My Insta

Instagram

Tuesday, November 18

Neighbour...


I lived in a community of good neighbours. However, everybody is busy doing their own things, so we don't see each other sometimes for months. But no matter what, we'r all the same. We try not to be too close with our neighbours. For some people, nak jaga standard konon. Peghirah! Tapi sebenarnya lebih mudah kalau kita sekadar menganggukkan kepala daripada sibuk bertanya itu, ini. Lebih selamat kita lalu saja daripada jadi busybody.


Kadang-kadang, kita kenal orang yang berkongsi pagar dengan kita dan finally they become our friends seumur hidup. Tapi tak kurang juga jiran yang berkira walaupun seinci. Lebih buruk lagi, ada yang sakit hati bila jiran sebelah buat renovation rumah sendiri. Namun, ada juga yang tak kisah kalau jiran sebelah habitnya suka ketuk dinding time anak kita tidur petang atau pun time kita nak masuk tidur malam sebab nak pasang frame gambar.


Selalunya, kita menjauhkan diri supaya jiran kurang tahu pasal kita daripada terlalu banyak tahu. Tapi kalau jiran yang jenis paparazi, pukul berapa kita siram pokok bunga pun, dia perhati. Bagi jiran yang tak ambil 'pot' pula, sedar-sedar jiran sebelah baru lepas kebumi. Innalillah.....


Last sekali, bukan senang nak jadi jiran yang baik budi pekerti, tak ada hasad dengki dan iri hati. Kerana tak banyak, sikit... pasti ada yang tercuit di hati.

9 comments:

the principal said...

teringat masa we all nak tukar pagar batu; jiran sebelah langsung tak bukak mulut pasal kos...taklah expect dia nak share tp atleast "tq". Nasib baik pulangnye sekali sekala, so taklah terasa kita buat pagar utk dia...

Yanti Arshad said...

same thing happen to us also. masa nak buat renovation rumah, ada 'tukang cucuk', mujur we all masih rational dan realise perangai tukang cucuk ni. so we all buat tak reti. Last sekali kami realise rupa-rupanya dia tak suka orang lebih daripada dia... pada i, org macam ni selalu rasa diri dia tak secure. Nasiblah!

Anonymous said...

hahaha, jiran tak boleh tengok org lain lebih dr dia ni ada kat tmpt saya. pendekata;

orang beli kereta
dia pun beli sama
orang tambah rumah
dia pun tambah sama

yg bezanya - orang lain ada duit nak buat dia takde duit! so macamana dia boleh beli sume benda2 tue tetap menjadi misteri...wakakaka!

KC

the principal said...

kc,

teringat kat neighbour sebelah rumah. Mula-mula dia pakai iswara, husband pakai wira. Then dia tukar Wira, husband tukar jazz coz wira by the time dia beli, dah 7 tahun we all pakai. Dia punyele kutuk jazz tu coz dia keje Proton. What happened next? u know d answer. Dia tukar jazz, same colour.

Anonymous said...

eh..eh.. same la, pasai kete..
aku tukar kite yg aku pakai sekarang pun senyap2, bawa balik malam2 pulak tuh..tup2 last sekali dia pun beli brand yg sama gak...tapi kecik sket dari aku he3x

Anonymous said...

neber aku lagi kurang ajar! bila dia dapat tahu aku nak beli keter, dia blh suggest suruh aku beli keter second hand, kononnya keter second-hand jimat. tup-tup, laki aku beli keter brand new. seminggu juga dia tarik muka! padan muka!

neber aku ni memang tak suka org lebih dari dia, dia rasa tergugat! sebab tu sekarang ni dia geng dengan orang yang di bawah standard dia... yg dia rasa dia boleh makan! dgn kitaorg dia tak berani. tp dalam pada tu, asyik nak cungkil perkembangan kitaorg dari neber lain. yg sedihnya, dia tak tahu 'geng' dia pun menyampah dengan dia! kah kah kah!

Anonymous said...

perrghh,,jiran kau nie lagi psycho...siap buat meeting degna konco2 dia pasal aku beli 2nd house..lagi gila! Aku pun beli senyap2 sebb takut x lepas loan..aku x bagitau satu soul pun including mak bapak aku..last2 dia dapat jugak korek..tapi tu pun dah 4/5 bulan lepas aku buat loan.. ha..ha..ha..ha.. padan muka..selamat tinggal romeoLah!

Anonymous said...

yanti my neighbours are all fine..except for one. I learn to see the brighter side now.. tapi betul.. kalu tembok tinggi memang taksempat nak kenal jiran.. kalu pun nak buat tembok.. biarla yg ada lubang2 untuk menyapa..

en_me said...

hi akak itteww.. love thy neighbor.. salam ukhuwah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...