My Insta

Instagram

Monday, July 7

Aku dan Piala Dunia


Brazil in all it's glory! For the 1st in 34 yrs, sebuah negara Amerika Selatan akan menjadi hos FIFA World Cup. Dahsyat! Even Msia pun tak lepas nak jadi hos. Kata KJ (menteri belia & sukan), nak bid utk WC 2034, wallahualam. 


Terus-terang cakap, aku ni die-hard fan Piala Dunia. So jangan rasa pelik kalau aku sanggup berjaga utk tunggu feveret team aku turun main. Selain WC, aku turut meminati La Liga yang dikenali sebagai Spanish League,  Barclays yg juga dikenali sebagai English Premier League (EPL),  AFC and the list goes on. Sebab itulah kebanyakan player, aku familiar.

Untuk EPL, favourite team aku ialah Manchester City aka ManC. For La Liga pula, forever and ever aku akan pilih Barcelona FC. Utk AFC pulak, of coz negara sendiri, kan? 


Tapi yang aku terkezut ialah, Juara Piala Dunia 2010, Sepanyol boleh tersingkir, tersungkur, tergolek keluar awal2. Kesian ada, sedih pun ada. Tapi nak buat camner, that's what they call game. Tak kira samada sama kelab ke, sama liga ke, now ialah masa utk pertahankan nama negara. WC is about playing for your national team.

Kalau nak tahu, inilah referee kegemaran aku. Howard Webb, aged 42. Ramai peminat bola, pemain even ramai coach tak suka HW nie sebab dia strict sangat. Biasalah, kan? Siapa yang suka orang strict. Sometimes i feel like he has another pair of eyes at the back of his head. Aku perhatikan, kalau ada foul apa2, tak ramai yang nak datang kerumun dia, try minta penalti ke apa ke. But to me, it's more to respect, bukan takut. Maybe HW nie tak boleh kawtim. But i like him, as a soccer maniac lah. Hehehe...



2 comments:

Sofu Hashim said...

Fuhhh..update bola hari ni..:) cayalah...hensem gak si HW tu ya..

Yanti Arshad said...

tahu tak per... kihkih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...