My Insta

Instagram

Monday, March 31

Mukhriz 12th

The birthday boy! He turns 12 today.
How time flies. 

Jom kita tengok betapa cepatnya anak ibu ni membesar.


At 1yo... Mukhriz yang bila tidur, matanya sangat tertutup rapat dan selalu mengigau. 


Dengan serkup kepala favouritenya!
Mata kiri tu tekoyak setelah pipinya tersagat di atas jalan raya.
Mujur mata sepetnya intact!


Being creative...he made this by himself. cuba hasilkan gogal daripada 
plastik apa ntah dan gunakan rotan sebagai alat mesin rumput. 


 My handsome boy at 6yo.  Hari Ihtifal Lil' Caliph.  


His first bike...without an extra sidewheels!


1st day in school...SK Saujana Utama.


2010 at 10 yo, still being my baby.


 Get wild with his boots!

His favourite extreme games...roller skate & skateboard.


Recently, he was down with chicken pox. 
It breaks my heart to see him in this condition.
He suffered Bell's Palsy after this attack.
Will update later on that.

On his birthday, he only ask for a new Minion bolster aka 'stinky pillow'!


You are my sunshine, my happy sunshine.
You make me happy when skies are grey.
You'll never know dear, how much ibu loves you.
Please dont take my sunshine away.

H a P P y  12th  B i R t H d A y,  MuKhRiZ!


*lagi cerita Mukhriz di sini ---> M U K H R I Z


Wednesday, March 26

The mysterious MH370

Finally and officially it ended somewhere in the deep Indian Ocean. But it remains mystery. In the history of aviation, this is unbelieveable & never happen before. But as a human being & for muslims particularly, this is kun-fa-yakun. As stated "mh370 berakhir d Lautan Hindi", but the misteri masih belum berakhir selagi the blackbox belum ditemui. Deep inside my heart as deep as the Indian Ocean, i still hope that all crews & passenggers are out there...safe and sound, insyaAllah.

Monday, March 17

Di mana kau, MH370?





Hari ini dah masuk hari ke-10. Since day one, without fail, aku mengikuti perkembangan laporan kehilangan Penerbangan MH370. Aku masih ingat lagi, pada subuh 8 Mac, aku terima Whatsapp dari kawan mengatakan pesawat MAS hilang. At first, my impression was, "Hoax, jgn percaya sangat." But in the same time, "Macam mana kalau betul?" So i switched on the TV and there it was! Live from Awani.

The world is in shocked, particularly Malaysia. MAS Airlines flight MH370 missing while flying from KL to Beijing. Hard to believe. At first the word "missing" seemed describing once they "get back to the plane" everything will be alright. Further reading realize that "missing contact" from an aircraft could mean other things. It is not like losing a signal from a handphone. No distress signal from the plane. Sufficient fuel to destiny. What had happen?

Drawn by my son, Mukhriz. 

Sedikit details tentang Penerbangan MH370, Pesawat Boeing 777 ini:
MH370 is a Boeing 777-200 aircraft on a code share with China Southern Airlines. It departed Kuala Lumpur at 12.41 am today for Beijing. The aircraft was scheduled to land at Beijing International Airport at 6.30am local Beijing time. The flight had a total number of 227 passengers and 12 crew members. The passengers were from 14 different countries, most of whom are from China. Malaysia Airlines confirms that flight MH370 had lost contact with Subang Air Traffic Control at 2.40am, today. The flight was carrying a total number of 239 passengers and crew – comprising 227 passengers (including 2 infants), 12 crew members. 2 hours into flight, 140 miles of the east Malaysia coast at 35,000 ft, it's cruising in clear weather.

Ya Allah, jika di laut, Kau timbulkanlah. Jika di langit, Kau turunkanlah. Jika di darat, Kau tunjukkanlah, sesungguhnya Hanya Engkau Yang Lebih Mengetahui.  Aminnn...



Di sini aku uploadkan gambar2 sekitar krisis  kerana ini merupakan kegemparan dunia yang melibatkan Malaysiaku.

The non-stop press conference since day 1, at least twice PC a day.

The headlines around the world.

Messages of hope.


The deviated route.

The opportunist! 


Oil slick spotted in sea.

Malaysian prayers.

Ahli  keluarga penumpang Penerbangan MH370.


Footnote: 

Dalam pada itu, aku sedikit terkilan dengan kesilapan pihak media arus perdana. Kesilapan ketara tersebut, sudah pun dimaklumkan kepada pihak yang berkenaan tetapi mereka seperti memandang enteng akan perkara ini. Pada mereka isi berita lebih penting walaupun butiran tajuknya kurang tepat. 

Mereka memandang remeh tentang ini adakah kerana mereka ego atau kurang cerdik? Pada aku, both! Ego sebab sudah  tahu salah sendiri tetapi tidak mahu dibetulkan. Kurang cerdik kerana tidak tahu membezakan antara pesawat dan penerbangan. 

"Dear reporters & newscasters, it's not Pesawat MH370, it's Penerbangan MH370. If you want to say 'pesawat', it is Pesawat Boeing 777. Or to play safe, just mention MH370. There is a huge difference between 'flight' and 'aircraft', okay? Aircraft is the thing, the plane. Flight is the route, laluan pesawat. It's like minum dan makan. Can we say "Saya sedang makan air teh?" or "Saya sedang minum nasi lemak."?   Lu pikirlah sendiri!


*Hingga entry ni ditulis, usaha mencari MH370 masih diteruskan. I know everyone is doing their best to search for MH370. Have faith. Pray and Hope.

Friday, March 14

Projek Memikat Hati Ibu

Tempting tak title nie? Sebenarnya projek nie dah lama dah plannya tapi asyik tergendala. Projek ini aku namakan Sprinter Sprinkler. Tergeliat lidah nak sebut. Hehehe. Initially ini idea Danial. Sebab tu aku bubuh Sprinter sebab Danial ialah pelari pecut MRSM. Kalau tak silap, sejak tahun lepas lagi dia nak buat sprinkler nie. Macam2 yg dia propose. Ground built-in sprinkler, wall-mounted sprinkler, wheel-sprinkler. Tapi semua aku reject. Why, why and why? Sebab aku mahukan sprinkler yg practical, portable, simple, wide-range effect & low-maintenance. Kasi dia challenge sikit camne nak buat benda tu. Then cuti selama 5 hari yg lepas, he came up with this idea. Which i think is a brilliant idea! I like!!!!


DayOne...
Time tu aku tengah masak. All of a sudden, Danial kata dia nak buat sprinkler. I was like, "What???? Tengah hari buta nak buat sprinkler?". Terkejut aku sekejap. Dia kata, "Tak apa, dont worry, abg blh buat, trust me. Ibu jangan keluar, duduk diam2 kat dalam, jgn kacau abg buat." What can i say? I let him. Tapi dalam hati cuak jugak "Reti ke budak nie buat ikut specification aku?". Then bermulalah sesi selongkar-menyelongkar bilik stor belakang. Segala toolbox dia keluarkan. Aduhhhh!


Sesekali, aku jenguk dia dari dalam...

 Tinjau dia dari tingkap...

Aku jadi paparazi sekejap. Tengoklah tu, habis pasu2 kecik & batu-bata aku dia guna. Sekejap guna stretchable tube, sekejap guna hard tube. 

Then, Danial panggil aku keluar. Katanya Projek Memikat Hati Ibu hampir siap. Hmmm...not bad. I'm amazed. But I dont like the presentation of it. So he needs to do better than this. 


"I like the idea, the execution. It's well-tried, portable, simple, wide-range effect, low-maintenance except it is not practical. How do you suppose me to carry this thing from one place to another? The pot is heavy, not to mention the brick to stable the post. I believe you can do better than this", aku kata. Nampak dia down sekejap sebab rejection yang aku berikan tadi. But then i tried to lift his spirits by saying this...

"Kata nak jadi aircraft engineer? So these are what you have to face...rejection, criticism. Macam automobile engineer, they must make a prototype model to present to the customer. From there, customer akan beritahu apa yg perlu diimprove, apa yg tak nak, apa yg mereka nak. So samalah konsepnya dengan sprinkler nie. I am your customer and you need to abide by all my rules."


DayTwo.
So esoknya, first thing in the morning, aku nampak Danial dok godek2 sprinkler tu. What is his next plan, i totally have no idea. But i just go with the flow.

Tekun betul budak nak menghasilkan 'my kind of sprinkler'. With patience, i wait on the outcome of the idea....not only me but all family members are so eager.

I dont like the first attempt. But i'm fall in love with the 2nd one. Finally siap! He took two days to execute this idea of his. Yes, now i can declare this sprinkler as a practical one. Sebagai ibu, tentunya aku bangga sebab dia boleh buat. Hebat atau tidak hasilnya, jatuh nombor dua. Yang penting ialah usaha dan kesungguhan. Sedikit sebanyak ini membuktikan keikhlasan dia sepanjang menghasilkan sprinkler ini. He has done his part and i am satisfied with the outcome.


Finally, aku dapat sprinkler yang aku mahu. In three words....simple yet practical! Sprinkler nie agak ringan berbanding pasu besar tadi, so senang nak alih-alihkan. Jadi, mulai sekarang, aku tak perlu lagi nak berdiri lama2 utk kerja2 penyiraman rumput dan pokok2 bunga. I just place the sprinkler, turn the tap on and let it sprinkle for few minutes. Then remove it to the desire place and repeat the same process. As simple as that.

For my Fitri Danial, i'm proud with your 'projek memikat hati ibu' ini. Both thumbs up for your effort. So for the next project, you will have to.... Hehehe, macam Donald Trump dalam The Apprentice pulak. Okaylah, you have prove to us that you can do it. Well-done!







Tuesday, March 4

Takkan Terpisah : Mukhriz



This is last year's video. He was so eager to sing this song. At that time this can be consider as a killer song... in fact a soundtrack for drama Jodoh Itu Milik Kita. Sebagai ibu, aku layankan saja.. So, enjoy the vid, peeps! 

Monday, March 3

chicken pox...again?!

Last month, Qme kena CP. Now dah berjangkit pulak ke Mukhriz. Pity him. Tapi nak buat camne. This is something predictable. Yg tak bestnya ialah Mukhriz kena CP time dia ada tournament olahraga wakil sekolah di Stadium Kuala Sgor. Sedih juga... sebulan dia training utk tournament tu, tup tup jadi camnie.

Mulanya dia bengang jugak. Tapi aku pujuk dia, cakap "Kita hanya mampu merancang, Allah yg menentukan. Ada hikmah yg Allah nak bagi. Next week dah nak exam, maybe this is the time for you to study, buat latih tubi sebab last month, tak dapat fokus belajar sangat sbb duk sibuk training. Tak apalah, Allah uji tu." Then baru dia cool down.

Tapi memang kesian... sehari sebelum kena attack CP, aku dah siap belikan seluar tight & body tight utk dia, utk pakai waktu tournament tu. Mujur ini 2nd year dia wakil sekolah utk olahraga, so at least dia dah pernah merasa mewakili sekolah. 


Both Mukhriz, 12yo & Mukhriz 11yo (right) down with CP!

And coincidentally, anak Aida, neber saya, yg juga nama Mukhriz, kena CP juga. Tapi dia kena a week earlier dan masih belum sihat lagi. InsyaAllah okay nanti tu. So kalau ikutkan experience, this is my 2nd experience in-a-row.  Tapi Mukhriz nie kena CP lebih teruk daripada Qme. What i learned here is...

For Qme...
...mula2 demam panas yg tiba2. the next morning, CP dah ada kat badan tapi tak banyak, then tghari kat muka, juga tak banyak. Dalam seminggu dah sembuh... alhamdulillah. 

For Mukhriz...
...mula2 badan panas, macam demam tapi on & off for 2 days. Tapi aku dah agak sure CP nie. Then, 3rd day, morning tu, penuh satu badan dgn CP. The 4th day, penuh satu muka then the whole body. Aku estimate it takes at least 2 weeks untuk sembuh sepenuhnya. Hopefully by week exam, dia dah okay. 

As usual, for both of them, Qme & Mukhriz, aku bagi minum air kelapa 2 biji sehari, siang & malam. Then lumur calomine losyen satu badan, mandikan dgn air daun mambu dan air beras utk kurangkan gatal. Sebagai ibu, saya usahakan apa yg terbaik utk anak2 saya sembuh cepat. Saya ikhtiar dgn segala kaedah yg ada namun saya serahkan segalanya kepada DIA  sebab DIA Maha Penyembuh. 

Hopefully seminggu lagi, my Mukhriz recover sepenuhnya, insyaAllah. Click sini untuk citer Qme Chicken Pox. 








citer ragbi lagi...

A belated entry! But i'm gonna write about it anyway.

DAY ONE, SABTU...
Daniel ada inter-mrsm rugby tournament kat AG. It's a yearly tournament host by AG. Sebagai ibu, this is what i always do... this is also how i spend my wiken. Dua hari aku akan berulang-alik ke sini. Mujur ada rumah di Melaka nie, so taklar rasa terbeban sangat.


Terlepas nak tengok semua game Daniel hari ini. But i'm glad sebab semua game, team Daniel menang, team Jumbo. Sebab tak sempat ialah aku sibuk masak lauk2 feveret dorang. Tapi aku consider timing aku sampai tu sangat tepat. Daniel dah habis game, perut pulak lapar. Afiq pun dah habis xtvt, so boleh spend time makan2 dgn kami.


 As usual... a mother and son's talk! 


Pesanan lauk2 kegemaran antaranya, sambal udang petai, sambal kering ayam, sayur bayam, ikan masin, buah-buahan, air kotak yg sejuk. Ini antara fenomena biasa. Aku masak dari rumah then berpiknik di maktab. Sometimes, ada classmate dorang yg join kami. This time, Sarrah joins us. 

Sambil makan, sambil mengira berapa bijik bas yg datang collect budak2 ragbi. Macam2 gelagat kami dpt tengok. Teringat zaman aku sekolah dulu. Dapat gi sekolah sana, sekolah sini utk game netball. Seronok! 


DAY TWO, AHAD...
Seawal jam 830 pagi aku dah sampai. Pagi tadi sempat breakfast cekodok sebelum shoot ke sini. Bdk2 ragbi ramai yg dah sampai, ada yg tengah warm-up sebab ada game seawal 9pagi, ada yg tgh breakfast, ada yg tgh lepak2. 

Nampak tak betapa bahagianya aku? This is how i spend my weekend...to be with my loved ones. Aku dah biasa begini since 2009... since my doter at SBP. So, tanpa aku sedari, dah 5 tahun aku macam nie. But i'm okay with it. This what makes me happy. 

 Warming-up time, boys!

Gaya senior player... a captain, a winger for Team A!


The Jumbo Team! We'r proud of you! Warming up tengah panas buta, perghhh!!! They're tough. I mean, really really tough physically & mentally. 

Jumbo Team in action!

Bdk2 nie pun dah tak kisah kami ambil gmbr dorang. Dorang dah biasa dengan kehadiran kami, dah masak sangat dgn peel kami yg suka ambil gmbr dorang. At least they hv something to remember nanti. Dorang nie nampak jer kecil tapi... kalau tersiku sikit, kita boleh terpusing dibuatnya! Do not underestimate them, they are tougher than their appearance! 


Sekitar gelagat2 pemain maktab lain. Last but not least, CONGRATS to Jumbo Team sebab dapat 3rd place in this tournament. Both thumbs up, boys!!!! Till we meet again. InsyaAllah. 

Click link ini untuk cerita ragbi tahun lepas di MRSM Kuala Tganu. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...