My Insta

Instagram

Tuesday, February 25

Qme zombi

First experience aku handle anak yg kena chicken pox. Dulu, pada pengiraan aku, susah nak jaga org yg kena chicken pox nie sbb time aku kena dulu (that was 12yrs ago), memang leceh. Tapi alhamdulillah, mudah plak nak jaga si Qme nie. 

That morning bila dapat tahu dia kena, aku terus bawak dia ke klinik. Then confirmed kena CP. Then petang tu, ada kawan bagi daun mambu untuk dimandikan dengan airnya utk kurang gatal. Done that. Then malam tu, lumurkan calomine losyen seluruh badan Qme. Selama dua hari, aku bagi dia minum air kelapa dan berpantang makan. Avoid makanan gatal macam telur, ayam, seafood bagai. Orang tua2 kata jangan menggoreng di dalam rumah, jangan bagi makan kicap. Apa sinonimnya aku kurang pasti.

Pastu within seminggu, Qme dah okay. Aku mandikan dia dgn air basuhan beras juga....continue selama lagi seminggu. Alhamdulillah, Qme dah sembuh sepenuhnya dan tak banyak parut pada muka, cuma ada sedikit pada badan. 


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...