My Insta

Instagram

Wednesday, December 3

grammar peeve!





I'm totally clueless and numb here! How can you call yourself an english teacher when your grammar is so poor? I'm not saying I'm perfect but at least, silly mistake can be spotted with the naked eyes!  I still remember this one incident.

A friend of mine is an english teacher for UPSR student. Then  Ali (bukan nama sebenar, hahaha!), a  UPSR student approached her with two oranges and she said to him, "Ali, you wanna eat those two orange?" I was like.... OMGeeee!!!!! 

Can you spot the poor grammar? Supposed, "two ORANGES" not two orange! Come on!!!!

I did came across a few incidents on FB timeline of others such as...

"Let's be the very best!" => Let's be the best.

"Special dedicated" => Special dedication

"I'm touched with the situation..."  => I'm touched by the situation

Apart from being a translator, I'm a proofreader too. I proofread thesis, reports and texts too. Early this year, i proofread a  thesis for a lady  lecturer, a thesis for her master in art. Frankly speaking, I can't tolerate her 'introduction' part! What a gross error!!!!!





Recently I watched Brick Mansion movie with my kiddos. There's one part...

Paul Walker: I'm heading up town
Translator: Aku nak ke Uptown.

WTF!!! Opps, mind my language, I can't help it. Even my kids can spot the difference!

The correct translation is => Aku nak ke pusat bandar or Aku nak ke bandar. 



I'm numb! Need I say more? 





Monday, December 1

4-flat again...and again!

Syukur alhamdulillah! Memang ada hikmahknya bila Awin transfer dari Universiti Tanta, Mesir ke Pusrawi Medical School, Malaysia. Selama dua tahun Awin di Mesir, keluhan yang aku selalu dengar ialah, "Susah nak score, bu. Awin study, tapi payah nak score. Kalau lulus pun, itu dah cukup baik." Dan selama dua tahun itulah aku redho dgn semua keluhan itu, pasrah. 

But sejak Awin transfer ke Msia, alhamdulillah, tak dengar dah keluhan2 macam itu. Tiap kali aku tanya tentang study dia, mesti dia kata "Ok, boleh buat." or at least, "Susah tapi boleh score, insyaAllah." Dan dah terbukti, 2 sem dapat 4.0 utk semua subjek. Alhamdulillah! Aku tahu dia boleh buat cuma tak sangka boleh 4-flat. 

Mungkin itulah hikmahnya. Aku assume, bila berjauhan dgn family, berada di bumi asing apatah lagi bumi yang non-stop bergolak, maybe susah nak belajar, susah nak fokus, tiada kekuatan. Maybe bila belajar di negara sendiri, dekat dengan family, confident levelnya lain sikit. Itu aku cakap tentang anak akulah, mybe anak orang lain ok jer belajar di oversea. Tapi menurut cerita Awin semalam, ramai classmate dia di Mesir yg tak transfer ke Msia, tahun depan terpaksa repeat year! OMGeeeee! Nauzubillah! 

So ada lagi 3 tahun untuk Awin struggle. Then masuk alam lain pulak, practical & clinical. Pastu housemanship plak, hopefully tak ditransferkan ke hospital pedalaman di Sabah Sarawak. Haha, siapa aku nak tentukan semua itu, kan? Ke mana saja ditempatkan Awin, aku terima sebab aku tahu dia reti jaga diri, tahu mana baik mana buruk. InsyaAllah.

To Awin, hopefully result nie maintain sampai ke penghujung, insyaAllah. Ibu & ayah sentiasa doakan kejayaan Awin. 





Wednesday, November 26

Surat buat Mukhriz yang pecah tradisi!


To my Mukhriz, my handsome boy, here's what I wanna say...

"Firstly, tahniah sebab at least you got 1A. Walaupun my least expectation was 4A 1B, but it's the opposite. Ibu  nak Mukhriz tahu yg ibu redho, ibu ikhlas terima dengan hati terbuka, ibu berlapang dada. You wanna know why? Sebab dari dulu lagi ibu selalu pasakkan kat telinga Mukhriz, "Once the result is out, tak kira seteruk mana pun result tu, ibu takkan bising. Ibu akan bising sebelum exam. Nak bising selepas result, dah tak berguna. Buang air liur jer." Ingat tak? Ibu selalu cakap macam tu, kan?

Pagi tadi ibu nampak selepas solat Subuh, Mukhriz buat solat hajat. Ibu rasa, itulah solat hajat paling lama yang Mukhriz buat, then Mukhriz baca Yaasin, ngaji sekejap dan berdoa. Ya, ibu dapat rasakan kecuakan Mukhriz tu. For a while I felt so calm and I wish you could have done more often before. 

Tadi lepas ambil result, Mukhriz kata, "Maafkan Mukhriz sebab tak dapat score 5a macam kakak & abang." Ibu rasa terharu sangat2. Again, ibu okey dengan result tu. Memanglah frust sikit but I can manage. Ibu tahu, sampai situ saja rezeki Mukhriz. InsyaAllah, Allah nak beri yang lebih lagi next time. Percayalah. Ibu tahu kelemahan dan kelebihan Mukhriz. Ibu yakin satu hari nanti Mukhriz akan buat ibu bangga juga, InsyaAllah.

Lagipun, ibu anggap ini ujian buat ibu. Selalu sangat berdepan dengan kejayaan anak2, maybe kali ini Allah uji ibu dengan keputusan yang sebegini. Ibu terima, ayah pun terima. Malah ibu bangga dgn anak2 ibu tak kira apa resultnya. Result tu tak mengubah sikit pun kasih sayang ibu pada Mukhriz, tak jadi kudis pun. Ibu sayang Mukhriz sampai akhir nyawa ibu.

By the way, terima kasih sebab pecah tradisi! But lain kali tak nak pecah yang macam ini ya. Heheheh..."



Satu lagi sejarah tercipta dalam keluarga kami. Kali ini sejarah yang betul2 memecah tradisi dalam keputusan UPSR. Since last nite aku susah nak tidur bila fikirkan result UPSR, ntah kenapa kali ini lain macam rasanya. Tapi bila dah dapat result, memang lain macam pun.


I'm so anxious. Mujur ada neber, Kak Fina. Kurang sikit gemuruh tu. Tapi macam biasa, aku dah tahu result awal2 melalui SMS.


Frankly speaking, as expected. So aku tak terkejut sangat. Lebih kepada redho, terima dengan hati yang terbuka dan ini sebenarnya pengalaman baru buat aku. Sebelum ini Awin, Danial & Afiq semuanya 5A. But I'm totally okay with the result bcoz I know such effort will give you such result. So I'm quite content with the result.


With my neber with 3 different experience, I would say. Kak Fina (L), dengan result anak bongsunya, Ali. He got 4A 1B, congrats!!!! Kak Fina happy sangat, I know how she feels. Then Ara, (R), with her 1st experience UPSR doter, she got 3A 2B. Congrats tooo!! 















Wednesday, November 19

check-up result

Belated entry!


"The person who does not find time for exercise, may have to find time for illness", the saying goes. 

Finally aku berjaya curi masa utk buat medical checkup dan inilah keputusannya. Alhamdulillah, syukur. Berbaloi! Bersenam, eat well, be patient and your body will reward you, trust me! Frankly speaking, sekarang nie aku  taklah berdiet sangat, aku makan ikut matlamat aku...matlamat nak sihat. So makan pun yg sihat2 jer lah. Tapi ada masanya, aku bedal jugak apa yg tekak aku teragak nak makan, then bila jarum penimbang berinjak ke atas, pandai2 lah, kan? Pandai makan, pandai tanggung! 

Tapi aku lebih suka cara macam tu, not too restricted. Setiap orang  pilih cara yg berbeza utk stay healthy. I've choose mine and I'm one happy being!


Click HERE to find out my fat to fit journey.



Monday, October 27

Terbang Tunduk


Tiap kali aku dengar lagu ini, pasti aku teringat pada jatuh bangun aku dari dulu sampai sekarang. Payah senang, suka duka, nangis tawa, dendam sayang, semua ada. Tapi aku tempuh, rempuh, redah semuanya demi sesuatu yang dinamakan kehidupan.


Bertahanlah wahai raksa
Jangan kau terhenti
Berpautlah wahai nyawa
Ini bukan mimpi

Saksikan dengan mata
Rasakan dengan jiwa
Kau sedang tinggi

Jauhnya kau terbang, siapa sangka
Getir yang menghalang tak besar mana
Payah payah semalam, moga mudah selama

Tiap apa yang mematah tegakmu
Tiap yang menolak tiap yang memijak-henyak
Biar di belakangmu, jangan dikenang
Moga dibuang, dendam dan sayu

    Tuhan, jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati




Mewangi Akim

Fall in love with this song!


Monday, September 8

Bbq Merdeka Rafflesian!

Perancangan yang dirancang awal, akhirnya terlaksana dengan jayanya hasil kerjasama semua. My part, sediakan port dan member2 lain masing2 dengan potluck mereka. Plan sambutan raya bertukar menjadi sambutan merdeka sebab kebetulan malam itu malam 31 Ogos. Thank you en. hub sebab tlg downloadkan lagu2 merdeka. I learnt new thing on that day about lagu merdeka Anak Kecil Main Api. Serius, itu first time aku dengar, penuh maksud yang tersirat. Thanks to Kak Leen. 

 Tema malam itu, bbq. So bakor membakor lar kami malam itu. Tapi bukan kami yg bakar, ada 'cef bbq' khas yg diimport. Hahaha...


Meja kerusi semua dah setup pagi tu dan malam itu, kegamatan pun bermula.
Layannn....


Inilah Rafflesian yg gila2 campur sengal!
But above all, we respect each other.

 Dessy (tudung merah) pantang tengok aku pegang monopod, sikit2 dia himpit aku, tup2 gambar dia ada! Hehehe....


My special thanks goes to my hub & kids yg tolong preparekan bbq. 
Cuma Daniel saja yg tak balik sebab ada trial SPM.
Malam tu ada kambing, daging, ayam & sosej.
So lots, lots, lots of burning!

Geng giler monopod! 


Tetiba plak memasing bertukar jadi ayu gituuu....ahaks!


The host!

Yes, we like to eat and burn our fat. Except sorang yang kat belakang aku tu, ntah bila nak datang kelas!!!! Hehehe....

Good friends wont let you do stupid thing alone!


Kononnya nak buat pattern 'love' tapi ruang terhad.
So terus jadi caca-merba!

 Blowing kisses & looking at the stars...


Blue & white girls!

Me & my Miss Torto, cik kura-kura.

These two are the only kumbang that nite. But they played an important role. Nak tahu kenapa?
 Sebab kalau tak ada Izwan Ismail, all moments takkan dicapture dengan cantik malam tu.
Dan kalau tak ada Mazlan Ismail, sape nak bakor kambing, daging, ayam bbq semua tu???
Both also shared the same 'bin', but different DNA. 


Kami ada partner malam tu, korang ada?? Hehehe....
Thanks, dads!

It's not selfie! It's Wefie!


Me & Bee!


L O V E !

L-R: Dessy, Wanie, me, Rina & Mira (B).

Great company with great foods!

Friendship never end!


 "Cepat2, monopod!"


"Jangan snap, kami belum ready lagi!"


Kan dah kena marah sebab berebut monopod! 


Me in action!

 Save the best for last!




Wednesday, August 27

Loom Band

Last week, my lil' tot, Qme tanya aku, "Ibu, suka gelang warna apa? Qme nak buatkan satu utk ibu." Then 1st impression aku ialah (mana2 ibu pun akan mcm ini), "Gelang apa pulak nie? Tak payahlar bazir2 duit." Then Qme sambung, "Kalau Qme buat, mesti ibu suka punya, percayalah." Itulah cara dia mengayat aku.


Then semalam tiba2 dia bagi aku gelang ini (di atas). Aku tanya, mana beli? Katanya buat sendiri, aku macam tak caya. Then dia tunjukkan aku cara buat loom band ini, siap ada peralatan untuk buat. Aku jadi leka sekejap melayan dia buat yg lain. Katanya, ada kawan2 kat sekolah buat side income dengan loom band ini. Selepas aku post pasal loom band ini kat FB, sorang demi seorang kawan aku post loom band yg dihasilkan oleh anak mereka. Rupanya2 dah jadi viral benda nie! Dahsyat!

Aku plan dengan Qme nak buat bandangan nie... heheh


 Nice combination colours!


Tetiba aku terfikir nak buat casing Note3 aku. Ini betul2 viral gilerrrr! 


Nicely done!


Loom Band Kit





Friday, August 22

Geng Raya Rabak!

Kali ini misi beraya bersama kwn2 yg gojes mojes! 

 Misi pertama di rumah Dessy. 
Hampir semua kwn2 dapat join sebab dibuat waktu malam. 
Boleh consider as raya dinner! Hehe..

Bila tiga lampai bergambar bersama.


Kami ini memang cukup pantang bila berjumpa!
Pantang bergambar! Hahaha...


Then misi ke-2 ke rumah Hani & Sue.
Yang nie tak ramai join sebab buat wikday, siang.
Ini ala2 hitea raya gitu, ahaks!


Misi diteruskan ke rumah Bee pulak.
Yang nie special sikit sebab temanya Raya Breakfast on sunday morning.
Kerlasss gitu, kan? Kihkih... 


Posing sana-sini!

The following week, Nani pulak buat openhouse. Here's the menu.


 Aku dan Dessy tetamu terawal... so sempat berposing dengan
tuan rumah yg kurang sihat sebab memasak sakan untuk kami. 

Kebetulan on this day ialah hari Malaysia Berkabung,
so we decided to wear black or dull colour.
Tapi si Zaida dah tersilap baca mesej and Hani too. 


Aku suka gambar ini.  Semua  nampak serious sweet.

Great company!

 Ini bila memasing dah sengal sebab terlebih makan.


Semoga kita dapat teruskan tradisi ini di lebaran akan datang. InsyaAllah













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...