My Insta

Instagram

Thursday, December 19

Afiq's day

Dah lama tak menulis di sini... byk citer2 yg tak sempat aku sharekan. Terlalu banyak kenangan yg aku biar berlalu begitu saja. Ada yang manis, ada yang pahit. Tapi ada sesuatu yang mengheret aku untuk menulis kali ini.

Hari ini result PMR keluar. Macam biasa, aku yg terover cuak. Today history was made. Frankly, i dont put high hope pada afiq. I know how he studied, his struggle, his sacrifices. And i'm glad how it turns out for him. Since semalam, afiq tak nak aku teman dia gi amik result. Mamat ni memang independent giler kentang punya. I'm okey with that. You know why? Because i hv plan my own strategy. 

Sejak awal bulan lagi, aku dah set dlm HTC untuk cek result PMR via sms. Aku key in ic number dia, kod sekolah and angka giliran dia. So aku setkan siap2, tinggal nak tekan 'send' ajer. That's what i did this morning. Lagi 5 minit nak pukul 10 pagi, aku bukak draft sms then tekan 'send'.  Dalam 5 minit aku tunggu... cuak jugak. Then sms berbunyi... 7a 1b. At this point, I didnt know B is for what.

Honestly, aku macam tak rasa apa2. Walhal anak2 yg lain semuanya straight A PMR. i am not trying to be cool but i am cool. Dari dulu pun, aku memang ada satu perangai iaitu reserve for something imposibble. Nak kata frust, tak. Nak kata bengang, pun tak. Aku calm, releks, chill gitu. Macam tak ada perasaan. Apa yang lebih aku risaukan ialah Afiq. How he's gonna take it bcoz he is very damn sure that he can get straight As. My concern is more on him, on his reaction towards the result.

Sharp pkl 12tghari, Afiq sampai rumah...with sad face. Aku tanya pasal slip, dia kata "Ada, kejap". He was taking his time to hand it over to me. He passed me the slip, i tried to make conversation but he showed no interest. He went upstairs, terus berkurung dalam bilik...leaving me with his PMR slip. Aku yang terkulat-kulat. He got B for KH. Maybe dia frust, sedikit ralat. Menyesal tak kot sebab dia study. Until at this hour, afiq tak turun2 lagi. So i am writing this for him.


"Afiq....
...ibu tak tahu apa yg afiq rasa. Marah ke, sedih ke, bengang ke, sakit hati ke or what-not. But whatever the feeling is, it is normal. Semalam kan ibu dah pesan kat afiq... "be prepared to smile sampai telinga atau muka macam pecah pintu." Ibu always pesan macam tu kat uols adik-beradik. But your pecah pintu face is not worth it because your B is KH. Ibu tahu slip tu tak nampak cantik dengan B but there's nothing we can do now. Let it be! After all its KH. Bukan core subjek pun. And its not the end of the world.

Bayangkan student lain yg dapat worse score than you.... your friends, your classmates, your peers. Yang tak ada A pun ada taw. Apa ibu selalu pesan? Pandang mereka yg kurang bernasib baik daripada kita supaya kita dapat menginsafi diri, supaya kita selalu berpijak di bumi nyata, supaya kita bersyukur dgn apa yg kita dpt.

Afiq...
...you are excellent in other subjects...subject2 susah. Sejarah & sains yg tak pernah dapat A during trial, you get A. That is one hell of accomplishment!  You should proud of yourself. Yes, it is my dream to see hatrick 8As PMR in our family.. kakak, abang and you. But Allah dah tentukan yg impian ibu tu takkan tercapai dan ibu redho. Who knows...mybe Allah nak kabulkan impian yg lain pulak dan Allah nak bagi Afiq something yg lebih baik lagi daripada nie. InsyaAllah. Dont compare yourself with kakak and abang. You is you.

So not to worry, my child Afiq. Bagi ibu dan ayah, you did great. I know this may sound cliche but we are proud of you...even with 7A. That is much much better than 6A or no A at all, rite? So enough with your muka pecah pintu, lets celebrate and have fun tonite!"











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...