My Insta

Instagram

Wednesday, October 9

PMR...final batch

Satu lagi sejarah tercipta dalam sistem pendidikan Msia dan juga dalam family aku. Afiq merupakan calon last batch PMR. Lepas ni no more PMR and will be replaced by other exam. Sehari sebelum exam, kecuakan Afiq terserlah. Dia nampak macam gelabah sikit. Katanya risau utk esok. Aku cakap...

"If you are well-prepared, no need to worry. This is the time to upgrade your doa bcoz you already give your all out. This is the time, inilah garisan penamatnya. You dah berlari jauh dan target adalah utk sampai ke garisan penamat dengan cemerlang. So buktikan. Do the best dan bertawakal. You, yourself know that you can do this."

Dia nampak calm sikit lepas aku cakap macam tu. Aku pun tak nak cakap berbakul2 sebab takut dia lagi stress. As a mother, aku bertambah cuak bila tengok dia cuak. Hahaha! Malam tu, lepas isyak, Afiq minta kami bawa dia keluar sekejap, ambil angin katanya. Kami lepak di kedai makan, tapi Afiq tak makan. Masih nervous agaknya. Kami tak bawa dia ke tempat favourite dia, kedai mamak, sebab tempat tu havoc sikit. That nite, Afiq tidur awal...1030pm dah masuk bilik. Selalunya habis mentelaah around 1, 2 pagi baru dia tidur.


Pagi tu dia bangun super awal... selepas solat subuh, aku tengok dia buat solat hajat, lama dia duduk atas sejadah lepas solat. Then, dia turun untuk breakfast, ala kadar. Kami teman Afiq sampai masuk dewan....tapi tengok dari jauh saja, tak nak dia tambah nervous. Dari kejauhan aku mendoakan agar Afiq dapat jawab dengan tenang, dipermudahkan untuk menjawab dan dijauhkan dari gangguan syaitan sepanjang exam, semoga Afiq mengikut jejak langkah kakak dan abangnya, insyaAllah. 


Hari ini, hari terakhir paper PMR. Tapi Afiq ada satu lagi paper penting utk dilalui. UKMM, exam utk kemasukan ke MRSM. Aku tahu Afiq tak nak masuk mana2 boarding school. Dia ex-student sekolah sains. He must hv his strong reason why he quits 3yrs ago. Tapi tak apa, aku apply kan saja. Kalau diterima dan dia tetap tak nak, it's okay with me. Kalau diterima dan dia nak, i'm happy for him. As a mother, for sure i want the best for him. At least apply, daripada tak apply langsung, that is my part. Dan untuk sedapkan hati dia, aku apply MRSM AG, tempat danial. Kalau diterima di situ dan Afiq agree, aku anggap itu satu rezeki daripada Allah SWT. This time aku tak apply SBP like i did masa UPSR dulu...again i repeat, tak apply on his request.

For Afiq, all the best for your UKMM exam. We, ibu and ayah, know you can do it. We have faith in you. Bila result keluar nanti dan tak mencapai sasaran, I'm fine with that sebab ibu tahu macam mana Afiq belajar. Yang penting, Afiq dah usaha dan berdoa. Now, leave it to HIM, berserah pada Dia sebab Dia Lebih Mengetahui. 










Kenanga Wholesale Centre

Ini first time saya ke sini. Dah banyak kali plan tapi asyik tak jadi...masa tak mengizinkan. Ya, saya tahu ramai yg sudah ke sini, malah menjadi pengunjung tetap di sini. Dengar cerita harga barang2 kat di sini meletup2. So saya nak tengok sendiri, dengar cerita saja tak cukup. Seeing is believing!


Bangunan ni dari jauh dah tersergam. Mungkin sebab warna putihnya. Saya dok wonder, "Apa design petak-petak kosong di atas tu?" I'm about to find out. Parking di tingkat 9 atau 10, seriau! Seingat dulu, saya pernah ke sini tapi masa tu bangunan KWC ni tak ada. Yang ada cuma kedai2 borong tepi jalan. Bangunan2 nya berubah tapi keadaan tetap sama...haruk-pikuk, sibuk, sesak dengan kereta dan orang ramai!

Ikan di laut, asam di darat. Di KWC, bertemu juga! Haha! Saya bertembung dengan teman2 aerobik & badminton saya di sini. Saya baru sampai, dalam pukul 3 macam tu dan mereka dah nak balik. Rupa2 mereka dah ada sini sebelum kedai dibuka! Ahaks! Dorang ni shopping sakan betul! Ish, ish, ish!!!! Tak per, janji happy! 


 Kedai yang menjadi kegilaan anak muda sekarang nie. KEDAI TOPI! Mujur kedai ni tutup, kalau tak, anak saya dah menambah koleksi topinya di rumah. Buat semak jer!!


Kedai ni pun not bad. Misi saya kali ini ialah survey saja. Maksud saya, barang2 utk saya, saya tak beli dulu. Beli utk anak2 saja. Nak cakap rambang mata, tak juga. Maybe sebab saya dah set mind saya utk 'survey dulu'. Tapi kalau tanya saya, mostly semua kedai jual benda yang sama saja. Murah tu boleh dikatakan murah but still kena pandai pilih. Walaupun murah, i still value my money.


Sepanjang survey, saya tengok tak banyak kedai sukan di sini. Ada sebuah dua saja. Hmmmm... agak mendukacitakan juga, or maybe kedai sukan ada di luar bangunan ni, macam yg diberitahu oleh kawan2 yg saya jumpa tadi. 


Misteri terjawab sudah. Inilah design petak2 yg saya nampak dari luar bangunan tadi. Ini view dari tingkat 9 semasa otw balik, that was about 6pm macam tu. So, moral of the story ialah, memang banyak barang murah, melambak2. Kebanyakannya sama saja cuma kena pandai pilih dan bargain.

InsyaAllah saya akan ke sini lagi nanti dan akan updet dengan lebih panjang lebar perjalanan shopping saya di sini. Ahaks! Adios! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...