My Insta

Instagram

Wednesday, May 29

Thank You Karangkraf

Mingguan Wanita, Motivasi Sihat, Mei 2013.

Kisah selanjutnya, klik di sini.... di blog kesihatan saya. Selamat membaca semua!




Tuesday, May 14

being a mother

In Islam, everyday is a Mother's Day. 

Motherhood is a tough 24hrs job. I gave up my promising career, 11 years ago, just to be a full-time housewife, to be with my kids, to take care of them, watching them grow, watching them play and argue. Even though it's a job with no pay, no off day and sometimes it is unappreciated, i never regard being a mother is a mistake. In fact, it is the highest paid job in the world, since the payment is infinity,  but yet resignation is impossible. 



Coincidently, it was a study week. The kids are busy for their final exam preparation. They only managed to write down something on my kitchen's whiteboard. These three words make me smile...


My youngest gave me this... something that he bought from his teacher. *pandai cikgu buat bisnes yer*. It's an ice-cream cake in a bottle. Thank you, my dear Qme.


Then later that day, followed by a whatssap message from my daughter.
I called this From Egypt With Love. 

I'm blessed. The true value of a gift is not what kind of gift or how much it costs or how big the gift is, but the story that attach to it and most importantly, it's the thought that counts! I love being a mother, it has it's ups and downs but there's no better feeling than unconditional love from my children.





Sedang apa dan di mana




Dulu selalu ada waktu untuk kita,
kini ku sendiri

Dulu kata cinta tak habis tercipta,
kini tiada lagi

Sedang apa dan di mana
dirimu yang dulu ku cinta

Ku tak tahu, tak lagi tahu
seperti waktu dulu

Apakah mungkin bila kini aku ingin kembali,
menjalani janji hati kita









Monday, May 13

for the rest of my life



Aku masih lagi menitiskan air mata bila terdengar lagu  nie...tak taw naper.


BM version

Eng version.






Friday, May 10

appreciate!




Appreciate what you have, since you don't know what you've got until it's taken away from you. That is when it's too late.






Ku MilikMu



Syukur...alhamdulillah.





Wednesday, May 8

undi saya hak saya

5 Mei 2013, 7:30 pagi...
Saya dan en. asben dah tercegat di luar gate sekolah... masa tu ada dalam 20, 30 org yg turut sama menunggu.  Ada yg tak sabar2 nak masuk... pagi2 dah kecoh, mula pertikaikan itu ini. "Wahai manusia, Allah tak suka kepada org yg mengadu-domba."

 7:50 pagi...
Gate sekolah dibuka untuk beri laluan kepada org ramai untuk beratur di kaunter semakan saluran. Baca betul-betul! "Beratur di kaunter", bukan mengundi. Kang ada pulak yang nak jadikan isu mengundi awal.


8:10 pagi...
Selepas confirmkan saluran, saya terus beredar tanpa pandang kanan kiri. Dalam hati, "Harap2 tak ada kawan2 yang tahan aku utk berborak time2 nie."  Saya orang ke-10 pertama yg beratur di bilik Saluran 3. Lama juga tercegat kat situ. Sebaik saja giliran saya, tetiba ada orang OKU sampai dan saya beri dia laluan untuk mengundi dulu. *untungnya jadi orang OKU...ahaks!*


8:35pg....
Kami dah tunaikan tanggungjawab! Alhamdulillah... *gmbr diambil oleh jurugmbr tak pro, cet!*


Barisan dah mula panjang. Pergh!!! Mujur saya datang awal.


9 pagi...
Yang ini pulak, pemilih yang beratur nak semak saluran. Here's my feedbacks..

1. SPR sepatutnya beri laluan kepada pemilih yg sudah mencetak saluran mereka. Dgn ini mereka tak perlu beratur panjang dan dapat memberi laluan kepada pemilih yg tidak mencetak saluran.

2. Polling Agent perlu belajar menghormati sensitiviti pemilih. Anda tak perlulah pakai warna rasmi parti anda (seperti yg dibulatkan). Kalau Polling Agent lain boleh ikut peraturan, kenapa anda tak boleh? Belajarlah menghormati peraturan. Tak perlu 'pamerkan' kesetiaan anda, kerana apa yang lebih penting ialah merealisasikan kesetiaan anda di atas kertas undi . Be professional!

*Polling Agent (ejen tempat undi) ialah wakil parti bertanding yg bertugas mengawasi tempat pembuangan undi.*

3. Kak, abang, kenapa beratur di atas rumput sedangkan ada koridor yg kosong di sebelah anda? Dahlah kosong, teduh pulak tu. Haiya!!! 


10.30 pagi...
Saya nak sangkal jaminan pengerusi SPR yang mengatakan ini dakwat kekal. TIPU! Saya buat eksperimen sendiri, belum sampai 5 jam dakwat ini dicalit.. Saya cuci dgn sabun sunlight dan inilah hasilnya. Ini tak sental betul2, kalau disental betul2, saya yakin dakwat tu hilang. Tapi saya akui, dakwat di celah-celah kuku masih tak boleh tanggal. Satu lagi, saya nak suggest calitan dakwat ni dibuat setelah proses memangkah selesai. Sebabnya, payah betul....takut dakwatnya tercalit pada kertas undi. Kalau tercalit, saya bimbang undi saya dikira undi rosak. In fact, dalam berita pada malam tu pun, ramai yg buat aduan pasal dakwat nie. Wahai SPR, pikir-pikirkanlah ya. *peace*


Last but not least, I'm glad everything went smooth. No gaduh-gaduh or tunjuk perasaan bcoz after all, we are still MALAYSIAN!





Monday, May 6

Bbq Time!

Late entry....

 mula2 survey jer. Lokasi kat Empire Subang... tak de niat pun nak beli walaupun impian untuk memililinya dah lama berkubur. Ahaks!


Then suruh tunjukkan kotak, nak tengok cara assemble. Hmmm... senang jer rupanya. 


Tup2 rembat dan terus bawak balik... mujur muat sumbat dalam Naza. Then proses assemble pun dimulakan oleh dua beranak ni. Semangat betul. 


 Last touch-up before bbq time!


 Tadaaa!!!!! From nothing to something!

Sebelum balik dari Empire, sempat singgah Giant utk cari bahan2 marinate. Mujur ada... ayam, daging, lamb, hot dogs, burgers... all marinated! Senang kerja! 



They really enjoyed this bbq thing. Kebetulan time tu angin sangat bertiup kencang, macam nak hujan gitu, so terasa macam di pantai pulak. 



Thursday, May 2

Kenapa aku pilih BN?


Luahan ikhlas dan jujur daripada saya.


Lagi 3 hari, pada 5 Mei 2013, rakyat Msia akan memilih pucuk pimpinan terbaik utk memerintah negara tercinta ini.  Perang poster rancak dijalankan sejak sebelum Parlimen dibubarkan lagi. Kali ni persaingan memang sengit. Parti masing2 menonjolkan muka2 baru utk dijadikan senjata mereka. Sebenarnya seronok terlibat dgn kerja2 pilihanraya nie. Dulu aku aktif dengan persiapan menjelang pilihanraya, tapi semenjak dua menjak ini, byk faktor yg tak mengizinkan aku terlibat utk pilihanraya kali ini. Tapi walaupun tak terlibat, tak bermakna aku tak berkempen taw!


Aku rasa di kalangan kawan2, kenalan dan saudara-mara, tentu dah tahu pemimpin mana yang aku akan pilih sebagai pemimpin utk generasi akan datang. Ya, tentulah DSNTR. "Yakini BN". Kenapa? Sebab BN nie parti perpaduan, parti semangat dan parti yg harmoni. Aku akan terus bersama BN dan UMNO selagi ia tak menggadaikan maruah negara, tak mengkhianati rakyat, tak membebankan rakyat, menunaikan janji kepada rakyat dan membela kebajikan rakyat. Pendek cerita, selagi parti ini tidak menongkah arus dan tak bertentangan dengan ajaran Islam, aku akan terus pangkah BN.

BN sama juga macam parti lain... ada rasuah sana sini, skandal sana sini tapi taklah seteruk sampai mengaibkan keluarga sendiri. Perkara2 macam tu, mereka JAWABLAH sendiri kat yang di ATAS tu nanti, tanggunglah akibatnya. 


Mac yg lepas, PM sempat singgah di kwsn perumahan aku untuk bersarapan santai dgn rakyat jelata. Semua  xtvt pagi tu aku kensel sebab nak jumpa PM. Tengoklah tu, sanggup panjat kerusi sebab nak record kedatangan PM. 


En. asben dapat face to face dgn PM. I managed to capture him recording our PM. I love this shot!

Antara sebab aku takkan pilih pemimpin yang ada 'nafsu' pelik, ialah aku tak rela anak2 aku dipimpin oleh pak homo yg BERMATA SATU. Nauzubillah! The other reasons aku takkan pangkah MATA SATU ialah agendanya yang memporak-perandakan masyarakat, mempergunakan golongan mahasiswa, memperlekehkan golongan wanita dan yang penting sekali, tak menunaikan janji! Orang yang tak menunaikan janji ialah orang yang MUNAFIK! 

Begitu juga dgn pemimpin tertinggi BULAN. Dia ni macam lalang. Kena gertak sikit dgn ketua ROKET, terus tak jadi laksanakan hukum HUDUD. Kebergantungannya cukup terserlah kepada si ROKET yg tak pernah setuju untuk menjadikan Msia ini sebagai sebuah negara Islam. Itu pun dia masih tak nampak lagi. Kalau ROKET ini menang, yg akan dipijak dahulu ialah BULAN sebab ROKET percaya kononnya dia boleh pergi jauh sampai ke musytari! KONONNYA! 



Ini calon favourite aku. Frankly, aku tak kenal dia, juz tahu background sikit2 melalui media dan blog anak dia tapi aku yakin dia boleh menang. Sebab pertama aku favour dia ialah, namanya sama dgn nama en. asben aku. Kihkihkih. Kedua, melihatkan kredibilitinya, dia mampu kalahkan pak homo. InsyaAllah, kita sama-sama doakan.


Last but not least!





Wednesday, May 1

spot on the same day

Location : The Strand, Kota Dsara




Location: Paradigm Mall, Kelana Jaya. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...