My Insta

Instagram

Thursday, August 30

raya utara


Day One:
Ini acara wajib tiap pagi raya... selepas bersalam-salaman, tibalah masa utk bergambar raya family. Tema tahun ini ialah Silvery! Akhirnya kami manage setkan tema at the very last minute... a week before raya! Tak pernah buat camni. Selalunya pakaian raya dah settle sebulan before puasa. Tak sangka pulak, lagi seminggu nak raya, semua orang berjaya dapat saiz masing2 dgn warna tema yg diingini. Alhamdulillah.


Kami gerak dari SB menuju AS dalam pukul 10.30 pagi. Ini masuk tahun ke-4  kami balik AS dulu. Walaupun aku ni orang KL, aku nak jugak beraya dengan mak dan abah aku di pagi raya. Mak dan abah tentunya nak beraya dgn 5 orang cucu2 kesayangan mereka nie. Jgn ingat orang KL tak ada perasaan ok??? *sori, emo sikit. Kalau ada yg terasa, nasiblar. Ini blog aku, suka hati akular nak tulis apa. 

Alhamdulillah, jalan clear. No accidents, no bumper-to-bumper, no kiasu drivers, smooth sailing, alhamdulillah. We reached AS dalam pukul 5. Rumah pertama yg kami singgah dulu ialah....


...rumah kawan lama en. soulmate...kawan zaman KSAH. According to en. soulmate, dia selalu cycle dgn kawan dia nie. One picture for the album! Silver VS yellow! Surelah silver menang sebab silver selalunya second place & yellow selalunya third place as gangsa. Joking!!! Hehehehe....



 Setibanya di rumah PIL, terus bergambar dulu. First day raya, tak ada apa2 xtvt yg menarik... every year sama jer. 

Day Two:
Hari yg agak membosankan sebab sehari suntuk terperap di rumah. Anak2 layan toys yg baru dibeli, aku pulak layan Jewels kat HTC. Tak rasa suasana raya pun... rasa macam hari biasa jer. Komen aku, tak best!! Selepas tu diarahkan agar jangan ke mana2 sebab malamnya nak buat barbeku among us. Lagilar tak best!!  Misi untuk menziarah kawan2 yg ada di utara, gagal! Anak2 dah boring semacam. Tapi ikutkan sajalar...redho.

Dalam kepala otak dah imagine dah... kalau beraya di Melaka, sure meriah giler. First & second day raya sure seronok sbb berkonvoi ramai2 beraya ke rumah sedara-mara di N9 & Melaka. Anak2 lah yg paling syok sebab dpt banyak duit raya. 


 Inilah barbekunyer... *tak ada citer menarik di sini.


Anak2 nak main mercun. Coincidently, anak bujang neber sebelah rumah jual bunga api, mercun, etc. So anak2 aku ni borong sakanlar... Aku tak salahkan dorang, dorang boring terperuk di rumah. So biarlah dorang enjoy main mercun but still under supervision walaupun dah besar panjang.


Qme antara takut dan berani main mercun.


 DAY THREE:
Masa kami nak gerak balik ke KL, seorang lagi kawan en. soulmate datang. Also kawan sekolah dia zaman KSAH. 

Finally dalam pukul 12:30 tghari, kami berangkat pulang. Misi utama, singgah Penang, beraya di rumah Abg Mail, sedara en. soulmate di Bayan Baru. Dari AS ke Penang, hiway agak sesak jugak sebab ramai yg dah start balik. Dari AS ke Penang ambil masa 4 jam. Percaya tak??? Tension!


Berhenti di R&R Gurun utk solat jamak dan lunch sekali. Di sini kami terjumpa cikgu Danial, Naib Pengetua MRSM AG, Ustaz Ikhwan. Dia pun dari utara juga... Kota Sarang Semut, dan nak beraya ke Pahang. 


Kami sampai di jambatan Penang ni dalam pukul 4++ macam tu. Mujur kat jambatan ni tak jem. Kalau tak, haru owhhhh....

Setibanya di rumah Abang Mail, kami dijamu dgn heavy meal. Langkah kanan! Sayangnya terlupa nak snap gambar kami dua keluarga. Cehhh! Selepas Maghrib, kami terus bertolak balik ke SB. Senang citer dari pukul 8mlm hingga jam 5 pagi, kami di atas hiway. Pergggghhhhh!!!! Boleh dikatakan kami berhenti di setiap hentian R&R yg besar. Kereta bumper-to-bumper dan sangat slow giler di kawasan naik bukit. Sabor jer lar... 

Cuba tgk jam tu... pukul 1:33 pagi. Perjalanan nie belum lagi melepasi Sg. Perak. Its a long way to go... Dalam perjalanan, anak2 buat request utk teruskan saja perjalanan ke Melaka. Aku okey jer tapi en. soulmate macam keberatan. Memang tiap tahun mak, abah, adik-adik aku, pak cik mak cik aku sebelah abah pasti berkumpul di Melaka, di rumah pusaka arwah atuk & nenek aku. Anak2 memang dah tahu sangat suasana raya kat sana. Meriah!

Selepas dipujuk oleh anak2, akhirnya en. soulmate jadi 'cair'. Tapi itupun dikenakan syarat. Balik SB dulu, then lepas solat suboh baru gerak ke Melaka. Mereka akur asalkan balik Melaka. So dalam kereta, mereka dah plan macam2. Lantaklar... janji dorang hepi!




Jam di hiway menunjukkan pukul 2:10 pagi. Kalau tak silap, ini di kawasan selepas terowong. Jauh lagi perjalanan nie... aduhhh. Jap lagi lepas suboh nak gerak ke Melaka plak. Mau pengsan macam nie... 







1 comment:

Runiza said...

Selamat Hari Raya Yanti :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...