My Insta

Instagram

Thursday, August 30

raya selatan


Let me start this entry dgn billboard pantun yg aku snap kat Melaka Sentral.


DAY FOUR:
As planned... lepas solat subuh, we start our journey. Kami stop for breakfast then proceed. Pukul 8:52, kami dah sampai kat Tol Guthrie. Semua orang sangat excited!!!! Kami sampai AG pukul 10.30. After lunch, we decided to take a long rest after driving for hours the night before. Awin, Danial & Afiq dah keluar berjalan dgn adik2 aku, Alan & Iqah. Itu yg buat mereka suka balik Melaka, pak cik mak cik dorang sporting nak bawak dorang g berjalan. Tengok wayang lar, main boling lar, shopping lar... 

Malam tu, aku 'pengsan' awal. Entah pukul berapa dorang balik, aku pun tak tau. 


DAY FIVE:
Mak & abah ajak kami g Pekan Cowboy. Heaven bagi aku!!!! Pada yg selalu g Melaka, sure taw apa itu PC. Lepas ke PC, abah belanja kami lunch pulak. Itu memang dah tabiat abah....kalau anak cucu berkumpul, mesti bawak g makan2. Kami singgah makan di tmpt yg kononnya 'fofular' dekat Tanjung Kling ni. Indah khabar dari rupa saja. Makanan taklar berapa sedap, air yg diorder ada yg tak sampai hingga ke sudah. Order mee goreng, rupanya yag sampai ialah mee goreng yg dah digoreng awal2, bukannya mee goreng yg digoreng upon request. Satay order 60 cucuk, yg sampai 40 jer. Hampehhh...

But on this day, Alan & Iwan tak ada. Alan g perak, suboh2 lagi dia dah gerak. Iwan plak beraya di Johor, rumah mertua dia.  So yang ada cuma aku & family, Anim, Iqah dan Jiji anak-beranak. 


 Mak yg paling seronok bila semua cucu2 dia berkumpul. :-D 


 Anak2 aku dgn anak Jiji, si kembar! 


 Anim & Daniel... mak sedara & anak sedara... *anak dua dara ada tak? Heheheh....


Ini hari terakhir aku jumpa Iqah, adik bongsu aku nie. Sebabnya after this she's off to MasterChef competition for another 3 mnths, utk shooting the whole episode of MC musim kedua.

"Iqah, all the best, we'r very proud of you. Do your best, show them your cooking skill. Kirim salam kat Chef muka ketat tu taw! BTW, kalau ko menang, jangan lupa share 25% kaklong taw.... heheheheh"


 Semuanya tengah concentrate makan!

 Si kembar, Adik & Qme.

Lepas makan2, kami bershopping raya di Jusco & Tesco Melaka plak. Ada saja barang yg nak dibeli, especially aku!!! Malam tu kami bertolak balik ke SB. Gerak pukul 12 malam, sampai rumah tepat pukul 2pagi. Penat punya pasal, the next day terjaga pukul 10 pagi. Oppps!


DAY SIX:
Kembali  ke teratak kami di SB. Melayan Qme main heli. But this one ialah heli Afiq & Danial, dorang share duit raya. Lepas ni kalau nak gi mana2, aku tak yah drive sbb dah ada pilot dalam rumah, heli plak ada 3 biji, so pilih jer nak naik heli mana. Ahaks!


Ini tabung misi raya tahun depan. RC car dah ada, RC heli pun dah ada. So next yr, anak2 aim RC car yg pakai minyak tu. Aku benarkan tapi dgn syarat, kumpul duit sendiri sebab aku takkan top-up. RC car tu mahal weiii, hari tu dah tanya, paling murah RM700++... Perghhhh! Tabung dah disediakan, so kita tengok saja kutipan dananya ada berapa, ek?


Oklar, sampai di sini saja citer raya aku tahun nie. Sebagai manusia biasa yang tak lepas daripada melakukan kesilapan, di kesempatan ini, aku mohon ampun dan maaf di atas segala keterlanjuran yg dilakukan secara sengaja mahupun tak sengaja serta halalkan makan minum aku selama ini. Semoga ukhwah antara kita terus terjalin hingga ke akhir hayat. SHR & MZB daripada aku dan family.

Jumpa lagi raya tahun depan!



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...