My Insta

Instagram

Thursday, August 30

persiapan raya 2012

seperti biasa, tiap tahun sememangnya kami sekeluarga bergotong-royong bersihkan rumah for raya. Tapi tahun ni tanggungjawab tu kurang sikit sebab first time beraya di rumah baru... so touch-up mana yg perlu jer.  So ini kisah 2 hari sebelum raya. Layan.....


Danial ditugas menguruskan lampu lip-lap & 7 btg pelita sekitar rumah. He's so excited. Sejak dia balik cuti, dia yg rajin hidupkan pelita2 tu sebaik saja lepas maghrib. 

Memandangkan Afiq dideclare sebagai the tallest member in d family, so tugas dia tahun nie bersihkan kipas yg berjumlah 10 buah semuanya serta lap tingkap-tingkap dapur. 

Mukhriz pula diminta membersihkan habuk2 yg ada pada gril tingkap, gril pintu & sliding door. This year nmpk bersemangat sikit mamat nie... katanya "rumah baru, mestilah bersemangat, ibu." 



Kali ini en. soulmate tak ambil bahagian dalam kerja kemas-mengemas nie sebab dia volunteer to prepare iftar for that day. So sementara tunggu dapur dikemas, dia ambil mood dulu. Hehehe....


Ta da!!!! Lampu lip-lap yg diarrangekan oleh Daniel. By this time, semua kerja dah settle, memasing ambil angin di luar sekejap. 

Now aku nak citer pasal persiapan sehari before raya AKA malam raya! Sudah menjadi tradisi kami sekeluarga, aktiviti sehari before raya ialah gotong royong masak juadah pagi raya. Menu wajib ialah  rendang daging, kuah kacang, ketupat & lemang. Simple jer... aktiviti masak bermula selepas zohor. 


 Afiq tolong sediakan bahan2 utk kuah kacang....


 Danial uruskan ketupat...

Awin tolong aku masak rendang. Kalau korang tengok kat sini, segala macam jenis dapur dikeluarkan. Tak cukup dgn dapur atas island, ditambah dgn dapur tungku yg besar dan dapur kecik yg guna gas botol tu. 


Dua anak bujang nie menolong juga... 'tolong' main game. At least bila bagi dorang main game, tak ada mengganggu kami di dapur. Itu pun sesekali dorang tinjau ke dapur... tanya dah masak ke belum. 

Despite all that, aku bersyukur kerana punya anak2 yg rajin menolong aku di dapur. Bukan time raya saja tapi anytime bila bantuan diperlukan. Bukan nak puji tapi aku akui dorang nie aku kategorikan sebagai rajin ke dapur juga.  Especially raya.... Sama ada mereka suka atau tak, terpaksa atau rela, dorang dah prepare dari segi mental dan fizikal. Dari segi mental maknanya kalau tersilap buat atau buat main2, pasti akan terdengar 'bebelan ala-ala manja' aku gitu. Fizikal pulak, kena tahan bermain dgn api bila memasak. Hari last day posa, so bahang api tu agak mencabar keimanan. 

Jadi, dgn penglibatan semua, juadah raya selesai dimasak sebelum jam 7 malam. Just in time utk berbuka posa.... alhamdulillah.

Sebagai reward utk jerih-perih mereka, aku layan mereka main mercun & bunga api malam tu. Neber2 pulak sumenya dah balik kmpng, apa lagi, mainlah mercun sepuas-puasnya. Berdentum sana, berdentum sini!  

Nantikan citer raya kami yer...





1 comment:

Rihen said...

Bestnya ... Semua pun turun padang.. Hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...