My Insta

Instagram

Wednesday, June 6

last wed of the family

2nd June remarks the day. My youngest BIL got married! So this will be the last, finale wedding of the family. Phew!! We had a very simple yet splendid ceremony in Alor Star. Let the pictures tell you the story... 


On wedding eve, we held a kenduri doa selamat. All relatives, near & far, neighbours were there. This is what we call 'relatives get-together'.  Me, had to do my part as the eldest doter-in-law aka DIL. Not much to do actually, just to observe here and there, to make sure everything smooth sailing.

 Tak sangka ramai betul org surau yg datang utk memeriahkan kenduri doa selamat nie. Tak sampai 10 minit, the whole house dah tak ada ruang utk jemaah lelaki. Ditambah dengan....

...jemaah wanita yg berada di dapur. Sarat dapur ni sekejap. Begitu juga dengan....

 ...abang pengantin yg  terpaksa berdiri di tepi pintu semasa berselawat ke atas Nabi SAW.


Then tetamu bergerak ke meja buffet utk menjamu selera. Menu... nasi kandar!!!!


Apa yg kelakar sangat ni? Kami gelak sebab kami boria pada malam tu. Design jubah sama, warna jer lain! Mujur kak Muna sporting...

 Ada bagusnya juga aku bawa PSP... at least budak2 nie tak keluar merayap ke luar rumah. Aku pun tak risau sebab kat tangga nilah tempat dorang lepak dgn PSP tu. So dari muka pintu dah nampak dorang bertenggek kat situ. Kalau dorang ghaib sekejap, itu maknanya dorang ke toilet atau pergi makan.

Berehat sebentar bersama Kit Kat! Sementara tetamu menjamu selera di khemah luar, aku ambil nafas sekejap di dalam rumah. Penat taw!!!



Sempat berposing dengan makcik2 sebelah my soulmate. depa ni semuanya adik-beradik MIL aku.
L-R: Mak Cik Fuziah, Me, Mak Andak & Mak Tam.

The big day finally arrive! Yg ni sedara-mara dari KL. Kami berlonggok di dapur sementara tggu majlis bermula. As i mentioned earlier, tak ada apa yg nak dibuat sangat sebenarnya sebab semuanya katering. Semuanya dah diatur dengan rapi, kami cuma memantau apa yg perlu sahaja. Setiap org macam dah tahu tugas masing2. Macam aku & soulmate, kena iringi pengantin dari homestay ke khemah majlis serta  membantu my PIL menyambut tetamu.



 With father & mother of the bridegroom.


 Sekali lagi hati aku tak risau sebab anak2 dah dibekalkan dgn PSP...


Baru nak melangkah keluar, hujan pun turun... so kami kena tunggu dalam 20 minit gitu. Lgipun homestay tu tak jauh pun dari rumah PIL aku. Homestay tu PIL aku sewakan utk besan dari Kelantan. Yup, biras aku is Kelantanese.

 Sukanya mereka nie. Abang pengantin lelaki menjadi pengapit kepada adiknya dan begitu juga dengan pengantin perempuan. 


They call this makan beradab. Aku terpaksa menggantikan tempat MIL yg sibuk melayan tetamu. Terpaksa lar tebalkan muka duduk kat situ... Arghhhh... so uncomfortable.

 Pengantin lelaki: Apsal lar depa seksa aku lagu ni? Kan senang kalau depa tolong kopekkan kulit udang tu awai2, tak yahlah aku terkial2 lagu ni... aduhhh!

Pengantin perempuan: Kerasnya ayam nie, takut terpelanting pulak ni...

Menu sampingan selain menu utama: Bubur kacang hijau, kacang rebus, rojak & mee rebus.


 Eldest & middle DIL yg kepenatan melayan tetamu di luar. Ambil angin kat dalam rumah sekejap.


 Father of the bridegroom yg segak sentiasa...


Pengantin lama. Ahaks!


 Relatives photo... tapi ni tak cukup corum. Snap mana yg ada jer lar...

 Left: My soulmate punya baby-sitter.
Right: My soulmate punya mummy.
Both are his Mak & Mama.
Whatever....


Kemuncak of the event! Hahaha.... Membuka hadiah kahwin. From us, yg tersandar belakang depa kat dinding tu.

Pada malam tu, kami (org2 kuat majlis) telah meraikan penutup majlis dengan mengeteh di sebuah kedai Kopi Kampung yg famous di Alor Star (signbod kedai, lupa nak snap). Kononnya sebagai penutup bahawa majlis berjaya diuruskan dgn lancar. Alhamdulillah... Nak tahu apa yg kami ngetehkan pukul 11 malam tu? 


Kopi kampung bersama ubi kayu cicah kelapa & gula. Yummy!


Pek-Nga bersama laicikang... my choice. Pek-Nga tu ekceli ialah lempeng. Org utara panggil Pek-Nga sebab tepung tu dipenyetkan di atas belanga. Orng KL panggil lempeng, mat saleh panggil penkek. Hehehe... 

My soulmate pekena roti bakar telur + kopi kampung.


Far Right & middle: Siti (tudung hitam) & Izan. Both anak Mak Mi.
Far Left: Ida (baju purple) anak Mak Cik Fuziah. 

Kami cuma berjumpa bila ada kenduri kendara saja ataupun time raya. Sebab masing2 sibuk tapi bila sesekali berjumpa, rasa seronok. Aku lebih suka begitu... bak kata pepatah "Jauh-jauh bau wangi".

Apa-apapun, we all had a very long day. Muka masing2 menunjukkan nak cari tilam dan bantal jer. Kepada pasangan pengantin Saiful & Yana, selamat menempuh alam baru!!!!



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...