My Insta

Instagram

Thursday, June 28

national level, bravo Danial!

Last wiken, sekembalinya dari umrah, kami pergi visit Danial.  Menurut Danial, dia dipilih ke peringkat kebangsaan bagi mewakili MRMS Zon Selatan utk acara balapan. Pertandingan tu diadakan di MRSM Langkawi dan dia kena pergi. At first menyirap juga darah nie mendengarnya sebabnya dia dah janji, after mewakili maktab utk pertandingan antara semua MRSM bulan lepas,  dia nak concentrate for PMR, no more sukan-sukan nie walaupun dia dianugerahkan sebagai olahragawan maktab. PMR lagi 3 bulan, mana aku tak cuak!

Memang aku akui, keputusan Danial tak pernah pun merudum walaupun dia aktif pergi sana sini mewakili maktab. Malah pointernya makin menaik. Latest pointer ialah 3.63. Tapi pada aku, cukup-cukuplah dgn olahraga. Hari Ahad tu, aku pulang bersama keputusan yg takkan berganjak "Tak boleh pergi Langkawi!".

Tapi bila Ckg Hamid col hari Isnin petang, minta aku pertimbangkan keputusan tu semula, aku mula cair hati. Kenapa cair hati? Sebabnya aku pun pernah mengalami dilema yg sama macam Danial. Tahun nak exam itulah, tahun aku kena wakil zon utk acara bola jaring. Bila mak dan abah larang sekeras-kerasnya, aku frust dan tak ada mood nak belajar. Tapi alhamdulillah, keputusan aku tak menghampakan mak dan abah pada waktu tu (zaman SRP). Setelah mempertimbangkan dgn sedalam-dalamnya, akhirnya aku pun izinkan Danial bertanding ke peringkat kebangsaan  utk acara olahraga. 


Sempat bergambar di R&R Rawang sebelum mereka bertolak ke Langkawi.

Mereka bertolak dari Melaka ke Langkawi pada hari Rabu malam. So aku pakat dgn Ckg Hamid nak jumpa Danial di R&R Rawang sebelum mereka teruskan perjalanan ke Jeti Perlis. Aku bekalkan Accelerade (sport drink), buah kurma & sedikit ongkos. All the best kepada semua termasuk coach serta guru pengiring.


Bersama coach (L), Danial dan Ckg Hamid (tshirt kuning).


Awal tahun hari tu Danial dianugerahkan sebagai Olahragawan Harapan MRSM AG. Sebagai ibu, tentulah aku bangga kerana ada anak yg mengikut jejak langkah aku... aktif bersukan. Time ni macam2 acara yg Danial menang, kesemuanya johan... 100m, 200m, 400m. Cuma 4x100 saja yg dapat tempat kedua.


Piala kebanggaan Danial...


Membincangkan strategik utk 4x100m, lari berganti. Danial menjadi pelari pecut terakhir.


Aku masih ingat lagi... tahun 2007, Danial jadi johan utk larian 4x100m dan 100m dapat 3rd place. Story here ---> http://iamyanti.blogspot.com/2007/03/3in1-event-1-temasya-sukan-sksu-07.html


Year 2009... tahun Danial ambil UPSR. Tahun akhir di sekolah rendah membuatkan dia nak pulun semua acara. As usual, his favourites are 400m, 4x100m, 4x200m, lari berpagar, 100m. The story here----> http://iamyanti.blogspot.com/2009/05/sports-day.html



Asalkan ada acara sukan, walaupun semasa jamuan tahunan, Danial pasti masuk dan selalu jadi johan juga. Malah pernah jadi johan kepit bola! 


Sentiasa menggondol johan dalam setiap acara yg diambil. Ini pingat Johan Kejohanan Merentas Desa Peringkat Sekolah 2007. 


Danial jadi johan utk acara merentas desa antara sekolah-sekolah di Kuala Sgor. Danial, we're proud of you. Story here ---> http://iamyanti.blogspot.com/2007/01/danial-you-make-us-proud.html



Danial is a sportsman. He loves sport so much. Bagi apa saja acara, dia akan buat bersungguh-sungguh. The story here ---> http://iamyanti.blogspot.com/2009/01/road-run.html

Sebagai ibu, aku mendoakan yg terbaik buat anak-anak. Sokongan itu sangat penting, terutama apabila kita tahu akan kemampuan mereka. Kalah, menang belakang kira. Yang penting, semangat kesukanan perlu ada. Buat Danial, ibu doakan Danial berjaya dalam apa juga lapangan yg Danial ceburi. And remember your promises... 8As' straight dalam genggaman!




my latest gadget... HTC

*ekceli ini belated entry.

Something to share wit you guys... this is totally unplanned, okayyy! We just came back from my BIL's wedding in Alor Star. So another 4 days dah nak berangkat for Makkah. Tetiba teringat nak singgah di The Store on the way back... kononnya nak reformat my old Nokia. Suddenly....


... mata ternampak this new smartphone yg kebetulan buat promotion 'HTC Men-In-Black-3'. Mulanya aku tertarik dengan kotaknya yg hitam merah, then terpesona pulak dengan namanya... HTC Smartphone Sensation XE. Tau tak HTC tu stands for what? High Tech Computer.  This is awesome!!! Itu yg buat hati aku tertambat.

With dual-core plus touch-screen yg sgt frenly-user, application yg superb with latest android application... ICS (ice-cream sandwich, bukan gingerbread, okayyyy!) picture & video quality yg perfect, ditambah pulak dapat free original beats-audio headphone worth RM400. beats audio ni memang best.. sound dia... perghhh! Aku dah lama dah usha headphone tu... tapi tak terbeli sebab mahal benor. Heheh... Kemudian dpt free 7 tiket wayang GSC yg valid until end of the year.

Kalau nak tahu, HTC nie beat all gadget yang ada. Once you hv HTC, u dont need BB, iPod, iPhone anymore. Tak perlu nak angkut Tab & iPad ke hulu ke hilir. Tempting, kan? Kalau tak grab, rugi!!! 



Okay... that was the main reason why aku grab HTC nie. The second reason ialah for my spiritual journey. Aku  memang dah plan tak nak angkut DSLR Nikon 5100 aku tu. (My soulmate awal2 lagi dah surrender tak nak angkut Panasonic Lumix dia, sebab tu dia beli Samsung Galaxy Advanced.) So, camne aku nak ambil gambar nanti? Dgr citer, kat Madinah kamera tak dibenarkan dibawa masuk. Jadi, pada pengamatan aku, this HTC is the best option. Tanpa banyak pikir, aku pun grab lar HTC nie. Frankly, aku fall in love dgn picture quality dia... dan alhamdulillah, HTC tak menghampakan. Nantikan hasilnya dalam entry perjalanan umrah nanti ya... 

Opps! Apa jadi dgn Nokia yg nak direformat tu? Duduk diam2 dlm kotak dia balik.... hehehe...

Total damage of the day: RM1,750...




Thursday, June 7

pau & tusa

 Lokasi: Hway plus semasa mendaki bukit selepas Terowong Jelapang, menuju ke utara.


Lokasi: Plus Hway kalau tak silap somewhere kat Gunung Semanggol... otw ke utara.

Wednesday, June 6

last wed of the family

2nd June remarks the day. My youngest BIL got married! So this will be the last, finale wedding of the family. Phew!! We had a very simple yet splendid ceremony in Alor Star. Let the pictures tell you the story... 


On wedding eve, we held a kenduri doa selamat. All relatives, near & far, neighbours were there. This is what we call 'relatives get-together'.  Me, had to do my part as the eldest doter-in-law aka DIL. Not much to do actually, just to observe here and there, to make sure everything smooth sailing.

 Tak sangka ramai betul org surau yg datang utk memeriahkan kenduri doa selamat nie. Tak sampai 10 minit, the whole house dah tak ada ruang utk jemaah lelaki. Ditambah dengan....

...jemaah wanita yg berada di dapur. Sarat dapur ni sekejap. Begitu juga dengan....

 ...abang pengantin yg  terpaksa berdiri di tepi pintu semasa berselawat ke atas Nabi SAW.


Then tetamu bergerak ke meja buffet utk menjamu selera. Menu... nasi kandar!!!!


Apa yg kelakar sangat ni? Kami gelak sebab kami boria pada malam tu. Design jubah sama, warna jer lain! Mujur kak Muna sporting...

 Ada bagusnya juga aku bawa PSP... at least budak2 nie tak keluar merayap ke luar rumah. Aku pun tak risau sebab kat tangga nilah tempat dorang lepak dgn PSP tu. So dari muka pintu dah nampak dorang bertenggek kat situ. Kalau dorang ghaib sekejap, itu maknanya dorang ke toilet atau pergi makan.

Berehat sebentar bersama Kit Kat! Sementara tetamu menjamu selera di khemah luar, aku ambil nafas sekejap di dalam rumah. Penat taw!!!



Sempat berposing dengan makcik2 sebelah my soulmate. depa ni semuanya adik-beradik MIL aku.
L-R: Mak Cik Fuziah, Me, Mak Andak & Mak Tam.

The big day finally arrive! Yg ni sedara-mara dari KL. Kami berlonggok di dapur sementara tggu majlis bermula. As i mentioned earlier, tak ada apa yg nak dibuat sangat sebenarnya sebab semuanya katering. Semuanya dah diatur dengan rapi, kami cuma memantau apa yg perlu sahaja. Setiap org macam dah tahu tugas masing2. Macam aku & soulmate, kena iringi pengantin dari homestay ke khemah majlis serta  membantu my PIL menyambut tetamu.



 With father & mother of the bridegroom.


 Sekali lagi hati aku tak risau sebab anak2 dah dibekalkan dgn PSP...


Baru nak melangkah keluar, hujan pun turun... so kami kena tunggu dalam 20 minit gitu. Lgipun homestay tu tak jauh pun dari rumah PIL aku. Homestay tu PIL aku sewakan utk besan dari Kelantan. Yup, biras aku is Kelantanese.

 Sukanya mereka nie. Abang pengantin lelaki menjadi pengapit kepada adiknya dan begitu juga dengan pengantin perempuan. 


They call this makan beradab. Aku terpaksa menggantikan tempat MIL yg sibuk melayan tetamu. Terpaksa lar tebalkan muka duduk kat situ... Arghhhh... so uncomfortable.

 Pengantin lelaki: Apsal lar depa seksa aku lagu ni? Kan senang kalau depa tolong kopekkan kulit udang tu awai2, tak yahlah aku terkial2 lagu ni... aduhhh!

Pengantin perempuan: Kerasnya ayam nie, takut terpelanting pulak ni...

Menu sampingan selain menu utama: Bubur kacang hijau, kacang rebus, rojak & mee rebus.


 Eldest & middle DIL yg kepenatan melayan tetamu di luar. Ambil angin kat dalam rumah sekejap.


 Father of the bridegroom yg segak sentiasa...


Pengantin lama. Ahaks!


 Relatives photo... tapi ni tak cukup corum. Snap mana yg ada jer lar...

 Left: My soulmate punya baby-sitter.
Right: My soulmate punya mummy.
Both are his Mak & Mama.
Whatever....


Kemuncak of the event! Hahaha.... Membuka hadiah kahwin. From us, yg tersandar belakang depa kat dinding tu.

Pada malam tu, kami (org2 kuat majlis) telah meraikan penutup majlis dengan mengeteh di sebuah kedai Kopi Kampung yg famous di Alor Star (signbod kedai, lupa nak snap). Kononnya sebagai penutup bahawa majlis berjaya diuruskan dgn lancar. Alhamdulillah... Nak tahu apa yg kami ngetehkan pukul 11 malam tu? 


Kopi kampung bersama ubi kayu cicah kelapa & gula. Yummy!


Pek-Nga bersama laicikang... my choice. Pek-Nga tu ekceli ialah lempeng. Org utara panggil Pek-Nga sebab tepung tu dipenyetkan di atas belanga. Orng KL panggil lempeng, mat saleh panggil penkek. Hehehe... 

My soulmate pekena roti bakar telur + kopi kampung.


Far Right & middle: Siti (tudung hitam) & Izan. Both anak Mak Mi.
Far Left: Ida (baju purple) anak Mak Cik Fuziah. 

Kami cuma berjumpa bila ada kenduri kendara saja ataupun time raya. Sebab masing2 sibuk tapi bila sesekali berjumpa, rasa seronok. Aku lebih suka begitu... bak kata pepatah "Jauh-jauh bau wangi".

Apa-apapun, we all had a very long day. Muka masing2 menunjukkan nak cari tilam dan bantal jer. Kepada pasangan pengantin Saiful & Yana, selamat menempuh alam baru!!!!



Tuesday, June 5

gadget of the month!


Finally this bird nest craddle safely landed in my hut. My plan worked like a dream. Alhamdulillah... Actually there are many kind of design to choose but i've fallen in love with this one... LOVE AT FIRST SIGHT! 



New addition... replacing the old one. This cooking magic is something that i cannot resist. i've been aiming for this since last year, since the price was RM2300++. When i found out the price has gone down to RM1700++, there's no reason for me to wait any longer. This inverter microwave convection oven is really really awesome!  I love it!!! Thank you to my soulmate!!!! 



Actually i hv other gadgets to share here with you guys. But you hv to wait ... kasi saspens.... tunggguuuuu....






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...