My Insta

Instagram

Monday, May 21

cerita mimpi



Malam tadi aku mimpi lagi pasal air. Bukan air yg sikit tapi air laut. Kali ini aku mimpi aku naik sebuah kapal, tak pasti kapal laut atau kapal terbang, di depan ialah laut yg bergelora, ombaknya menakutkan, tiba-tiba kapal yang aku naik tu meredah ombak dan masuk ke dalam air, jauh ke dalam. Dan tak lama lepas tu, timbul semula. Tapi aku okey, selamat.

Dulu pun aku selalu mimpi pasal air. Aku pernah mimpi belakang rumah aku banjir besar, air naik sampai menenggelamkan tingkat bawah rumah, aku & anak2 terperangkap di tingkat atas. Pernah sekali tu aku mimpi aku pergi bercuti dengan keluarga di taman tema air. Tiba-tiba ombak buatan membanjirkan seluruh taman tema air tu. Aku sempat berpaut pada menara tinjau yg dibina betul-betul di tengah pool ombak buatan tu. 

Banyak kali juga aku mimpi pasal air ini. Aku tak tahu apa petandanya. Tapi aku pernah dengar orang kata, kalau kita mimpi air atau dikelilingi dengan kehijauan, itu tandanya rezeki. Kalau kita mimpi api, dikejar binatang buas atau yang menakutkan, itu petanda tak baik. Tapi air ini menakutkan aku sebab aku ni penakut air. Wallahualam....

Frankly, aku dan air tak berapa ngam. Korang boleh suruh aku buat apa saja tapi bukan xtvt yang berkaitan dengan air. Janganlah nak suruh aku mandi laut, tak perlu susah-susah ajak aku pergi swimming (aku tak kecik hati pun kalau tak ajak), dont bother to ask me to dip my legs in the river. Kalau naik flight, hari pula hujan, aku rasa macam nak suruh sesiapa inject aku supaya aku pengsan. Pleassssse... 

Berbalik pasal mimpi tadi... Walau apapun petandanya, sama ada baik atau buruk, aku terima dengan redha. Lagipun mimpi kan mainan tidur? Tapi kalau tak percaya pun tak boleh jugak sebab mimpi tu menjadi peringatan juga kepada kita. Wallahhualam...




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...