My Insta

Instagram

Monday, November 26

my latest toy...


Alhamdulillah, within a month, my mission accomplished again! Syukur sangat-sangat sbb aku tak target pun mission nie accomplish seawal ini. (Pls go to this entry to know more Big Girls' Toy. ) Sumenya berlaku dalam masa 12 jam. Here's the story.


On  that 23rd Nov, Friday morning, aku temankan  en. hubby ke perasmian Femina Channel di TPM. I purposely left my Nikon at home bcoz i trust my HTC Sensation XE to capture that meaningful yet historical event of the year. But to my surprise, the battery was running low. Alamakkkkk! Camne nie???? so terpaksalah off kan wifi, GPS semua tu sbb nak jimatkan bateri. My HTC & Samsung Galaxy en. hubby terpaksa take turn bertugas.

While waiting for the honoured guest (yg lewat 2 jam), we talked about buying the kids punya Xbox Kinect. Then suddenly en. hubby kata "You sibuk pasal Kinect, what about your camcorder? Kata nak beli." Ohh My Gucciiiiii! Ha'ah... baru aku teringat. Setelah mencongak-congak, bajet memang ada. So tunggu apa lagi?


Then petang tu juga, kami terus ke Paradigm Mall. Kat situ ada satu kedai... Boeing Photo. Kedai tu memang slalu buat promotion for latest gadget. Bayangkan, petang jumaat dari Shah Alam ke Kelana Jaya... jem gilerrr tu sbb org balik kerja! Tapi kami redah jugak. 

Sampai kat Paradigm, setelah membelek idaman hati, tetiba Kelvin cakap "red colour sudah habis maaaa...." Arghhh! Then dia col outlet satu lagi kat Empire. Yes, red is available! Then kami terus rushing ke Empire plak, jumpa Shawn.

Sesampainya kat situ, Shawn dah standby dgn camcorder aku tu. Aku pun mula lar tersengih-sengih kat en. hubby, tanda dalam hati ada taman. Haha...


Ok, let me tell you about this camcorder ya. Manalah tahu, ada yg nak beli ke kan? Firstly, this is the latest addition of panasonic digital camcorder. I totally fall in love dgn semua function dia. Antaranya ialah touch-screen menu, the flipping 270dgree LCD monitor,  a combination of recording & still photo, auto-lighting, auto-off/on, a continuos 2hrs recording, wide angle (wide here means wide giler) and last but not least is... it's petite design. Memang betul2 segenggam tangan, senang nak bawak. Camcorder ni muat2 dlm handbag aku, best!!

Oh! Lupa nak citer pasal harganya... the price is RM1500. Dapat free SD card 16gig, pouch & Buffalo tripod. Pada aku, berbaloi sebab Canon & Sony harganya lebih kurang dgn Panasonic tapi tak ada wide angel, no lighting at all (so tak leh nak capture video dlm gelap), no touchscreen menu, etc. I think i made a good choice.

So these are our collection of cameras cum camcorder. 

Far right is en. hubby punya, it is panasonic Lumix price, RM2k.
Middle is my Nikon D5100 price, RM2800.
Left is my Digital Camcorder HCV500M, RM1500.

Syukur alhamdulillah! 

Next mission...not my mission but en. hubby's mission.
For the whole family... pas nie dah boleh main bowling, golf, tenis, bola, beraerobik dlm rumah. 






Wednesday, November 14

Lepaskanlah


Since that day, each morning i wake up and try to let go of these feeling that I have for you. But it is easier said than done. There's a different between goodbye and letting go and both are not easy....










Wednesday, November 7

Walimatulurus... IqahAzran

* ekceli ini belated entry. Today genap sebulan.

This was on 7 Oct 2012. My youngest sis got married to Azran Ahmad, an IJN physiotherapist. They met at IJN, ashu was a PR executive there. Ini dikira love at work place, but not at first sight. Kihkihkih...

Then ashu got offered from Oman Air, work as flight attendant aka stewardess. She took the offer and said goodbye to Mr. Physiotherapist. It ended there.

After a year in Oman, ashu decided to come back for good. She had enough of 'obersee' life. She came back and meniaga while waiting for job opportunity. She did lots of things...meniaga tudung, she jual nasi lemak at LHDN, she went for various commercial auditions and finally she was accepted as one of top 24  candidates for MasterChef Malaysia Season 2.

"Ikan di laut, asam  di darat, dalam periuk, bertemu juga." Biasa dengar, kan? Cinta yg terputus di tengah jalan, bercantum semula and they decided to tie the knot. Alhamdulillah...



The big walimatulurus wud be on 16 Dec, will updet more, tunggu....








Sunday, November 4

GrAduAsI DaNiAL

 Graduasi Form 3 & Form 5. Dif-dif Kehormat turut sama berdiri menyanyikan lagu
Negaraku, Jalur Gemilang & Lagu Mara.



 Students yg diraikan... student PMR in blue and SPM in red.


 Congrats!


 The proud parents of student PMR & SPM.


 "My name is Fitri Danial, i'm not a terrorist!" Sape taw dialog citer apa tu? Kihkihkih...


 Persembahan koir from student F1. Songs, Lagu Tiga Kupang & Ashiteru (teenager... nak wat camne?)


 Danial kata, Prof ni tanya.. "Apa cita-cita awak?" "Engineer, Prof". Aiyaaaaa... so cliche. Jawapanlah nak jadi CEO ke, Gabenor Bank ke, F1 driver ke, saintis ke. "Dream high, Danial. Dream high...."


 We always proud of you, Danial. *i am speechless*


Persembahan muzik tradisional gamelan & muzik moden... Mantera Padi.


 Me & Dato Rozana, Naib YDP Muafakat...dgn anakanda masing-masing.


Majlis selesai by 1230pm.



Saturday, October 27

big girl's toy!

Alhamdullilah, mission accomplished! . Semalam selepas main bowling di 1U, saya pun meronda-ronda mencari gadget idaman saya. Dah sebulan saya target benda nie. Saya recce sana, saya gugel sini, saya check sana, saya compare sini. Itu memang perangai saya dari dulu. Kalau saya dah aimkan sesuatu, saya akan buat survey habis-habisan bcoz i really value every single cent  that i'm gonna spend. Mak, abah, adik-adik saya selalu kata saya cerewet. Biarlah apa pun dorang nak kata, yang penting, saya tak mintak duit dorang! Hehehe...

Before this, saya comparekan dgn other brands such as Beurer, Suunto, Mio, ePlus, Timex, tapi yg berkenan di hati ialah Polar FT7. Why? First sebab dia bukan UNISEX. Meaning, Polar ada male & female heart rate watch. *heart rate lelaki dan perempuan, berbeza*. Second, dia friendly user. Third affordable, fourth sbb datanya boleh link thru computer. 


 Finally FT7 Heart Rate Monitor menjadi milik saya.
Total damage of the day: RM429.00


Saya nak citer sikit pasal Polar FT7 nie... manalah taw kalau ada sesiapa yg berminat nak beli, kan? Polar FT7 heart rate monitor ni keep track your aerobic activity and help you to burn fat sekaligus to improve your fitness level. Energy pointer membolehkan kita tengok effect of our training by displaying heart rate while it relates to fat burning. Dan yang paling best ialah dia transfer training data to www.polarpersonaltrainer.com. It counts and displays calories burned during a training session. Heart Touch function plak enables button-free operation of certain heart rate and many other functions. Pendek citer, So lepas ni tak yah nak upgrade2 lagi sebab dah complete. 

Setakat ini, mission gadget saya dah accomplished. Tinggal satu jer lagi... below!


Name: Panasonic SDR-H85 Camcorder
Price: RM1,150.
Feature: Still picture and recording,  Full HD,
close up zoom x 78 enhanced optical, wide angle lens, 
IA (Intelligence Auto tracking),
digital zoom is maximum value of zoom (100x / 3500x ).


Antara gadget-gadget yg saya beli dgn hasil dari titik peluh saya sendiri ialah... (pls click each product to read story)
 NIKON , HTC dan latest is FT7. Coming soon would be camcorder (eventhough my Nikon ada function recording, i still want this camcorder.)

Panasonic, here i come!!!! 



Tuesday, October 9

Majlis Restu PMR Danial

Kami tiba seawal jam 8 pada pagi Sabtu yang sangat hening. Sebaik menjejakkan kaki di sini, hati terasa sayu, mungkin impak daripada majlis yg bakal berlangsung agaknya.


 Para pelajar PMR & SPM yang akan diraikan. 


Ucapan daripada Timbalan YDP Muafakat MRSMAG iaitu Dato' Rozana memberikan kata2 perangsang & panduan kepada pelajar. Tapi nak komen skit kat sini ... "Awat hang punya English tonggang-langgang, kalut? Hang pu nerbes jugok kaaa?" Kihkihkih....


 Majlis khatam Al Quran oleh pelajar antara agenda of the day.  


 Wakil daripada Jab. Agama Islam Melaka, Ustaz Zulkifli, yang mengetuai solat hajat, bacaan yasin serta tahlil. 


Bacaan Yaasin serta tahlil gabungan ibubapa serta pelajar2 PMR & SPM.

 Para pelajar memohon restu daripada guru2 mereka.


Danial memohon restu drpd Ckg Zamri yg merupakan guru BM kelas, guru kadet polis, warden serta guru koko Danial. Ckg Zamri is our eyes & ears.


 One for the album! Bersama family Jack (baju melayu biru). Kami take turn fetch & send our kids waktu cuti sekolah, pulang bermalam & outing. *yang tudung biru tu ialah timbalan pengarah mara, anak dia pun sama kelas dengan danial.

We'r proud of you... 





Friday, September 28

i wont give up




Again JM's emotional vocal never fail me. He's able to scale heights with juz vocal and acoustic guitar. It is a super positive song to work through problems with the person you care, rather than letting those issues bring about the demise of relationship. 

I wont give up on us....






Sunday, September 23

Cinta Bersatu


I'm falling in love with this lovely song... simple yet so meaningful.
Love you, Mr. M.




Wednesday, September 12

r.o water VS oxygen water

This is my real experience as well as my 2 cents.


My old Beyond WF.

 I always tot of my water filter as something purely utilitarian. I've been using this Beyond WF for quite some time and i'm very satisfied with the oxygen water. Recently, my WF not only acting up but up to the level of dying!!!! I was panic for awhile. I started to call frens, asking them about a reliable water filter system. Most of them suggested a RO water filter system. 

This RO WF hv gotten quite popular lately but most consumers missing out on some critical info. RO systems are an EXTREME type of water filter.  They utilize something called nano-filtration which filters better than basically any other kind of water filter.  In fact, once water has run through a particularly strong reverse osmosis filter there are VERY few minerals left in the water. This is great for removing contaminants. A filter this strong can get rid of just about everything. However... over the long term, drinking reverse osmosis water can be a BAD THING. Because your body needs minerals.  Just like everybody tells you that yogurt is filled with good bacteria, well, water should be filled with good minerals. Reverse osmosis water tends to be more acidic than regular water. This really stinks for people who have bad source water... because the best way to clean it is with reverse osmosis, but then they're left with water that's acidic with no healthy minerals!



My new Beyond WF with new facelift... i like.

Why i chose oxygen water? Bcoz oxygen water can enhances the oxygen in blood.  Oxygenated blood is the foundation of good health.   It also promotes blood circulation which strengthens overall functioning of the body system. Besides that, high oxygen water can penetrate the skin effectively for carrying out the dead skin, deep cleansing and enhances the oxygen in blood and skin, and restores the cells as well. 

This 7 chambers of filtration media, remove the widest spectrum of harmful and dangerous contaminants, reducing water molecule cluster size with far-infrared rays and magnetising the water to stabilise water molecules for better health. The innovative use of advanced Nano Silver Anti-Bacterial Balls, which brilliantly enhance micro organism and bacterial elimination from the water as well as the addition of Calcium Alkali Ceramic Balls that help to control the water pH and further enhance the mineral content in the water.

This is only my two cents. My explaination here is not as a salesperson, but as a loyal consumer of oxygenated water and i would like to share the benefit with you guys. Plus, the price is affordable, not as expensive as other WF system in the market. I bought my old Beyond WF for $2k and it lasted for 9yrs. It's worth it, right? Now the price has gone up to 3k ++ dan hopefully it will lasted for at least 15yrs. Ahaks!

For those who does not hv any WF, please make the best choice for your family considering our bad source of water nowadays. To Ckg Gee, i owe you one, thank you again. 



Happy Independence Day

*belated entry*

This is how we spent the day....

I received a visit from my lil' brother, Jiji and his family. They spent a couple of nights and we're blessed to hv them here, especially the twins Shakila dan Shakira. We called them kakak and adik. 

Kakak (right) and Adik filled the swimming pool.... with patience. 

Things happen for a reason! We wanted to buy this kid's swimming pool since 3, 4 yrs ago. Each time we went to buy, it's always out of stock ( i mean pool size of XXL) or it is not suitable. But alhamdulillah, we got the right one and it's XXL! (here means, 5 adults can jump in tooo!).


 Like ducks to the water for my sons and their twin cousins!


Meanwhile, their father, my lil' brother, Jiji was helping me at my garden. I just bought 20 trunks of bougainvillae to serve as a shrub. Earlier i had a delightful time visiting nursery nearby HSB with my soulmate. It's always nice to visit the place, it's like a mind therapy for me.


My bougainvillaea has produced profuse bright-coloured blossoms. Everytime I look at the splash of pink, I just can't help smiling with admiration.


My bougainvillaea has vibrant pink that shout for attention from afar. I think the hot weather plus the dosage of fertilizer that I fed to the plant has helped in producing the profuse blooms. 





Thursday, August 30

raya utara


Day One:
Ini acara wajib tiap pagi raya... selepas bersalam-salaman, tibalah masa utk bergambar raya family. Tema tahun ini ialah Silvery! Akhirnya kami manage setkan tema at the very last minute... a week before raya! Tak pernah buat camni. Selalunya pakaian raya dah settle sebulan before puasa. Tak sangka pulak, lagi seminggu nak raya, semua orang berjaya dapat saiz masing2 dgn warna tema yg diingini. Alhamdulillah.


Kami gerak dari SB menuju AS dalam pukul 10.30 pagi. Ini masuk tahun ke-4  kami balik AS dulu. Walaupun aku ni orang KL, aku nak jugak beraya dengan mak dan abah aku di pagi raya. Mak dan abah tentunya nak beraya dgn 5 orang cucu2 kesayangan mereka nie. Jgn ingat orang KL tak ada perasaan ok??? *sori, emo sikit. Kalau ada yg terasa, nasiblar. Ini blog aku, suka hati akular nak tulis apa. 

Alhamdulillah, jalan clear. No accidents, no bumper-to-bumper, no kiasu drivers, smooth sailing, alhamdulillah. We reached AS dalam pukul 5. Rumah pertama yg kami singgah dulu ialah....


...rumah kawan lama en. soulmate...kawan zaman KSAH. According to en. soulmate, dia selalu cycle dgn kawan dia nie. One picture for the album! Silver VS yellow! Surelah silver menang sebab silver selalunya second place & yellow selalunya third place as gangsa. Joking!!! Hehehehe....



 Setibanya di rumah PIL, terus bergambar dulu. First day raya, tak ada apa2 xtvt yg menarik... every year sama jer. 

Day Two:
Hari yg agak membosankan sebab sehari suntuk terperap di rumah. Anak2 layan toys yg baru dibeli, aku pulak layan Jewels kat HTC. Tak rasa suasana raya pun... rasa macam hari biasa jer. Komen aku, tak best!! Selepas tu diarahkan agar jangan ke mana2 sebab malamnya nak buat barbeku among us. Lagilar tak best!!  Misi untuk menziarah kawan2 yg ada di utara, gagal! Anak2 dah boring semacam. Tapi ikutkan sajalar...redho.

Dalam kepala otak dah imagine dah... kalau beraya di Melaka, sure meriah giler. First & second day raya sure seronok sbb berkonvoi ramai2 beraya ke rumah sedara-mara di N9 & Melaka. Anak2 lah yg paling syok sebab dpt banyak duit raya. 


 Inilah barbekunyer... *tak ada citer menarik di sini.


Anak2 nak main mercun. Coincidently, anak bujang neber sebelah rumah jual bunga api, mercun, etc. So anak2 aku ni borong sakanlar... Aku tak salahkan dorang, dorang boring terperuk di rumah. So biarlah dorang enjoy main mercun but still under supervision walaupun dah besar panjang.


Qme antara takut dan berani main mercun.


 DAY THREE:
Masa kami nak gerak balik ke KL, seorang lagi kawan en. soulmate datang. Also kawan sekolah dia zaman KSAH. 

Finally dalam pukul 12:30 tghari, kami berangkat pulang. Misi utama, singgah Penang, beraya di rumah Abg Mail, sedara en. soulmate di Bayan Baru. Dari AS ke Penang, hiway agak sesak jugak sebab ramai yg dah start balik. Dari AS ke Penang ambil masa 4 jam. Percaya tak??? Tension!


Berhenti di R&R Gurun utk solat jamak dan lunch sekali. Di sini kami terjumpa cikgu Danial, Naib Pengetua MRSM AG, Ustaz Ikhwan. Dia pun dari utara juga... Kota Sarang Semut, dan nak beraya ke Pahang. 


Kami sampai di jambatan Penang ni dalam pukul 4++ macam tu. Mujur kat jambatan ni tak jem. Kalau tak, haru owhhhh....

Setibanya di rumah Abang Mail, kami dijamu dgn heavy meal. Langkah kanan! Sayangnya terlupa nak snap gambar kami dua keluarga. Cehhh! Selepas Maghrib, kami terus bertolak balik ke SB. Senang citer dari pukul 8mlm hingga jam 5 pagi, kami di atas hiway. Pergggghhhhh!!!! Boleh dikatakan kami berhenti di setiap hentian R&R yg besar. Kereta bumper-to-bumper dan sangat slow giler di kawasan naik bukit. Sabor jer lar... 

Cuba tgk jam tu... pukul 1:33 pagi. Perjalanan nie belum lagi melepasi Sg. Perak. Its a long way to go... Dalam perjalanan, anak2 buat request utk teruskan saja perjalanan ke Melaka. Aku okey jer tapi en. soulmate macam keberatan. Memang tiap tahun mak, abah, adik-adik aku, pak cik mak cik aku sebelah abah pasti berkumpul di Melaka, di rumah pusaka arwah atuk & nenek aku. Anak2 memang dah tahu sangat suasana raya kat sana. Meriah!

Selepas dipujuk oleh anak2, akhirnya en. soulmate jadi 'cair'. Tapi itupun dikenakan syarat. Balik SB dulu, then lepas solat suboh baru gerak ke Melaka. Mereka akur asalkan balik Melaka. So dalam kereta, mereka dah plan macam2. Lantaklar... janji dorang hepi!




Jam di hiway menunjukkan pukul 2:10 pagi. Kalau tak silap, ini di kawasan selepas terowong. Jauh lagi perjalanan nie... aduhhh. Jap lagi lepas suboh nak gerak ke Melaka plak. Mau pengsan macam nie... 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...