My Insta

Instagram

Friday, September 30

perpisahan

Lagu ni ditujukan utk diri sy sendiri. Kenapa? Sebab saya rasa kehilangan sejak si dia pergi. Sy tahu dia pergi utk mengejar cita2nya tapi sy sedih. Sejak dia pergi, sy akan ke biliknya, mencium baju2 yg dia tinggalkan dan setiap kali itulah sy sebak. Sebak yg tak dapat ditahan2, sebak yg muncul entah dari mana. Sy trasa sunyi sgt2, terasa bagai separuh diri saya hilang.

Gambar2 hari terakhir kami bersama, sume sy dah upload cuma sy belum ada kekuatan utk postkan di sini. Sy ni mungkin nampak kuat secara zahiriah, tapi di dalam, hanya Allah saja yang tahu. Semoga Allah memberi saya kekuatan untuk menghadapi hidup berjauhan dengannya. Amin...




Friday, September 23

surat buat shima


 Salam, Shima.

Sebenarnya saya tak tahu nak tulis apa. Hati saya sebak bila memikirkan awak akan pergi Ahad ni. Perkenalan kita bermula setahun lepas tapi saya rasa macam dah bertahun kita kenal. Kita tak selalu berjumpa, cuma FB atau sms penghubung bicara tapi kita akrab. Saya percaya, perhubungan yang akrab tu tak semestinya kena selalu berjumpa. Ikhlas, saling mempercayai dan memahami itu sudah cukup buat saya. Lepas ni saya tak dapat lagi merasa nasi lemak sedap awak tu! Haha! 


Shima,

Walaupun baru beberapa kali saya menjejakkan kaki ke rumah awak, tapi saya rasa sangat selesa, tak kekok. Mungkin sebab layanan awak sekeluarga buat saya rasa macam tu. Air mata saya bergenang semasa saya titipkan bingkasan ini, entah kenapa, lately sensitif sangat saya ni. 


Shima,

Saya tak sangka bila dapat tahu rupa-rupanya anak2 kita dah lama berkawan. Apa taknya, Ammar sebaya Afiq, Arif sebaya Danial, Adam sebaya Qme. Bila saya flashback balik, kita tak pernah langsung bertembung semasa event2 Adam dan Qme di Qdees dulu, neither on sports day nor graduation day. Mungkin masa tu Allah belum nak pertemukan kita.


 Shima,

Dulu masa mula2 Qme masuk Qdees, saya ingatkan Qme student Y6 yang paling kecik, rupanya ada lagi yang paling kecik. ADAM! Saya masih ingat lagi, dulu tiap kali saya fetch Qme, mesti Adam teman dia sampai kat gate to say goodbye. Dorang pasti berpelukan bahu as if tak nak bagi Qme balik. So sweet masa tu! Kan bagus kalau time tu saya dapat capture their moments together.


 Shima,

Saya rasa sedih bila tengok gambar ni. Maknanya lagi 3 tahun baru dapat gather macam nie lagi, insyaAllah (unless saya ke Cardiff next year, chewah!) Dorang ni dah bukan macam kawan, tapi macam brothers. Sure bila balik Msia nanti, budak2 tu speaking London! Hehehe...


Shima,

Saya seronok tengok Rayyan! Alhamdulillah, akhirnya dia dah okey. Pada saya, keadaan dia sekarang dah seribu rahmat kalau nak dibandingkan masa first time saya jumpa dia. Syukur, doa2 awak dimakbulkan. Dia pun dah selesa nak bergerak dan lebih cheerful, saya senang hati! 


Shima,

Ini gambar raya tahun lepas, time tu first time kita jumpa in-person. Waktu tu terdetik di hati saya, "Patutlah Adam kecik, parents dia pun kecik molek". Seronok kan, masa ni.


Shima,

Lepas ni tak ada lagi kelibat Adam lalu di belakang rumah saya. Sedih lar... Sebelum saya lupa, tupperware yang awak bekalkan nasi lemak hari tu, saya nak simpan, buat kenangan! Shima, Kalau awak di sana nanti, jangan lupakan saya di sini ya. Jangan lupa update segala progress awak di sana nanti. Yang tak bestnya, awak tak dapat nak jenguk 'projek' baru saya tu bila dah siap nanti. Tak dapatlah awak nak 'gunting reben'! Haha! 


Shima,

Ini gambar terakhir kita dua keluarga bersama. Tengoklah si Qme tu, menangis. Susah betul saya nak pujuk dia balik malam tu. Semalam dia sebut lagi, "Qme nak gi rumah Adam, nak main game dgn Adam." 


Shima, saya di sini akan sentiasa doakan awak selamat menjalani kehidupan baru di negara orang. Terima kasih kerana sudi menjadi pendengar setia saya, berkongsi cerita dan memberikan kekuatan kepada saya. Semua tu saya takkan lupa. Apa-apapun, jaga diri dan keluarga. Harungi segala dugaan dengan hati yang terbuka dan jangan lupa di mana asal usul. All the best kepada awak dan Yusri serta anak2. Jangan lupa doakan juga saya di sini.

Wasalam.




Thursday, September 22

our guests

Open houses can be seen throughout the month of Syawal. So we decided to have one on Malaysia Day, 16 Sept. Here's our story....

This is our first guest of the day, Kak Liza & family. 


 Few minutes later, followed by Azidah and her kids.



A friend is one who knows you and loves you just the same - Elbert Hubbard 



Cathing up with old friends is always a delight. These two boys sit next to each other in class in the year of 1985. And now they did it again! "Thank you, En. Zamros for coming."


 Me and my dearest MizzNina.

Roshida & family, soulmate's colleague from Unisel.


My aerobic buddies at Rafflesia. "Thank you, gurls for coming!"

"Lar, naper tak duduk kat dalam? Panas kat luar ni."
"Tak apa, dekat sikit dgn makanan!"

"Aku sure akan rindu kau nanti."


"Ma, tolong tambahkan lagi."


The language of friendship is not words but meanings. 



Wan Norlaila (middle), officemate yang sangat lama dah tak jumpa. Then terjumpa balik di FB!


Dengan Chik Lan &  family.


"Sal, terima kasih datang. Nanti jumpa di kelas ya."


Serious discussion nampak!
"Thank you Ila and Hani for coming."


Azie (soulmate's colleague) and family.


"Cik Bibi, mu ni duduk molek2 buleh dak? Kawe nak maqe pun susoh, kaki mu asyik sepok bade kawe!"


"Alamak, tersedak lar plak! Mana air ni?"


Tetamu cilik pun datang jugak... kawan2 Mukhriz.


"Control macho, wei! Ada kamera tu!"


Tiga mak dara pingitan!
"Tima kasih MekDa dan Kak Lyna."


Geng Unisel... Marziana & family and Azie & family!
"Thank you, all!"


Kak Limah and family (ustazah ngaji Mukhriz & Qme)

Sabby, kawan aku sejak kecil. We grew up in the same neighborhood, went to the same school and we still keep in touch. 

Busu (middle), Wani, her doter and Awin.


"Balkis dan hubby, tima kacih datang."


En. Zaim came all the way from Cheras. He has his own 'tadika melukis' there. 

MekDa with hubby and Cik Maryam Bibi.


Is came with Kaklang's family.


My dearest friend, Shimah who will be leaving me for Europe... soon. Huhuhu.


Is, Awin & Kaklang.


PakDin together with Ustaz Abu and family.


Ana and doters.


Soulmate with his colleague, En. Hasnu from Unisel Bestari Jaya.


"Bila wife aku nak habis borak ni? Perut dah kenyang, mata dah ngantuk. Kang aku landing kat wakaf ni, baru tau!"


"Selamat hari raya."


The girls with Wajih (grey shirt) and Faiz, their ex-school mates.


Tetamu pulang time hujan tengah lebat.


Our last guest of the day, Cikgu Nurul & family from Bukit Saujana.

Thanx to everyone who showed up at my open house last week. I had a great time and I hope you did too. Thank you again for coming. 




Wednesday, September 21

Journey from Kedah

This year turn beraya di utara... Taman Rakyat, Jalan Sultanah, Alor Star! As usual, aku tak banyak komen asalkan di sana nanti aku tak terperuk di dapur. So here's are my in-laws...

With my in-laws. 

 My soulmate is the eldest, Ismi (orange tshirt) and Syaiful.


 10 yrs ago dorang posing di tempat yang sama, aku try cari gambar lama tu tapi tak jumpa. (misi mencari masih diteruskan sebab gambar tu sangat sentimental). "Dah besaq cucu2 nenek nie."


Hopefully, another 10yrs, boleh ambik gambar cam gini lagi. InsyaAllah...



Macam kumpulan rock nak buat cover album jer! Haha!


 Three musketeers bergambar tengah bendang!


Kalau uol ke utara tanahair dan lalu di area Bukit Merah, uol akan nampak banyak penternakan ikan arowana. Dengar citer, macam2 species ada kat sini. They said, this is the best place to invest, make money ribu-riban!


 Semua landmark nie boleh nampak dari tepi highway. 


 Tempatnya sangat luas...


 I wish I cud invest something here... kalau ikan kembung boleh tak? Hehehe...


We planned earlier nak singgah beraya di rumah Ayuni. Who is Ayuni? Will explained later, okey? 

Setelah perut kenyang, kami pun meminta izin untuk bergambar. 


This will be the final picture of Ayuni and Awin together, two best friends from Sepintar.  They shared everything together in Sepintar.Their sweet memories, hardship, dorm, bed, books, meals. They complete each other (apart from being a Sepintar student), Awin is a strong-willed person, outspoken, stubborn but obedient kind of daughter, but Ayuni is totally the opposite of her. Sometimes I wondered... "Macam mana depa nie boleh jadi best fren?". 

Awin is so lucky bcoz her best fren is a Sepintar top student for 2 yrs in a row, Ayuni scored 11A+ in her SPM last year, which make her best student of the year! Kami dan family Ayuni pun rapat kerana keakraban anak2. Keluarga Ayuni sangat2 humble. Diri ini terasa sangat kecil bila bersama dgn family Ayuni. Bukan sebab keluarganya kaya-raya tapi disebabkan keramahan, keikhlasan serta layanan mereka terhadap kami. Each time kali gi visit depa, pasti ada buah tangan yang dibekalkan kepada kami.

Ayuni is no longer here, not in Perlis, not even in Msia. She's in Jordan now, studying medic, also for 6 yrs, sama macam Awin. Bila tengok dalam peta, dua sahabat ini hanya dipisahkan oleh Laut Merah sebab sorang di Egypt, sorang di Jordan. InsyaAllah, kalau ada rezeki, mereka akan bertemu akhirnya. Mudah-mudahan.... To Ayuni, all the best, we all gonna miss you!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...