My Insta

Instagram

Tuesday, August 23

smartcard punya hal!


Disebabkan 2nd smartcard tak return, our Byond PVR disconnected! Next time kena tengok dulu kalau nak buat baik. Dulu masa my soulmate was an Astro staff, kami diberikan dua astro decorder. 1st decorder free, second one kena bayar lar. So my soulmate nie baik hati dgn memberikan 2nd decorder tu kepada salah seorang my family member  (my family member, not HIS family member). dan my soulmate yg bayarkan bilnya selama 8 tahun! 

10 yrs passby, then my soulmate no longer attach dgn Astro. Jadi 2nd dekorder terpaksalar diterminate (itupun atas desakan 'my family member' yg tak sabar2 nak terminate sebab kononnya tak nak berkongsi akaun. Apa taknya selama ni org bayarkan, tiba2 bila kena bayar sendiri, dan-dan nak separate akaun pulak. On top of that, boleh mintak akaun kita yg dah bertahun2 tu ditukarkan kepada nama dia pulak! Patut ker?).

Maybe 'my family member' nie hangin agaknya sebab 2nd dekorder dah kena terminate dan tak dapat nak tukarkan akaun tu jadi nama dia. Jadi dia pun dengan busuk hatinya telah tak memulangkan 2nd smartcard tu. Nak dijadikan cerita, since 2 mnths back, dlm bil aku, ada charges RM80 sebab unreturned smartcard. Then bila bagitau kat 'my family member' nie, dorang boleh cakap "Selesai sendirilah." Aduh! Dah bertahun2 pakai astro free, now dia boleh kata selesai sendiri. Dulu beriya-iya suruh terminate. Bila terminate, marah pulak. Apa daaa...

So moral of the story, kekadang susah jugak buat baik dgn family member ni. Since that incident, we learn from our mistake. But I dont regard that as mistake, but more to 'sendiri mau ingat'. And the relationship wont be the same. For me, what had happened will be my bad experience and I will remember that until my last breath. What I can say is let time decide when I will forgive but not forget. To the 'family member', this is all I can say.... "Sampai bila2 aku anggap kau berhutang RM80 dengan aku (after all, takkan RM80 pun tak boleh bayar kot?) Dan selagi hutang tu tak dibayar, aku tak halalkan." This may sound cruel but I had enough.





8 comments:

Rihen said...

eiii tak patut betul ler ur family member tuh...

Teratak Hami said...

Kureng asam punyer sedara. Kekadang nak buat baik kat sedara pun kena pikir berkali2, takmo jadik macam nilah.

Yanti Arshad said...

rihen,

moga Allah membalasnya sebab ini kes menganiaya orang!

Yanti Arshad said...

Fizah,

bila dah jadi macam ni, rasanya lebih baik kita pentingkan diri sendiri.

Runiza said...

Sabar ya Yanti...

Orang macam tu NOT WORTH utk dipikirkan... buat sakit hati je. Biar Allah je yang balas perbuatan dia...

Selamat Hari Raya my dear friend :)

KC said...

ohhh now dah paham la pesal ko hangin arituh kat pesbuk huhu...kalo aku pon hangin satu badan! mmg dasar menganiaya orang sungguh!

Yanti Arshad said...

niza,

memang x worth it pun. menghabiskan boreh jer.

Yanti Arshad said...

KC,

org yg dianiaya doanya dimakbulkan... so just wait and see jer la.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...