My Insta

Instagram

Tuesday, April 19

kad nikah

Last week aku dan soulmate ke pejabat agama bahagian nikah, cerai dan rujuk Wilayah Persekutuan. Tujuannya nak ambil salinan surat nikah sebab yang original dah hilang. Yang original dah lama hilang tapi aku tak ambil pot sangat until recently, we need it for Awin's documentation to further study kat Mesir.

Sambil menyelam minum air. Time tengah tunggu cabutan salinan surat nikah tu (i dont understand why they call it 'cabutan' ), kami ternampak kaunter untuk mohon kad nikah baru. Caranya sama macam kita buat MyKad baru. Ambil nombor dan bila nombor dipanggil, just show your old kad nikah, they enter the serial number then sumenya appear kat skrin. Then, bersedialah berposing untuk ambil gambar. 

Sikit info kat sini... sistem kad nikah nie baru jer diupdate since 2003. Bagi mereka yang kahwin earlier than that, kindly change your old card to new one. Then bila dah siap (tak sampai setengah jam pun), pay RM28 and they will issue two cards for you. And one more thing, those yang bernikah di Wilayah Persekutuan saja boleh buat kad nikah baru nie di KL. Kalau nikah tempat lain, maybe kena gi pejabat agama yang berkaitan kot. 

Ini gambar zaman rock kapak or 'diskang' stail, something like that lar....


Now minah 'diskang' dah dapat hidayah, alhamdulillah.... hehehehe. 



All details about you and your spouse is at the back of the card. See the difference size of these two cards. Kad yang baru sama saiz macam MyKad whereas yang lama tu, leceh sikit nak selitkan dalam purse. And i like the colour toooo.... :-D

10 comments:

Runiza said...

OMG!! Comelnya you zaman rock kapak tu!!! :D

Yanti Arshad said...

niza,

sekarang lagi 'comei'.... hehehe

Runiza said...

I would prefer saying sekarang lebih 'anggun' :)

Teratak Hami said...

Sorrylah saya dah tergelak tengok gambar zaman rock kapak itu ...

Tak pernah ku tahu namamu Haryanti.

Good for Awin kalau dapat g Mesir. Doakan semuanya dipermudahkan.

Yanti Arshad said...

fizah,

sy tak suka nama haryanti tu sebenarnya. org selalu salah panggil, kekadang dorang panggil hayati lah, nurharyanti lah, nur yanti pun ada.

masalah ni selalu berlaku di kaunter bank. kekadang saya tahu dorang salah sebut, saya buat deq jer until dorang sebut nama ayah saya.

hehehe...

hamidah said...

Yanti, bagus ada kad nikah ni...last two years akak gan husband balik kg dan tinggal di hotel berdekatan kerana ramai sgt penghuni umah di kg tu...kira2 nasib x baik kami kena rush...mcm tangkap kalwat lah....ramai sgt nak rush bilik kami...tapi abg sgt tegas mengatakan ini isterinya tunggu dia menutup aurat seblum masuk dan akhirnya mereka menunggu akak siap bertudung baru masuk..mereka minta kad kawin kami mana ada...mcmana nak buktikan kami suami isteri? akhir nya mrk minta IC kami dan alhamdullilah IC kami same address lepas lah kami, so moral of the story bawa lah kad tu di mana2....

Yanti Arshad said...

kak midah,

how come akak tak ada kad nikah? ish, bahaya tau. gi buat kad nikah, cepat! :-P

working mom... said...

kak, kad nikah saya kaler hijau2 gitu and xde tulis jawi ponnnn.. ???
kami nikah 2004

Yanti Arshad said...

ibu bekerja,

awak nikah di kl ke? mybe kalo nikah tempat lain, kaler lain kot.

working mom... said...

heheheh...thn saya nikah kaler hijau kot...off kos saya nikah di kl..saya kan anak jati KL.... :)
xper lah yg pasti kad nikah tu bukan palsu...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...