My Insta

Instagram

Friday, April 22

life means strife


Before dawn...
...a friend texted me. "Beb, aku tengah sempit ni. Aku nak tolak nokia e71 aku kat kau." Nama pun sebelum subuh, mata pun antara nak bukak dengan tak nak bukak. so aku ignore jer message tu, then sambung tido. Lagipun aku terfikir, Sony aku nie belum setahun lagi.


Evening...
...just came back from the bank (my fav routine of the month...update passbook). Aku geledah handbag, cari balik Sony yang aku campakkan tadi dan switch it on sambil terdampar bersantai kat couch. Suddenly aku teringat balik 'message before dawn'. Aku baca balik message tu then reply.

me: brpa nak tolak kat aku?
A:  RM***. Aku br pkai 7 hr, tp tdsak pnya psal, aku tpksa lar, beb.
me: Bjt aku RM*** jer, kalau ok, kita jmpa mlm ni.
A: Up la skit, beb. Aku nak pkai duit sangat ni. pls....
me: RM***, final. Aku nk tgk fon tu dulu. MMS lar gmbr fon tu.
A: K, c u 2nite.

Nite...
..as promised, we met. Ini first time A mintak tolong kat aku. Tak sampai hati pulak bila dengar citer si A.  Frankly, Nokia is not in my list of favourite handphone brand actually, aku beli sebab pikir nak tolong kawan. Ini time A, mana tau, esok lusa time aku pulak terdesak. Hidup kita kan macam roda. Selepas kami berakad jual beli, A cakap kat aku, "Tima kasih byk, aku takkan lupa pertolongan kau nie sampai mati."

Terharu jugak bila dengar A cakap macam tu. Tapi pada aku, itu small matter. Apa yg aku mampu tolong, aku tolong. Kalau tak dengan wang ringgit sekali pun, dengan kudrat yang ada. Aku sentiasa ingat pesan mak, "Jangan hampakan harapan org yg dlm kesusahan. Kalau orang mintak $10, walaupun kita sendiri tengah 'kering', hulurkanlah at least $1, jangan tak bagi langsung, yang penting jangan menghampakan."

So, moral of today's story is... a friend in need is a friend indeed and life is full of ups and down.



6 comments:

IEKAN78 said...

yup....so true....

Yanti Arshad said...

dear, ie.

thank you for ur comment, dear. if not mistaken, ini first time ie singgah dan leave comment.

Rihen said...

kak yanti,

ur friend is really lucky to have u as a friend :)

Teratak Hami said...

Mulia sungguh hatimu friend.

Nokia (E71 pulak tu!) not bad walaupun not in your list :-)

Yanti Arshad said...

rihen & fizah,

i think kalau uol di tmpt i, myb uol will do d same thing tooo...

working mom... said...

setuju ngan akak....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...