My Insta

Instagram

Saturday, November 20

impian, harapan, tekanan

Next week, Tuesday, Awin will sit for SPM. As a mother, of course aku risau yang amat sangat. Apatah lagi, for two years, she's been studying alone. Alone maksud aku, belajar bukan depan mata aku. Kalau dulu, masa PMR, waktu dia menelaah tengah malam, akulah yang temankan dia sambil aku online. Sometimes sampai pukul 2, 3 pagi atau seawal jam 4 pagi sebelum ke sekolah.

Impian aku...
...ibu mana yang tak nak anaknya berjaya, kan? Impian aku memang tinggi, aku nak dia berjaya dengan cemerlang. Aku nak adik-adiknya jadikan dia role model, aku nak dia mencapai cita2nya utk menjadi gyneacologist. Tapi itu cuma impian, jika Allah mencaturkan yang sebaliknya, aku redha.

Harapan aku...
...aku tahu dia boleh buat, aku tahu dia dah berusaha dengan sedaya upaya, aku nampak pengorbanannya untuk berjaya. Kini aku berserah kepada Allah Yang Maha Mengetahui Lagi Maha Bijaksana. 

Tekanan...
...sikit sebanyak, aku pun turut merasakan tekanannya seperti juga dia. Kalau dulu, dia pelajar PMR terbaik, tapi sekarang dia terbaik di kalangan terbaik. Maknanya competition sangat sengit. Aku sendiri dapat rasakan bila dia telefon sambil menangis, meluahkan ketidakpuasan hatinya tentang keputusan trial. Namun pada aku, itu satu petanda baik sebab jika dia tidak berpuas hati, dia akan berusaha dgn lebih gigih lagi. Jika dia berpuas hati dalam comfort zone, pastinya dia akan leka. 

Sepanjang SPM, aku akan berulang-alik ke SBPiR, especially untuk paper2 yang susah macam Add Math, Fizik, Kimia and Bio. Kenapa aku ke sana? Kalau dulu, sebelum dia pergi exam, dia akan salam, cium tangan aku, suruh aku doakan yang terbaik. Kali ini pun tak ada bezanya. Itu janji aku pada dia. 

"Ya Allah, hanya kepadaMu aku meminta. Engkau terangilah hati anakku semasa menghadapi peperiksaan, Kau kuatkanlah daya ingatannya dan Kau permudahkanlah dia untuk menjawab soalan. Ya Allah, aku tahu Engkau Maha Mendengar, kau dengarlah rintihan ku ni. Kau lindungilah dia daripada gangguan syaitan dan Kau kurniakanlah dia kesihatan yang baik sepanjang peperiksaan kerana sesungguhnya Engkaulah Maha Pelindung, Amin...."




Thursday, November 11

5A again!


"Alhamdulillah, aku bersyukur di atas kenikmatan yang Engkau limpahkan kepada kami sekeluarga serta rezeki yang Engkau kurniakan kepada anak-anakku. Sesungguhnya, Engkau Maha Mengetahui, Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.".


Penantian memang satu penyeksaan. Last nite aku tak boleh tidur, ntah pukul berapa aku terlelap,  tak pasti. Begitulah selalunya bila result exam anak2 nak keluar (Afiq sedap jer berdengkur). This morning, aku cuba kawal nervous aku. Frankly, aku 50-50 dengan result Afiq walaupun ramai yang confident Afiq boleh dapat straight As. The last person yang convincekan aku last nite was Nina. She came to my house, bawak putu bambu (my favourite), we had hot tea dan we talked for hours. Thank you, Nina for being there.


Time nie, aku dapat unofficial result. Aku called Cikgu Marfuzah yg tengah sort-out all the results, then she said "Afiq and the geng dapat 5A!". Banyak kali aku tanya dia, "Afiq Mazlan dapat berapa?". Aku tanya banyak kali sebab dalam kelas tu ada empat orang nama Afiq termasuk nama anak dia, Afiq Faiz. Time nie yang sayu sangat walaupun slip result belum sampai ke tangan.


 Afiq tak dapat tahan sebak bila tahu dia dapat 5A. Hat trick! 2005, Awin also scored 5As tapi disebabkan zaman tu aku belum start blogging lagi. What a waste! Ceh!

Ini yang aku cakap kat Afiq...


"Sekarang Afiq rasa berbaloi tak selama 10 bulan.... ibu berleter suruh Afiq study 2 jam setiap hari, suruh Afiq selalu buat latih-tubi, lupakan bola, jangan tinggal solat, berpuasa sunat, lupakan PS2, pedulikan laptop, pekakkan telinga bila kawan2 ajak main, lupakan TV. Rasa berbaloi sangat-sangat, kan? Inilah hasilnya bila kita berusaha, berdoa dan bertawakal. Itulah yang dinamakan usaha tangga kejayaan. Allah dah berjanji, sesiapa yang berusaha, kejayaan pasti datang."


 Pemandangan sekitar balkoni yang sarat dengan parents yang menunggu result anak masing2. Total students yang dapat 5As seramai 66 orang. Again SKSU dapat kalahkan SK Puncak Alam yang cuma dapat 48 students jer.


 Classmate Afiq... Ali Imran, Emir dan Khaidir, all of them 5As. Congrats! Student yang paling ramai dapat 5A ialah dari kelas Afiq, 6 Budi. Total of 23 students. Pelajar lelaki yang paling ramai dapat 5A juga ialah dari kelas Afiq. 


Pn. Noraini menyampaikan slip result kepada Afiq. This year memang banyak kejutan compared to last year. Aqil, pelajar yang sentiasa cemerlang, yang Afiq pun susah nak potong, suddenly dapat 4A 1B. Aizzat pulak dapat 3A 2B. Both of them ni memang dijangka akan dapat 5A. (Aqil yang duduk belakang sekali, pegang dahi. Aizzat, si chubby yang duduk depan Aqil). Sedih jugak tengok dorang.


 Aku bangga dengan kejayaan Afiq. Alhamdulillah, dia ikut footsteps Awin and Daniel. Hopefully dia tak ikut footsteps mereka masuk asrama, pergi meninggalkan aku. :-( . 


 Afiq dgn geng study group dia. Yang paling rajin ulang-alik ke rumah aku untuk study & buat latih-tubi dgn Afiq ialah Emir (the shortest one). Ali pulak (far right) pandai juga, tapi sibuk dengan training bola sepak Selangor Under 12.  


Yang ini pulak 'ibuk-ibuk' yang sedang bergumbira meraikan kejayaan anak masing2. Cikgu Marfuzah (tudung biru), first time anak ambil UPSR. Cikgu Wan pulak, this year 2nd experience. Last year anak dia sama2 dgn Daniel dapat 5A, this year anak dia sama2 dgn Afiq pulak. Alhamdulillah.


 Antara 66 students straight As. Congrats!


 Afiq dengan Cikgu Zaimah. Afiq tusyen dengan dia cuma 2 bulan terakhir nak UPSR jer... time tu result BM Afiq memang teruk. Tapi alhamdulillah, keberkatan Cikgu Zaimah dan kesungguhan Afiq, both result BM dapat A. Kami sekeluarga takkan lupakan jasamu, cikgu.


 Pn. Liana, cikgu Math Afiq... antara cikgu handal math di SKSU. Latih-tubinya sampai buat Afiq nak muntah sebab terlalu banyak. Tapi alhamdulillah, inilah hasilnya. 


 "Tima kasih cikgu, sebab mengajar anak saya sampai berjaya." Itu saja yang mampu aku ucapkan kepada Pn. Noraini, cikgu Sains dan Pn. Samihah, cikgu BI Afiq.


Cikgu PJ Afiq, En. Nazaril juga tumpang gembira.


Last but not least, Ust Rashid sangat teruja dengan result Afiq. Dia cam Afiq sebab Afiq jadi imam untuk solat hajat di surau sekolah dan membantu menguruskan Kem Bestari Solat Tahap 1.

Jutaan terima kasih kami kepada ibu bapa dan adik-beradik yang tak putus-putus memberikan dorongan serta mendoakan kejayaan anak2 kami. Terima kasih juga kepada kenalan2 yang jauh dan dekat, bloggers, online friends. Tak lupa juga kepada insan-insan yang turut membantu kejayaan Afiq seperti...

1. Cikgu Norizan, cikgu tusyen matematik. Ckg Norizan kemudiannya bertukar ke Putrajaya dan kemudian diambil alih oleh...

2. Ckg Zanariah, cikgu matematik berpengalaman (tinggal di Sri Pristana). Jasamu kami takkan lupa.

3. Cikgu Haslina, cikgu tusyen Sains dari Fokus Minda. Sekali lagi, tunjuk ajar cikgu ini memberi kesan kepada Afiq dan Daniel (last year).

4. Sir Yusri, cikgu tusyen English. Dah 2 tahun anak2 aku dengan Sir, dia  berjaya mendidik Daniel dan Afiq, from zero to hero. Thank you so much, Sir.

5. Cikgu Zaimah, cikgu tusyen BM. Walaupun cuma dua bulan Afiq timba ilmu dengan dia, tapi nampaknya  gabungan mereka sangat serasi. Sampaikan ke saat2 akhir, Ckg Zaimah mengirimkan SMS, beritahu tips2 menjawab. Terima kasih, cikgu. 


2008, PMR Awin




Tuesday, November 9

apa nak jadi

Lately ni hangat dengan isu-isu panas politik. Latest, Datuk Zaid ucapkan 'sayonara' kepada Parti Kian Rebah, PKR. Ini isu sensitif, bukan boleh tulis sembarangan. Tapi aku peduli apa, ini blog aku, suka hati akulah. 

Aku masih ingat... semasa PRU-12 yang lepas, kawasan aku berjaya ditakluk oleh PAS. (Time tu PKR pun tumpang sekaki dengan kemenangan PAS sebab time tu PAS dan PKR kamching.) Adalah sorang hambaAllah nie, kawan aku actually, beriya-iya suruh aku join PKR waktu tu. Siap keluarkan dosier yg kononnya dia akan jadi ketua cawangan PKR di kawasan aku (padahal waktu tu ketua cawangan dah ada) dan nak aku jadi ketua wanita Perjuangan Kian Rebahnya tu. Masa tu aku dah cakap kat dia, "PKR takkan bertahan lama, percayalah." Dia pulak bermati-matian dengan hujah2-nya.

Berhujahlah macam mana sekali pun, but I'm a man of decision, I'll stick by my own principle, aku tak mudah goyah sebab aku bersyukur dengan situasi di bumi Msia sekarang nie. Aku bukan macam sesetengah orang yang mudah lompat sana-sini, yang mudah 'digula-gulakan'.  Aku tak mahu Mesia jadi macam Thailand.... rakyat yang digula-gulakan tak henti2 dgn reformasi sana-sini sebab 'si pemberi gula-gula' dah kantoi!

Aku tengok, ada jugak insan yang berjaya digula-gulakan sudah mula low profile, sudah mula simpan taring. Sebab apa? Sebab mereka dah mula nampak, 'keadilan' yang diperjuangkan hanya untuk kepentingan individu tertentu, bukan untuk rakyat. 




Aku tak kisah siapa pun nak perintah Mesia nie dengan syarat ia bukan untuk kepentingan individu. Masalah peribadi ke, kerja kotor ke, rasuah ke, itu dia sendiri jawab dengan Allah nanti. Yang penting, negara tak tergadai dan jaga kebajikan rakyat. Contohnya macam padang belakang rumah aku nie, dah jadi 'port' buang sampah, siap bina bangsal berdinding zink lagi. Yang tu saper nak jawab agaknye?



Tuesday, November 2

sambil menyelam minum air

Baru2 ni aku pergi dengar satu ceramah di surau kawasan rumah aku. Penceramahnya hebat, seorang motivator yang baru nak establish. Bila aku nampak saja banner yang mewar2kan kedatangan Ustaz AK, terus aku setkan reminder kat handphone. Seperti yang diremindkan oleh handphone aku, lepas Isyak aku pergi.

Dalam sejam pertama, ceramahnya cukup hebat. Banyak menyentuh tentang siapa diri kita, bab solat, ketaqwaan kita and so on. Tapi yang tak bestnya ialah Ustaz AK nie menyelitkan bab politik. Dari segi ceritanya, aku dah tahu dia nie berhaluan 'hijau-putih'. Pada mulanya aku tak kisah, tapi lama-kelamaan, makin menjadi2 la pulak si ustaz nie. Tapi memang tak dinafikan pun, para jemaah yang hadir pun memang 'konco-konco' dia. Pada aku, kalau ya pun,  janganlah cerita bab politik di rumah Allah... tengok tempatlah kalau ya pun. Nampak sangat sambil menyelam minum air.

Aku tak nak komen banyak, cuma satu jer...
..aku tak ada masalah bila dia puji melambung2 pemimpin tertinggi parti dia sebab pemimpin tu orang Islam. Tapi yang buat telinga aku bernanah ialah dia cukup memuji kepimpinan ketua menterinya si kafir laknatullah tu (oh... lupa nak bagitau, ustaz nie dari Penang). Lebih bernanah ialah bila dia sebut pasal duit main kuda untuk warga emas Penang. Dia backing habis 'bos kafir' dia tu. MasyaAllah. Kalau ya pun, cover2 la sikit. 

Sebagai penutup, ustaz tu cerita pasal kehebatan mantan pemimpin parti dia. Patutlah ada orang pernah remindkan aku "Kalau nak gi surau tu pandang-pandang sikit, tu surau 'hijau-putih'. Yang kat bawah pulak, surau 'merah-putih'. Kalau nak neutral, gi masjid, lagi senang." Sebenarnya, sejak setahun lepas, ini baru kali ke-2 aku menjejakkan kaki ke surau. Sebabnya sejak masjid SU dibina, kami sudah tak lagi ke surau tu. Kami akan ke masjid sama ada untuk solat berjemaah ataupun nak dengar ceramah.

Apa-apapun, aku salut dgn ceramah agama yang diberikan pada malam tu. Sekurang-kurangnya aku dapat mengecas diri sendiri. Alhamdulillah....


p/s: namun begitu, aku sempat jugak beli VCD motivasi Ustaz AK bertajuk Satu Kebenaran. Pada aku, yang baik jadikan teladan. Yang buruk, jadikan sempadan. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...