My Insta

Instagram

Tuesday, October 5

terbuka, tertutup dan tersalah....

Today genap 26 Syawal. Time has wings. Towards the end of Syawal, makin berlumba-lumba orang buat rumah terbuka sana sini, sampaikan ada yang tak sempat nak pergi. Konsep rumah terbuka selalunya dihadiri oleh sahabat-handai, kenalan2 dan sedara mara dalam tempoh yang ditetapkan

This year, kami mengamalkan konsep 'rumah tertutup' whereby, bila ada kenalan2 jauh dan dekat (selalunya yang berfamily) nak datang beraya, of course we will welcome them and cook some dishes for them. Tapi kami pernah ada sejarah tersalah rumah terbuka. Kalau nak tahu, baca entry nie sampai habis.

On second week of Syawal, among the first family yang mengunjungi 'rumah tertutup' kami ialah...

 Adam's Family (Adam is Qme's friend). Maybe this is their last raya in Msia, next year they will be migrating to Cardiff, UK. We will definitely miss them a lot. 


 Then followed by Nina's family, tapi Nina's family photo terlupa nak snap sebab sakan sangat berborak. Tup-tup tengok jam, almost 12am!


 Adam and Haqimie, sama saiz, sebaya, serasi.


Then, pergi rumah terbuka Mus di Selayang. She's my buddy since primary school. Kami lost contact for almost 25 years then recently jumpa balik through FB.  



Third week of Syawal...
...my soulmate's friends cum clientele, Faizal & 'Tarzan' datang beraya cum discussed their on going project. Lantak kome ler... janji masyuk! Hehehe...


 After discussion, we went straight to Azrul & Hanim's open house @Kota D'sara. They are still with their two princesses, Maya and Mia... so far no new addition. Our last year raya here.


 On 22 Syawal, I make my personal raya visit to Hani's. OMG! I almost forgot! Before that, aku beraya di rumah Fizah which was also a personal raya visit. Thank you, Fizah for the lovely mee goreng. Yummy!


Orang berbudi, kita berbahasa. So it's our turn to beraya di rumah Adam pulak. Shimah dan her hubby memang friendly. This is our second time jumpa tapi rasa macam dah bertahun kenal. Syukur alhamdulillah, anak2 yang mengeratkan lagi hubungan dua keluarga ini. Siapa sangka, rupa2nya, Arief Aizzat, abang Adam is actually kawan Daniel, Ammar pulak kawan Afiq and Adam kawan Haqimie semasa di Q-dees. Yang dekat dimesra-mesrakan. Shimah, nasi lemak tu sodap!


 Then, on the final week of Syawal...
...we attended Mariam & Zainuddin's open house @Bkt Rahman Putra. Ini macam annual event for us sebab we will only meet during open house. It's either my open house or their's. 

Time2 inilah dapat jumpa balik geng2 TV3 yang dah lama aku tinggalkan. Antaranya Fui Chin & Gary, Kak Rohaidah & family. Seronok! 


Nik, secretary to my x-bos, En. Ayob, now a secretary to Pn. Nurul. Tak sangka jumpa kat sini! And Yani too. Nik, kau tetap MELETUP gitu!



Me and Mariam. InsyaAllah, kalau panjang umur, next year kita jumpa lagi. Our last year raya here.

That conclude our raya for this year. Itulah antara kisah rumah terbuka dan tertutup kami sekeluarga. Tapi jangan terkejut kalau aku kata, kami pernah tersalah pergi rumah terbuka. Rupa2nya kawan aku tersilap forward majlis rumah terbuka tu kat aku. I really hope that was first and last. Nak kata malu, taklah malu cuma bengang sebab dah dress up cantik-cantik! Ceh!

1 comment:

hamidah said...

Betul2 kita tak ada rezeki nak beraya ya...insyallah kalau panjang umur ada kesempatan kita berjumpa lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...