My Insta

Instagram

Tuesday, October 12

mansuh!

Pastinya ramai menunggu keputusan cadangan pemansuhan UPSR dan PMR, aku tak terkecuali. Three, fours days ago, our TPM cum Menteri Pelajaran Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan secara tidak rasmi yang UPSR berkemungkinan akan dikekalkan, manakala pemansuhan PMR diteruskan dan digantikan dengan penilaian berasaskan sekolah. 



PMR dan UPSR akan menggunakan format baru mulai 2016. Peperiksaan bagi pelajar Tingkatan Tiga akan dibuat melalui penilaian berasaskan sekolah manakala peperiksaan UPSR  akan mempunyai bentuk dan format yang agak berbeza. Ini bermakna sekiranya pemansuhan PMR dan penambahbaikan UPSR ini telah diluluskan, kohort pertama akan bermula pada 2011. 

Antara orang yang happy giler of course lah aku. Kalau everything smooth sailing, maknanya my boys, Daniel dan Afiq, will skip PMR and will sit for SPM exam lagi four and five years. Mukhriz dan Qme pun will sit for UPSR lagi four and five years jugak. 

Tapi apa-apapun, kita tunggulah official announcementnya nanti. 


2 comments:

KC said...

tapi kan kalo takde pekse langsung lagi best, boleh? LOL!

Yanti Arshad said...

kc,

abis, camne ko nak tahu improvement anak nanti? at least mesti ada pekse laa... kita kasi gegar anak-anak sikit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...