My Insta

Instagram

Friday, September 3

what must be, must be.

Trust your instinct. Believe your inner feeling when you get uncomfortable about something. My story goes like this...

2pm-5pm:
Went to Bandar Baru Sg. Buloh today.  (I must blame Bank Islam for this...withdraw some cash from Bank Islam and terpaksa mengheret diri ke CDM machine Maybank bcoz Bank Islam don't provide internet banking for their customer!) On the way hati ni terdetik, "Tak sedapla drive Naza hari ni!". Dan mulut pun gatal to repeat the same phase to my son, Afiq.

Everything went well. Next destination, sekolah Awin. Earlier, she asked me to buy some roti and cookies sebab dia 'cuti' posa. Day time, kantin & koop tak bukak. Lepas beli apa yang patut, aku pun gerak. Suddenly, while driving, betul2 depan RHB Sg Buloh, radio tiba2 shut down, clock invisible, all indicator pop up! Alamak, takkan bateri kereta kong kot! Dengan mulut yang kumat-kamit baca segala ayat, aku drive slowly to the nearest petrol station. Elok jer aku parking, engine immediately dead! Alhamdulillah, mujur tak mati tengah2 jalan.

First person yg aku call, Nina! (thank god she's at home) Aku mintak tolong dia fetch aku. Then I called my soulmate. He arranged for the tow-truck. Suddenly, Nina called. "Wei, aku accident! Lambat sikit tau." Belum sempat aku tanya apa-apa, she hung up. OMG! Aku sangat2 rasa bersalah. Kalau aku tak call dia, sure tak jadi macam tu. 

About 45 minutes later, Nina sampai dgn keadaan kereta yang scratch dari belakang ke depan. Arggghhhh! Bertambah2 rasa guilty aku! But according to Nina, the other party sanggup bear all the cost sebab memang salah dia (a lady driver, aku teringat kat lagu Seksi, Anita Sarawak!). But still, rasa bersalah aku tak kurang walau seinci pun. Here's the best part! Aku kenal lady driver tu, Pn. L! (keciknya dunia nie, kan?) Dan kebetulan laki Pn. L nie ada workshop. (Nina kata, "kita ni macam dalam drama kan?") Then, temankan Nina sekejap ke workshop laki Pn. L. Dah settle, terus balik. 

I told Nina I shud trust my instinct and how guilty I am for what happened. Ada satu lagi perkara yang buat aku rasa guilty sangat2. Aku tak dapat hantar kat Awin, roti & cookies yang dia pesan tu. 


Inilah bungkusan yang aku patut tinggalkan kat guard post sekolah Awin. Kesian dia... later she called and I explained to her what had happened. 



Nasib baik tow-truck tu tak tow (both front wheel up) my Naza, it was put nicely on the deck. Rupa2nya alternator Naza yang kong. Memang dah sampai masanya pun. Umur Naza nie dah 7 tahun, so what do you expect, kan? Dan aku bersyukur sebab alternator tu kong tadi bcoz the next day, aku nak ke Melaka, fetch Daniel. Kalau dibuatnya Naza tu buat perangai kat tengah2 highway, macam mana? Haru-biru jadinya!



Sebahagian baklawa yang tinggal.

10:30pm:
My soulmate went to see Din, Nina's hubby, to say sorry for what happened. Orang kata, 'ambil bahasa' walaupun bukan Naza kami yang langgar Honda dia, tapi disebabkan Naza kami, Honda dia jadi macam tu. Then, untuk menambahkan lagi rasa guilty aku, Nina kirimkan baklawa untuk aku. (this girl memang nak kena tau! Joking...)

Kata Nina, baklawa ni ialah middle east pastries with pistachios. Rasanya tersangatlah manis tapi sedap. Then she texted me "A sweet ending to an eventful day." To Nina, I really owe you this time. Thank you for being there for me and this quote is for you....

"friends are like bras:
close to your heart and there for support".



6 comments:

Teratak Hami said...

Yanty,
Agaknya Naza tu nak raya jugak!!! hehe ...

working mom... said...

bahagia nya bila da sahabat yg sentiasa bersma kita susah dan senang....anyway, SELAMAT HARI RAYA DAN MAAF ZAHIR BATIN to akak n family..

Yanti Arshad said...

fizah,

'nak raya' tak per, jangan 'nak baru', sudah! jawabnya semi-D i tu postpone lagi nanti. hehehee....

Yanti Arshad said...

zaila,

true. kawan fesyen zaman sekarang ialah...

"bila senang, ramai kawan datang. bila susah lagi ramai yang datang sebab mereka nak gelakkan kita."

slowmachine said...

Friends are like bras?!
If you don't know me yet, aku ni jenis automatic ada image of things I read or heard, and since I only know you here, guess who's bra I 'ter'imagine ni ha..?
:P
Aku dok baca kau punya entry ni, you didn't write the part where i intentionally mentioned estimated harga baklava yg aku bagi kat kau tu, sesaja nk kau tambah guilty that shouldn't be there in the first place heheh
I love those baklavas. I had to drink water with each bite though sebab sweet. Baklava ni asal dari Turki. The Greeks called them 'baklava', arabs takde 'v' so it became 'baklawa'.
Baklava ni are soft multilayered pastries that usually has types of nuts i.e. walnuts, pistachios,hazelnuts and uses syrup or honey.
*drool* ...

~ nina

hamidah said...

Heheheh I like your phrase ... friends are like... " its true provided we respect each other....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...