My Insta

Instagram

Sunday, September 19

joli duit raya!

Raya ketiga:
Kami masih lagi di Melaka. Kali ni kami ke Jusco Aeon baru. (macamlah tak pernah gi Jusco).  Tujuan kami ke sini sebab anak2 nak spend duit raya mereka. Me &  my soulmate have no-control over their money. Bukanlah  totally no-control, kami still observe & advise apa yang patut dibeli. Tapi selalunya kami  make sure dorang dapat apa yang dorang idam-idamkan since puasa lagi. Selalunya sejak seminggu puasa, dorang dah plan nak beli apa. After all, it's their duit raya. Biarlah... setahun sekali. 


Kenapa my soulmate beriya-iya nak bergambar kat sini, I have no idea. But one thing for sure, it reminds me of Nina! "Nina, if you read this, you know what I mean... hehehe."



How time flies.... masing2 dah besar panjang. rasa macam baru semalam aku ajar dorang berdiri. 


Mukhriz dengan Kawasaki Ninja. Aku tak pasti... sama ada dah besar nanti, dia nak jadi macam Valentino Rossi atau nak jadi Ninja Turtle! Duit raya masih ada balance, dia bercongak-congak, apa lagi yang nak dibeli.



Haqimie tersenyum lebar bila dapat control-car. He chose my favourite... Audi TT! Lepas beli benda nie, kejap2 dia belek wallet, kejap2 dia belek wallet. Takut balance hilang! CEHH!



Afiq, sejak awal tahun lagi dah aim but bola. Yang lama dah reput. Bukan reput sebab pakai, tapi reput sebab tak pakai. Katanya lepas UPSR hari2 dia nak gi padang, main bola. Semasa aku menghupdet blog ini, Afiq akan menduduki UPSR lagi 2 hari... today is Sunday, the exam is on Tuesday.


Then we had our dinner here. Kenny Rogers.
1st time bawa anak2 makan di sini.


mohd arief haqimie & mukhriz danish


fitri daniel.


nur harzuin & mohd affiq.
both of them will sit for the big exam, UPSR & SPM.
gud luck to both of them!


Licin! Alhamdulillah. Memang tak rugi bawa anak2 makan di tempat2 macam ni... 



mother & doter.


As for awin, she bought herself a wristwatch priced RM2OO ++. And Daniel, he bought an earphone for his MP3 and a 8gig thumbdrive. (gambar tak ditunjukkan sebab dorang tak comfortable nak share wit my readers... sori)

Maybe ada yang akan kata, aku layankan sangat kehendak anak2. Tapi sebenarnya aku nak mengajar mereka menghargai barang2 yang mereka beli sendiri dengan duit yang mereka dapat dan sekaligus, they will value the money.






4 comments:

working mom... said...

eh eh...anak ngan mak mmg serupa ler... :)
agreed with u la akak...my dotter pon dah mencongak2 (hehe..mcm la diai dah besar sgt kan ?)nak beli barang yg dia nak dgn duit raya dia...this year 1st time i allow her to buy things from her own duit raya...ye lah sbb previous years dia kecik kenot lg...hehhehe

*cube teka dia nak beli ape?? :)

Yanti Arshad said...

zaila,

apa ek? tak reti la.... barbie doll? swimming suit?

apa2 pun, let her choose, it's another way to teach her how to make a decision.

zarin said...

suka tengok gambar u n your dotter..comel je :)
anak i pun sama hari2 dok kira duit raya nak beli toy kesukaan dia :D

Yanti Arshad said...

zarin,

biarkan dia kira at least, dia belajar counting. hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...