My Insta

Instagram

Saturday, May 29

Kantoi!

Inilah dilema yang aku alami last week. Si Jerry bermaharajalela di dapur kesayangan aku. Ada satu malam nie, aku tidur lewat (dlm pukul 2 pagi) menyiapkan job yang kena submit the next morning (dah dekat hujung bulan memang gitu). Bila tekak terasa haus, seperti biasa, aku ke dapur. Tiba-tiba aku bertembung dengan si Jerry nie. Dia cabut lari, aku terpaku! Yalah, what do you expect me to do? 

Apa lagi, malam tu intipan 999 dijalankan!

Night One...
...special menu, 'ala carte' prepared for Jerry. Racun tikus disumbatkan ke dalam kepala ikan masin (racun tikus memang standby). Then video camera disetkan, nak tengok Jerry tu makan tak 'ala carte' tu. Sebelum Jerry belasah 'ala carte' tu, dia siap lalu depan vidcam aku! Macam nak survery line jer. Kurang asam betul! 
p/s: the following day, aku tak masak (takut masuk dapur).

Night Two...
...settingkan vidcam pada angle yang berbeza. Aku nak tahu dari mana si Jerry ni masuk sebab semua lubang memang seal-off. In the same time, 'ala carte' tetap dihidangkan. Aku ingatkan Jerry tak ada sebab dah bedal 'ala carte' malam sebelumnya. Rupa-rupanya umur si Jerry ni masih panjang. Ish, ish, ish....
p/s: masih tak masak...

Night Three...
...put my vidcam at different angle. Now aku dah agak dari mana dia masuk, dari exhaust fan atas tingkap dapur. What I did was, turn-on the exhaust fan until the next morning. Tekaan aku tepat, Jerry tak ada on that nite, Jerry was not in the video. The next day, masa Afiq on the way hantar Qme ke sekolah agama, dia nampak our Jerry dah tergolek di belakang rumah jiran kami, dah mampus! (masa tu terlupa nak ambil gambar, ceh!)
p/s: Still tak masak sebab sibuk membersihkan semua kelengkapan dapur. Manalah tahu, dia pancutkan urine dia here and there ke. I must make sure everything clean.


Quite dissapointed dgn youtube!
Gambar dalam vidcam aku, clear
 tapi bila dah upload, jadi blur!


One thing about this Jerry is, not only this Jerry, any Jerry, their operational hours is between 2am and 6am. (buktinya, jam pada microwave... 4am ++) Waktu siang, kita takkan nampak kelibat dia. Tapi bagi aku yang dah face to face dengan dia, selama tiga hari itulah aku rela terapung-apung bila nak masuk dapur. Mujur juga si Jerry tu tak mati dalam rumah aku. Orang kata, kalau dia dah makan racun tikus, dia pasti masuk toilet, cari air sebab racun tu panas dlm badan dia. Memang sepanjang intipan dibuat, pintu toilet kami kunci dari luar, mungkin sebab tu dia keluar balik untuk cari air di longkang. Agaknyalah....

Apa2 pun, aku bersyukur, semuanya selesai. Last but not least to my dear friend, Hani MJ aka KC, "I dedicate this video to you..." Hehehehe...

2 comments:

Teratak Hami said...

Yanty,
Bermaharajalela betul si Jerry tu. Comel!

KC said...

HAHAHA!

akhirnya Jerry meninggal dunia...yayyy! lega no...

skrg baru aku tahu Jerry juga boleh memanjat dinding lurus ek...tak sangka...pasni tingkap bilik air kat bawah tu pun kena tutup ngan jaring (ni pesen tingkap yg cermin yg ada gap in between tu..)

KC

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...