My Insta

Instagram

Friday, March 26

Water Park Gambang


Frankly, I have no big plan for the kids during this school holiday. My initial plan was to fetch Awin & Danial from their boarding school, then middle of the week gi berkelah kat Rimba Jinbara jer. Out of the blue, plan aku tersasar jauh, semua nie gara2 termasuk blog Fizah. But thanks to her bcoz we finally made it!



Ingatkan Qme boleh lepas! Ceh!

The journey took us about 2 1/2hrs. We reached there about 10am. Waktu tu belum ramai orang, parking pun masih melambak2 lagi. To those who are interested to come, here are some rough figures for your budget.

Petrol: RM60 pergi balik (depends on type of car )
Tol : RM50 pergi balik (from Tol Karak to Tol Gambang)
Ticket price : RM19.90 adult / RM12.90 kid (if your child is shorter that the above-penguin, it's free)
Accomodation : Ada a few apartmens (lupa nak check price sebab kami one day trip)




Good things about this place are...
1) ... it's a cashless park. Tak perlu bawa cash utk membeli. It's like your Touch n Go card. Minimum top-up is RM50. Top-up nie actually sewa + deposit. For example, one tube is RM15. Harga sewa tube is RM6 + harga deposit is RM9. Deposit tu akan burn kalau tube yg disewa hilang atau rosak. And don't worry, deposit tu refundable. 

2) ... we paid RM100 top-up for two big tubes, two lockers and lunch. By end of the day, we got a refund of RM42. Bolehla...

3) ... tempatnya tak berapa luas, meaning you can observe your child/ren from distance at Penguin Island.

Seronoknya Mukhriz main kid's slide

Penguin Island is a place for kid's slide & family hut. No need to worry because their lifeguard sentiasa alert mengawasi kanak-kanak. 



Bad things about this place...
1) ... kat entrance, makanan tak dibenarkan bawa masuk langsung. Kalau bawa jajan pun, selected jajan saja yg boleh bawa masuk. Roti or whatsoever, tak boleh! If you say "Alah... boleh sorok dalam beg". Jangan terkejut bila beg tangan anda turut digeledah! Air yang dibenarkan bawa masuk, cuma 'sky juice'.

2) ... makanan mahal giler  nak mampus!! The only lunch yang murah ialah nasi lemak! Kalau beli package, harga nasi lemak + air lebih kurang RM8. Kalau beli nasi lemak saja, harganya RM5.90! Nasib baik nasi lemak tu memenuhi citarasa tekak kami... Mujur kami bawa mineral water sendiri.

Seronoknya dia!



For the first time this year,
I actually had time to have fun.



Hubby, as usual, melayan kerenah anak2.



They hardly meet each other.

Time cuti sekolah saja, they really have fun. Kalau tak, berbakul2 homework yang dibawa balik dari boarding school, especially Awin. 



Journey of Ice.

This is one of the obstacle in the Journey of Ice.
Sakit juga badan bila kena hempap dengan air tau!


Double-tube.

These are the tubes that I mentioned before. Ke mana saja kita pergi, benda nie kena diangkut sekali. Kalau hilang, you can say goodbye to your deposit money. Benda ni taklah berat mana, cuma saiznya yang irritating!

At the end of the Galaxy Raft ride.

Yang ini slide dalam tunnel gelap. Yang paling scary, Family Raft. It's the longest family raft ride. Kami bertujuh naik satu raft yang ditolak dari tempat tinggi ke dalam open tunnel, so it's like riding a water roller-coaster! Ampun, aku tak nak naik lagi!


6 Lane Racer Slide with timing scoreboard.

Aku tak sempat nak check berapa ketinggiannya tapi memang cukup tinggi. Cara slide pulak lain macam. Meniarap atas Slide Mat, ala-ala Superman terbang gitu. Ngeri bila tengok dari bawah.


The longest, best slide ever!
A must-try slide.

Awin with her tikar terbang!


AquaPlay. 

Duduk di bawah, tunggu sampai air penuh dalam mulut ikan,
then... SPLASH!

Glacier river, an unmatched experience.

Fridge magnet is a must for me.


Berposing sebelum balik.



ATV pun ada.
(background is Arabian Night Suite)

Pony ride & trem pun ada.

All good things do come to an end. If most days are like this, it'd be heaven enough.


6 comments:

KC said...

sounds like a nice place to go cuti2 mehsia. semua anak2 mmg jenis suka main air esp water theme park camni. good recoomendation but yg tak best tu tak leh bawak bekal sendiri so prepare je la FULUS!

Yanti Arshad said...

KC,

bayar top up RM100 pun dah cukup sbb budak2 lebih teruja nak main air drpd membeli (except for lunch).

Runiza said...

Bestnyeeee!!!! Nak pegi jugak lah!!!

Yanti Arshad said...

iza,

pegi jgn tak pegi... :-D

zarin said...

dah banyak kali lalu sini otw to MIL's hse tp tk pernah2 sempat singgah...macam best pulak nampaknya ye! harusku menyinggahkan diri jugak nih ;-)

Yanti Arshad said...

zarin,

singgah... jangan tak singgah.-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...