My Insta

Instagram

Monday, February 22

Jika itu ketentuanNya...


Entry aku kali ini diiringi dengan kedukaan. Kita hanya merancang, Dia yang menentukan namun aku terima dengan redha. Yang Maha Esa anugerahkan kami sekeluarga kegembiraan kemudian Dia jugalah yang menguji kami.

"...Bismillah-hirrohman-nirrohim. Ya Allah, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Berkuasa ke atas hambaMu ini. Engkau ampunkanlah dosa2ku kerana Engkaulah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Ya Allah ya tuhanku, aku ini hambaMu yang lemah lagi jahil, namun aku terima semua dugaanMu dengan hati yang terbuka seperti mana aku menerima rezekiMu yang melimpah-ruah. Ya Allah, sekiranya Engkau menurunkan musibah di atas dosa2ku, engkau turunkanlah musibah itu kepadaku, bukan kepada ahli keluargaku terutama anak-anakku. Janganlah Engkau hukum mereka di atas kesalahan2ku, Ya Allah. Kiranya ini adalah dugaan daripadaMu, aku redha kerana aku tahu, setiap yang berlaku ada hikmah di sebaliknya... Amin."




This pic was taken a few hours b4 the incident.

Selasa, 16 Feb...
...kami bertolak ke Melaka sebab esoknya nak hantar Danial register @MRSMAG. Pagi tu sempat jumpa K. Nori (daniel's adopted mum) sebelum berangkat. Memandangkan kampung aku cuma 10 minutes drive from MRSMAG, kami singgah MRSMAG dulu, saja nak tahu jalan supaya esoknya tak payah tercari-cari tempat tu.



L-R: Maklang's & Maklong's house.

3:30ptg...
...kami sampai di Paya Rumput, Alor Gajah, Melaka. Actually ini tanah pusaka peninggalan arwah atuk & nenek aku sebelah abah. As usual, kawasan ini cukup tenang, mendamaikan. Jauh dari hiruk-pikuk. Anak-anak maklong & maklang semuanya kerja kat KL. So, both rumah akan jadi havoc time raya, kenduri ataupun cuti sekolah.



A nasty instant swelling on his wrist.

4:30ptg...
...aku terdengar Danial tergelincir kat porch depan. At first aku ingatkan terseliuh sikit jer, aku pun acuh tak acuh. Suddenly dia mengerang. I was shocked but worse was to follow. Tangan Danial makin bengkak. Paklang bawa ke rumah tukang urut tapi pak cik urut tu suruh kami terus ke hospital AG, katanya mungkin patah!

Time tu macam2 dalam kepala aku. Aku teringat macam mana one week before, aku berkeras tak bagi Danial ikut angah pergi swimming, aku keraskan hati tak benarkan Danial keluar jogging dgn Faiq. Alasan aku, nak jaga kesihatan dia, I want him to be fit for his new school.

Tapi Allah itu Maha Berkuasa. Jaga punya jaga, akhirnya berlaku juga depan mata aku. Tak ada angin, tak ada ribut, dia tiba-tiba tergelincir. Aku redha jika itulah ketentuanNya.



Ngeri tengok wristnya yang terkulai.

6:45pm...
...he was rushed to Hospital Alor Gajah. Mujur kami tak perlu tunggu lama utk buat x-ray. By 8pm, dah beres. The doctor in charge confirmkan memang dua wrist-bone Danial patah and displace. According to her, both bones need to be pull before disimen. I was so heart-broken. Hati ibu mana yang tak sebak. Sepanjang kejadian, aku tahan air mata supaya tak menangis depan Danial. I must be strong for him.

Sadly, Hospital AG tak ada pakar untuk tarik tulang tu, jadi kami disuruh ke Hospital Melaka to settle everything ASAP. Arghhh! Aku memang sedang diuji olehNya.



9:15pm...
...we reached Hospital Melaka. Mak oiii! Ramainya orang sakit kat emergency! Dalam hati berkata, "Silap haribulan, pukul 12tgh malam pun belum tentu settle. Ya Allah, Engkau permudahahkanlah urusanku ini, Amin."

Allah itu Maha Adil. Tak sampai 10 minit kami duduk, nama Danial dipanggil. Alhamdulillah. Aku masih lagi terbayang2 muka Dr. Nurin (above). A young doctor, sweet, kecil molek, soft-spoken yet firm! She makes everything fast for Danial dan aku bersyukur bila dia kata "Tulang nie tak perlu tarik ya, kak." Alhamdulillah! Daniel dapat mc sebulan but I'm not sure weather his new school will permit the medical leave or not.



One hour later, lebih kurang 10:30pm...
...an on-call orthopaedist pun sampai. This guy definitely know what he's doing, I hv nothing to argue. But he advised us to come the next day to change the plaster of Paris to fiber. The reason, fiber is more lighter & convenient for student. The reason kami kena datang the next day is the fiber is only available within office hours. But please... dont ask me why. :-( By 11pm, semuanya settled. Alhamdulillah.

Tomorrow... the big day.



The banner welcomes us.



Wed, 17 Feb, 8am...
... kami dah sampai MRSMAG. For Form 1 new students, we are the first to register. Before 10am, semua dah settle. 11:30am, all new students & parents kena sit for the taklimat by Pengetua, En. Satari.


Selepas taklimat, semua student baru kena diserahkan kepada ibu & ayah angkat yang akan menjaga keperluan mereka di situ. Actually ibu & ayah angkat tu ialah cikgu2 di situ. Each of them will handle 15 new students and Daniel dapat Ckg Syamsuddar, cikgu Kimia. Danial terpaksa diperkenalkan lebih awal sebab kami kena ke Hospital Melaka. But before that, kami sempat jumpa HEP utk membincangkan keadaan Danial. Pihak sekolah agak reluctant utk membenarkan Danial cuti mc but they will make sure Danial akan dijaga dengan sebaik-baiknya.



From plaster of Paris to fiber!

Wed, 2pm...
...sampai kat Hospital Melaka. "Ya Allah, sekali lagi, Engkau permudahkanlah semuanya, Amin." Within an hour, everything in smooth waters. Alhamdulillah. HEP benarkan Danial balik for one day but he must come back the next day.

Thurs, 8am di pejabat Pengetua....
...masa nak serahkan Danial kepada Ckg Syam, hati ini terharu sgt2. Bukan terharu sebab nak berpisah dengan dia, tapi terharu sebab melepaskan dia dalam keadaan macam tu. Tuhan ajer yang tahu perasaan aku waktu tu tapi aku terpaksa tunjukkan yang aku happy depan Danial sebab kalau aku lemah, dia pun lemah. I must show to him that I'm ready to let him go.

Aku masih terbayang wajah dia yang memandang aku dengan sayu. Aku tahu dia tak selesa dengan bantuan orang lain dalam keadaannya macam tu, tapi inilah ketentuanNya. Nak tak nak, kami sama-sama kena terima.


Two days later...


Asrama Putera.

Saturday, 20 Feb...
...Aku yang paling tak sabar2 nak jumpa Danial. Sebenarnya tak ada outing pun that day, tapi Danial dilepaskan utk sejam, dua. Pagi2 lagi, aku dah ke pasar AG dgn hubby. Beli apa yang patut untuk masak lunch for Danial. Aku tak risau sangat nak masak apa sebab Danial tak cerewet tentang makan. Apa saja yang aku masak, dia makan.

Tapi apa yang merisaukan aku ialah... "Abang tak nak stay sini, abang nak balik!". I've prepare myself for that, tapi insyaAllah dia takkan turn-back. That's what he had promised me. We went straight to his dorm building (of course tak blh masuk dorm). He was there, waiting for us, smiled at us. Nampak macam dia nak peluk aku, tapi sebabkan ada a few boys kat situ, dia pun control macho. :-D



Danial tak sabar2 nak makan, sambil tu dia tak henti-henti bercerita itu ini. Bagi aku, itu satu petanda yang positif. According to him, all his roomates were very helpful, including seniors. Malah ada yang tolong ikatkan tali kasut dia. Hati ibu mana yang tak girang bila dengar cerita yang baik2 macam tu.

Danial kata, semasa taklimat Pengetua bersama pelajar baru, Pengetua jadikan dia role model sebab walaupun tangan patah, dia menyahut cabaran untuk stay dan tak patah semangat. Sekali lagi aku sebak.



Last pose dgn Danial sebelum berpisah...lagi.
Aku sempat tulis atas fiberhand Danial,
"Remember, I'll always with you".



Afiq... mati kutu sebab tak ada Danial. Normally diaorg akan buat apa saja bersama. Now, he is the eldest in the family utk tengok2kan Qish & Qme. Dan dia juga ada satu tanggungjawab besar tahun ini... UPSR! Afiq, we know you can do it! Stay focus and you will succeed.



...tolong paklang meratakan tanah di belakang rumah.


These two boys busy menyapu daun2 kering di laman rumah maklang dan maklong. Hmmm... "Anak sapalah nie...?"

To my family and all my friends yg sempat aku khabarkan melalui sms minggu lepas, thank you so much sebab sudi berkongsi musibah yang menimpa kami sekeluarga. Walaupun hanya melalui sms, I really appreciate it. Sedikit sebanyak, sms kalian memberi aku kekuatan & harapan. Hanya Allah saja yang mampu membalasnya...


13 comments:

KC said...

alololo siannyer daniel! lagi kesian kat mak dia...huhu. betul la dugaan tu bermacam2 rupa...klu anak sakit dah tentu la kita nak jaga dia kan sanggup duk kat sepital walaupun tak selesa inikan pulak kena tinggal kat asrama yg begitu asing ngan orang yg tak kenal....alahai can imagine what he felt lah...i want my mommy! he he...boys are like that laa..

glad that everything is ok...dis experience really toughen his spirit and yrs too eh...

Runiza said...

Awww Yanti... so sweeeeeet your entry kali ni! Ibu mana tak sayang anak kan?? Tersentuh saya membacanya :)

Everything happened for a reason.. Be strong Danial and ibu! Congratulations to Danial for being so strong utk menyahut cabaran di sekolah baru!!! Aunty pun tumpang bangga :)

Teratak Hami said...

Alhamdulillah Yanty, Semuanya nampak dah OK.

Yanti Arshad said...

kc,

yup, this xprience really toughen us.
tuhan jer la yg tahu.

Yanti Arshad said...

iza,

ya, everything happened for a reason. sebab tulah DIA tempatkan danial belajar di tempat yang dekat dgn kmpg padahal ada 2 lagi mrsm kat melaka ni. but why AG? DIA Lebih Mengetahui.

Yanti Arshad said...

Fizah,

alhamdulillah... tp bila teringatkan dia, sebak juga...

Disturbia said...

Alhamdulillah... everything is okay now...
Lega bila tgk Danial happy kat MRSMAG walaupun dalam keadaan camtu...

I believe he is a strong boy cam ibu dia jugak... :)

Yanti Arshad said...

disturbia,

tqvm. tp tulah... kekadang cuak jugak hati ni bila teringatkan dia.

Kherun said...

... tumpang sedih... parents mana yang tak susah hati...setiap kejadian ada hikmahnya..... hanya DIA yang mengetahui...

Kherun said...

... tumpang sedih... parents mana yang tak susah hati...setiap kejadian ada hikmahnya..... hanya DIA yang mengetahui...

Yanti Arshad said...

kherun,

tqvm... dan DIA Lebih Berkuasa.

hamidah said...

alhamdullilah semua ok dan selamat danial be strong n lebih2 lagi pada emak nya. Semua berlaku ada hikmahnya,insyallah.

Yanti Arshad said...

kak midah,

alhamdulillah... semuanya selamat dan yes, ada hikmah di sebaliknya... saya redha atas apa yang berlaku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...