My Insta

Instagram

Monday, January 11

Percubaan pertama...

Since few weeks ago, aku teragak sangat nak makan murtabak. Then terbaca entry pasal murtabak dalam blog disturbia. So aku pun bersemangat nak buat sendiri. Bila aku cakap dgn anak2 yang aku nak masak murtabak, soalan cepumas mereka, "Ibu reti ke masak murtabak? Nanti tak jadi, membazir."

Since Friday morning lagi, aku hantar sms kat hubby suruh printkan resipi yg aku forwardkan kat emel dia (printer kat rumah habis ink!). Malam tu jugak aku study resipi tu (jangan ketawa ek). Memandangkan esok ada pasar tani, so aku pun list down bahan2 yg nak dibeli. Mostly semua bahan dah ada except kulit popia & minced meat.

Yang bestnya, tengah aku list down apa yang nak dibeli, Afiq tanya aku. "Ibu reti buat kuah murtabak?" Ya tak ya jugak! Kalut pasal murtabak, sampaikan terlupa pasal kuahnya. Then hubby suggest, "Buat jer kari ayam. Senang citer. "


Aku pun bersemangat buat murtabak ni berpandukan resipi siber. Actually ini resipi ke-3 yang aku ambil dari internet sebab kebanyakan resipi aku ialah sama ada daripada mak, sedara-mara atau kawan2.



Tak sangka,
menjadi juga mini murtabak idaman aku ni.


round mini-murtabak.

Sedang kami menikmati mini murtabak ni, aku terfikirkan satu pertandingan untuk anak2 aku. Siapa dapat come up with the most creative name for my murtabak, will get RM5 and nama tu akan digunakan selama2 utk murtabak aku. Niat aku bukan apa, cuma nak cungkil kreativiti anak2. Jadi macam2lah nama murtabak yang mereka bagi, antaranya (setelah melalui proses tapisan... heheheh):-

1. Yan-bak ( macam 'bak-kut-teh' pulak)

2. TiMur (singkatan Yanti & Murtabak) Tergelak besar aku dibuatnya!

3. Squarebuck (kononnya nak lawan Starbuck... hehehe).

4. Murtabak Yanti Paling Sedap (nie yg paling aku suka... hehehe)

5. Mini MurYan (macam meroyan jer... )

So itulah antara kreativiti anak2 aku. Masing2 nak nama ciptaan sendiri digunakan. So untuk berlaku adil, aku suruh si ayah cipta satu nama dan kalau nama tu kreatif & catchy, RM5 akan diagih2 among them. So they agreed.

Square mini murtabak.

Setelah lama berfikir, si ayah pun dapat satu nama. SIBERBAQ! Anak2 pun tanya apa relevennya SiberBaq (kononnya bunyi macam siber cafe). Si ayah pun explain, "Sebab ibu cari resipi ni dalam internet secara siber & 'baq' bagi mencantikkan nama murtabak." Setelah bermuzakarah untuk capai persetujuan, mereka pun akur dan masing2 dapat RM1 seorang termasuklah si ayah.

So the moral of the story is...it's another way to dig out your child's creativity. Tapi apa yang penting ialah anak2 aku suka dengan SiberBaq aku tu. :-D

Kepada yang nak resipi, singgah kat blog masak aku nie.




10 comments:

Teratak Hami said...

Yanty, mana resepi murtabaknya?
Saya ada byk kulit popia kat rumah tu.

Kelakar nama2 rekaan tu ... hehe

YantiArshad said...

Fizah,

check dalam blog masak saya. ada kat side bar dan bawah entry nie.

the principal said...

woi Teratak Hami,

jgn lupa neighbour

Disturbia said...

wah.. comelnya murtabak akak tuh..

YantiArshad said...

principal,

beli jer bahan2, then antar kat rumah teratak hami. suruh dia col datang makan once ready. heheheh...

Fizah, jangan marah ek?

YantiArshad said...

Disturbia,

comei macam orangnye ke? hehehe...
saja beli kulit popia kecil supaya x tak yah nak potong2.

u r my inspiration actually. :-D

hamidah said...

Wah best nya bila lah akak bleh makan siberbaq ni. Best lah ada anak2 masih kecil lagi ni seronok bermain dengan mereka.

Satu nasihat always be with them and enjoy their companion sebab bila dah besar kita akan be very lonely just like me now.

I miss the fun already harap cucu2 pula nanti.

YantiArshad said...

kak hamidah,

thx for the advice. will always remember that.

kalau lonely, mai la sini...

KC said...

semangat tu yg penting, yg lain blkg kira kan??

Yanti Arshad said...

KC,

betul3x.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...