My Insta

Instagram

Sunday, January 31

Take Note

To all my fellow bloggers,
my cooking blog address has been change to...


This is where I will be sharing with you
many recipes that I find delicious,
easy to make and
with a limited budget.

Feel free to browse through the archives,
you will be glad you did :-D






Friday, January 29

Kisah Pari Asam Pedas

Ari tu ada kawan tanya aku camne nak masak asam pedas. Aku tanya dia, stail Melaka ke, stail KL? Dia kata tak kisah. So aku buat entri kat dalam blog ni.

Sesape yg nak try resipi nie, silalah ke blog masak aku ni.


SeLaMaT mEnCuba!

Tuesday, January 26

It's My Blog's Bday


My blog's name started as

It's MyWorld, then...

An Ordinary Life of Mine and now...

Simplicity. (Hopefully no more changes)

I can't hardly believe that 3 years ago, I started this little blog of mine. And of course I wanna make it all about me, my family, what I do, what I like. My first entry was on 2nd January 2007, the day I started to venture into this blogging world.

Just 3 years ago, I was looking for a hobby. I've spent countless hours reading blogs, writing, uploading photos. It's really amazing when I look back through all the entries, it certainly has an interesting journey.

Now I have started 3 blogs. This personal blog is the first one and it's about my journey of life. The 2nd one is about my cooking, what I cook, what I like to eat, where I eat. And the 3rd one is about books I read.



Finally, I have found that hobby that I'm passionate about. And the relationship that I have with all of you, sharing bits of my life and sharing bits of your life with me, it is so special to me.

So Happy Birthday to my Blog and thank you guys for hanging out with me. :hug:


Monday, January 25

Makan luar

Kekadang tak tau nak masak apa. Hari2 masak sampaikan naik bosan. Time weekdays, aku tak boleh TAK MASAK sebab anak2 aku prefer makan di rumah. But weekend is my day. So last weekend, I chose to eat here.


Secret Recipe.

Pada aku, tak ada apa yang mengenyangkan di sini.
Kalau setakat nak tukar2 selera, bolehlah.


My favourite... Caribbean Seabass.


Wah... seronoknya dapat makan kat luar, ye?


Yummy, kan?


Then, jalan2 cari sport shoe Daniel.
Ramai sangat bodyguard,
susah nak menyamar 'I'm Single'.



Tuesday, January 19

dojob?

Kalau ada masa lapang, hubby akan ajar anak2 melukis. So today's lesson is for Qme & Qish. The title... lukis orang perempuan. At first anak2 aku tak nak, tapi bila hubby mentioned belajar buat 'dojob', dia org mula interested & want to know more (me too sebab aku tak suka lukisan!).


Kepada mereka yang expert lukis,
sila abaikan sketches nie, ya.


1. tulis perkataan dojob
2. sambungkan kaki d dan b utk dapatkan bentuk muka.
3. Mulut: Buat one short straight line, then buat huruf M di atas & U di bawah.
4. Rambut: Buatkan huruf M besar as in picture and tambah blusher kat pipi
5. Badan: Buatkan huruf n kecil dan u square.
6. Buatkan jari, kain dan kaki.

Then, I asked both of them to draw gambar girlfriend masing-masing.

Inilah gambar my future doter in law.
How nice, bersopan-santun, berbaju kurung.


My 2nd future doter in law.

Walaupun kepalanya agak 'teleng' sikit, tapi bolehlah... asalkan Qme bahagia. But wait! Guys, can you spot the difference here? It's so obvious what kind of girl Qme wants. I was so shocked bcoz it is not even in the syllabus!

Yup, the 'small w' on her chest!
OMG!


Monday, January 18

Wiken Picnic

Bermulalah episod 'wiken picnic' di boarding school. I was informed that PMR & SPM students was not allowed to go home due to their extra classes on wiken. So parents are advised to visit their kid. This year Awin ambil SPM (dah tuanya aku...). Cepatnya masa berlalu.

The whole family was here to visit Awin (macamlah setahun tak jumpa, but it's good). Tiap kali datang, food is a must.



Awin looks so tired...baru dua minggu sekolah. She has a big task this year, really big.... SPM. Awin must pass with flying colours. I know she had done her part during UPSR 5As & PMR 8As. But this time different. She must work harder to score 9As. I know she can. InsyaAllah.


Our menu: Rendang ayam, nasi himpit, my Siberbaq, kacang rebus, buah betik, jambu air potong, drinks of course.


The Crocs Family.
Most of my family wears crocs sandal.


Hanim (angah) & Qme.


Iqah, my youngest sis.
Dont ask me why do we look so different, yeah.

Brother and sister.
How do this picture taken?
There's no mirror involved.

Sunglasses yang menjadi rebutan.
This s/glasses is so special.
So each of my boys has to take turn to put it on.


Friday, January 15

Gerhana Matahari Cincin...15 Jan 10

Semalam tengok dalam Buletin Utama pasal gerhana nie, so aku pun terus setkan reminder dalam hp. Itu yang managed to capture this picture.


This was captured at 3:05pm.

Ia merupakan Gerhana Matahari Cincin yang akan dapat dilihat di sepanjang laluan sejauh 300km yang merentasi benua Afrika, kemudian melalui Lautan Hindi di mana gerhana akan berada pada fasa paling lama iaitu 11 m 8 saat. Kiraan waktu gerhana di Kuala Lumpur bermula pada jam 3:01PM dan dijangka berakhir pada 5:38 PM.


Finally! At about 3:45pm.

"Disebabkan matahari teramat cerah, tidak banyak kesan yang dapat dirasa atau dilihat ketika fasa gerhana. Mungkin paling jelas ialah suasana sekeliling akan kelihatan 'kurang' terang berbanding biasa. Namun, anda perlulah mempunyai skil observasi yang tinggi untuk benar-benar dapat melihat perbezaan cahaya ketika fasa gerhana."- Falak Online

Afiq, my observer.
He will tell me wheater it's cloudy or not.
Tak cukup dengan sunglasses, guna film for better view.

Seperti yang selalu diingatkan, jangan SEKALI-KALI melihat Matahari dengan mata kasar atau binokular. Cahaya matahari amat terang dan memancarkan radiasi yang amat tinggi sehingga boleh merosakkan mata sehingga buta, intensiti cahaya matahari amat kuat dan boleh mencairkan kanta mata (eyepiece) anda!


This is around 4pm. Heavy cloud.

Semoga kita dapat melihat keajaiban ini pada tahun 2016... lagi!


Mata

Ada tarikan baru kat SU. Nak cakap bazar, tak nampak macam bazar. Nak kata uptown, diaorang open dari siang sampai malam jer. Nak panggil apa ek? To find out, aku pun singgah ler sekadar untuk cuci MATA.


Peniaga ramai tapi pengunjung tak ada. Dengar citer, kononnya akan ada selebriti nak datang time launching, akan ada cenderaMATA untuk pengunjung bertuah, tapi tak ada promosi pun. Hmmm....

Singgah di satu kedai menjual jus Kundur. First time dengar nama jus ni. Buah yang Daniel pegang tulah buah kundur. Satu benda yang aku tahu tentang kundur ialah Pantai Kundur kat Melaka. Tak sangka pula rupa2nya nama buah! Buahnya sebesar bola sepak & agak berat, dalamnya macam buah jambu.


Jus kundur ni banyak khasiat terutama berkaitan minda. So aku pun beli lah sebotol. Ada dua flavour, kundur + strawberi dan kundur asli. Dua2 pun sodapppp!

Di awal entry tadi aku kata sekadar nak cuci MATA, kan? Tapi nampaknya dah bertukar jadi rambang MATA. Dalam pada 'saja nak tengok', terus sambar sehelai kaftan buatan Indon. Harga pun murah, kainnya kain jenis sejuk, different from kaftan kelantan atau t'ganu.

Memandangkan waktu itu, kami saja pengunjung yang datang, kehadiran kami pulak yang jadi tarikan buat peniaga. Umpama mereka pula yang cuci MATA.

Yang ini no komen. Gambar macam jual burger, tapi satu bahan burger pun aku tak nampak. Nama Matsalai, agaknya main salai jer kot....

Aku wonder... bila agaknya demam Ben10 ni nak habis dan lepas Ben10, apa pulak la yang timbul nanti? Jam nie jam latest collection Qme. Bila ditekan, ia berkelip-kelip macam MATA dan kerlipannya yang mengeluarkan cahaya, menyakitkan MATA!

Si MATA biru nie kami jumpa berlindung kesejukan bawah kereta. Makhluk ni lima beradik. Kesian, anak sapa lah agaknya...


Monday, January 11

Percubaan pertama...

Since few weeks ago, aku teragak sangat nak makan murtabak. Then terbaca entry pasal murtabak dalam blog disturbia. So aku pun bersemangat nak buat sendiri. Bila aku cakap dgn anak2 yang aku nak masak murtabak, soalan cepumas mereka, "Ibu reti ke masak murtabak? Nanti tak jadi, membazir."

Since Friday morning lagi, aku hantar sms kat hubby suruh printkan resipi yg aku forwardkan kat emel dia (printer kat rumah habis ink!). Malam tu jugak aku study resipi tu (jangan ketawa ek). Memandangkan esok ada pasar tani, so aku pun list down bahan2 yg nak dibeli. Mostly semua bahan dah ada except kulit popia & minced meat.

Yang bestnya, tengah aku list down apa yang nak dibeli, Afiq tanya aku. "Ibu reti buat kuah murtabak?" Ya tak ya jugak! Kalut pasal murtabak, sampaikan terlupa pasal kuahnya. Then hubby suggest, "Buat jer kari ayam. Senang citer. "


Aku pun bersemangat buat murtabak ni berpandukan resipi siber. Actually ini resipi ke-3 yang aku ambil dari internet sebab kebanyakan resipi aku ialah sama ada daripada mak, sedara-mara atau kawan2.



Tak sangka,
menjadi juga mini murtabak idaman aku ni.


round mini-murtabak.

Sedang kami menikmati mini murtabak ni, aku terfikirkan satu pertandingan untuk anak2 aku. Siapa dapat come up with the most creative name for my murtabak, will get RM5 and nama tu akan digunakan selama2 utk murtabak aku. Niat aku bukan apa, cuma nak cungkil kreativiti anak2. Jadi macam2lah nama murtabak yang mereka bagi, antaranya (setelah melalui proses tapisan... heheheh):-

1. Yan-bak ( macam 'bak-kut-teh' pulak)

2. TiMur (singkatan Yanti & Murtabak) Tergelak besar aku dibuatnya!

3. Squarebuck (kononnya nak lawan Starbuck... hehehe).

4. Murtabak Yanti Paling Sedap (nie yg paling aku suka... hehehe)

5. Mini MurYan (macam meroyan jer... )

So itulah antara kreativiti anak2 aku. Masing2 nak nama ciptaan sendiri digunakan. So untuk berlaku adil, aku suruh si ayah cipta satu nama dan kalau nama tu kreatif & catchy, RM5 akan diagih2 among them. So they agreed.

Square mini murtabak.

Setelah lama berfikir, si ayah pun dapat satu nama. SIBERBAQ! Anak2 pun tanya apa relevennya SiberBaq (kononnya bunyi macam siber cafe). Si ayah pun explain, "Sebab ibu cari resipi ni dalam internet secara siber & 'baq' bagi mencantikkan nama murtabak." Setelah bermuzakarah untuk capai persetujuan, mereka pun akur dan masing2 dapat RM1 seorang termasuklah si ayah.

So the moral of the story is...it's another way to dig out your child's creativity. Tapi apa yang penting ialah anak2 aku suka dengan SiberBaq aku tu. :-D

Kepada yang nak resipi, singgah kat blog masak aku nie.




Qme & Toby

Gambar ni baru je aku dapat thru a friend from FB. Aku pun tak pasti bila gambar ni diambil sebab kalau tengok date gambar nie, time cuti sekolah last year. Last day of school was 14 Nov. But I'm sure it was during school but not sure when. Kalau aku tahu ada event ni, sure aku tunggu Qme kat stable utk snap gambar.

Qme (behind) with a friend.

Tuesday, January 5

Time has wings...

Every year, ceritanya sama. It's my big opening event of the year. Dah jadi rutin sejak 12 yrs ago. Rasanya macam baru je semalam aku hantar Awin, my eldest, masuk Standard 1... that was in year 2000. And now my youngest, Qme, pulak masuk Standard 1. Time flies...


Mohd Arief Haqimie

Qme is among 700+ Standard 1 students in SKSU. Qme masuk 1B, 1st floor. From the look of his face, "Ramainya orang. Boleh ke aku sekolah ni? Dulu kat Q-dees taklah ramai macam ni."


Pelajar-guru-ibu bapa.

Gabungan pelajar2 di tapak perhimpunan, barisan para guru di dataran pentas serta para ibu bapa yang menebeng-nebeng di koridor sekolah, yang kebanyakannya parents student Stnd 1. And FYI, itu hanya 1% yg kelihatan. Belum lagi parents di koridor lain. So bayangkan...

Qish-Afiq-Qme

Selalunya berlima. But this year, cuma bertiga. Beg yang paling besar ialah beg Ben10, tapi tuannya ialah orang yang paling kecil dalam gambar nie.

Line up, please!

Qme, pelajar paling kecil dalam 1B. Advantage... beratur depan sekali & duduk paling depan. Muka tu serius ke tension?


Serius betul muka dia. Tak habis2 membelek pencilbox. Awal2 lagi cikgu dah suruh keluarkan buku. First day dah start ikut jadual sebab jadual & buku teks diedarkan semasa hari orientasi.


Kat kantin, lain pulak haru-birunya. Parents yang setia menunggu anak masing2 pun lapar juga. Bayangkan... student Stnd 1 dah 700++, ditambah dengan parents pulak. Yalah... nak buat macam mana, kan? Budak2 tu bukannya tahu nak beli makanan, so parents yang kena ajar & tunjukkan. Senang citer, bawa bekal, tak payah beratur & tunggu lama untuk beli makanan.


SKSU ialah sekolah paling padat di Kuala Selangor. Jumlah keseluruhan pelajarnya lebih 5000 orang. Di dalam gambar ini cuma student Stnd 5 & 6 saja yang beratur, student Stnd 1 terus masuk kelas. Kalau student Stnd 1 disuruh beratur di sini, nampaknya mereka ini kena give way.

Anak Didahulukan,
Kerja Diutamakan!

Ini antara contoh bapa2 mithali. Setiap kali sekolah dibuka, muka2 inilah yang sudah tentunya ada dalam senarai menunggu anak masing2, sama ada di SK atau di SA. Syabas, En. Zaki & En. Kudin.


Inilah satu2nya jalan yang fully-utilised bila 1st & 2nd day sekolah. Jalan yang selalunya lengang ini akan jadi sesesak-sesaknya dan sepadat-padatnya on this special day.


Qme & friend.

Qme dalam kelas 1 Ibnu Rushd @SA Al-Hidayah. Dah ceria sikit compared kat sekolah pagi tadi. Kebetulan kawan di sebelah tu sama kelas 1B di SK. So ada genglah dia.


Kesian anak ibu...

Qme just came back from SA. Nampak betul dia letih. Nak bukak kasut pun tak larat. Apa taknya, bangun seawal 6 pagi. 7 pagi pergi SK. Balik dari SK, sampai rumah pukul 1:15 petang. Pukul 2 nak ke SA pulak sampai pukul 5:20 petang. Malam tu lepas dinner, dia tertidur sampai the next morning.

2:00 petang... 2nd day of school. Aku benarkan Qme kayuh basikal ke SA tapi dengan syarat, Abang Afiq kena escort. Qme agreed! So, Afiq ada new task which is escorting his lil' brother to SA everyday and I have to monitor them from my rear balcony. Actually, sekolah agama tu tak jauh from my house, belakang rumah aje...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...