My Insta

Instagram

Monday, October 19

1001 memories....


Syawal brought back happy old memories. Like once said, "Yang terpisah ditemukan, yang jauh didekatkan, yang dekat dimesrakan"... hope others agree with me. Thank god we have an occasion called open house, this tradition is the best time to visit each other. Towards the last weekend of Syawal, lagi banyak invitation yang we all terima. Ada yang terpaksa kena turn down (sorry guys).

In my previous entry, I was busy talking about my long lost friends. This time its my hubby's long lost friends. As usual, FB was the reason.


Pak Chot, Nazly and hubby.

Nazly, hubby's long lost friend. Depa ni student of Kolej Sultan Abdul Halim, Alor Star. Dah 20 tahun tak jumpa tapi dengan kuasa Allah, they met again in FB. Ini open house Nazly @Bandar Puteri, Puchong. Next to Nazly is his father. My hubby call him Pak Chot. Pak Chot actually is my PIL's friends (kalau dah duduk kat Alor Star, pusing-pusing kat situ la jugak). He's a pensioner teacher, sama dengan my PIL. Ini first time aku kenal Pak Chot.


Then, came this fellow (nama tak pasti). Diaorang berkawan since Standard One until Form 3 masa kat Alor Star, recently jumpa balik dalam FB dan reunion at Nazly's open house. What a perfect time! Actually diaorang tengah tunggu seorang lagi. Tapi lambat sangat, then we all minta diri dulu. InsyaAllah we will meet again.... next raya. InsyaAllah.


Danial sempat snap Nissan Skyline.


On our way back from Puchong, sempat lagi singgah @SuaRasa TV9 kat sebelah Giant Shah Alam. Awin nak cari barang before balik ke boarding school the next day. Then terjumpa Ustaz Wan Sohor. Apa lagi... berposing la.

Hari dah lewat petang, terpaksa turn down another open house invitation sebab semua dah keletihan especially anak-anak. Plan nak gi open house yang dekat saja, @SU2 malam nanti, rumah GAB. After solat Maghrib, hubby dapat sms from Arm. A very, very short notice invitation. Nasib baik dekat... kat Kepong. So we plan pergi rumah yang jauh dulu, balik nanti baru singgah rumah GAB.


From left: Hubby, Arm and Roy.

Arm... kawan hubby yang aku kenal sejak dia bujang, kalau tak silap 1997, 1998, camtu la. After so many years tak jumpa, suddenly, dia jadi macam Mr. Michellin (tayar Michellin). A nice guy who married a nice, beautiful girl. Tapi nama wife dia, aku tak ingat. Sorry, Arm.

Roy... also kawan hubby. Aku kenal dia dalam 3, 4 tahun lepas. Time tu dia datang rumah sebab nak survey houses kat SU. He came with his lovely wife, Hanim dan chubby baby Maya. Then, lama tak jumpa until recently.



These three stooges memang gila-gila. Tak kering gusi para-para isteri mendengar celoteh gila mereka nie. They were talking nonsense about mint tea which prepared by Arm.


Baby Maya with Qme and Qish. First time I met Maya, she was 9 months old. Time tu, she's more chubby than this. My two lil' boys.... kalau dengan pompuan, bukan main lagi, habis hati.




This picture conclude 2009 raya. Thanks to Arm and his wife (masih tak ingat lagi nama wife dia) sebab siap bungkuskan kami makanan. Thanks to Roy and Hanim too sebab dapat join sama. Seronok betul bila dapat berkumpul sekali-sekala macam ni. Moga-moga kita bertemu lagi di lain kali (tak semestinya tunggu raya).

Waktu ini dah pukul 11:30 malam. Nampaknya tak dapatlah singgah rumah GAB. Tomorrow, last day of Syawal... there's another invitation which i got to turn down. Kak Yam, sorry sangat-sangat. InsyaAllah tahun depan I attend your open house.

To Laili & Basiron, thank you sebab sudi ajak kami beraya di rumah baru di Ampang last week. To Iwan and Wahida, thank you to both of you sebab bersusah payah sediakan rendang, kuah kacang, ketupat walaupun Wahida dah sarat nak bersalin. I really appreciate it.

And thanks to all my friends for inviting me to your open house. Maaf dipohon kepada tuan rumah yang open house mereka, kami tak sempat nak attend. May our friendship last forever. Kalau panjang umur, kita berjumpa lagi. Love you all..



Monday, October 12

When You Say Nothing At All

This was my favourite song... if I'm not mistaken it hits the charts in early '90s. Last week, I had to prepare translation for Notting Hill for channel HBO, Astro. And this song was the soundtrack for the film. So it was like bringing back the memory.



Its amazing how you can speak right to my heart
Without saying a word, you can light up the dark
Try as I may I could never explain
What I hear when you dont say a thing

The smile on your face lets me know that you need me
Theres a truth in your eyes saying youll never leave me
The touch of your hand says youll catch me when ever I fall
You say it best..when you say nothing at all

All day long I can hear people talking out loud
But when you hold me near, you drown out the crowd
Try as they may they can never define
Whats been said between your heart and mine

(you say it best when you say nothing at all
You say it best when you say nothing at all..)

The smile on your face
The truth in your eyes
The touch of your hand
Lets me know that you need me..

(you say it best when you say nothing at all
You say it best when you say nothing at all..)

The smile on your face
The truth in your eyes
The touch of your hand
Lets me know that you need me..

(you say it best when you say nothing at all
You say it best when you say nothing at all..)

Raya Sebulan....

Some people say, "Selagi Syawal belum habis, selagi itulah raya." Others will say, "Raya sebulan." True! Tapi walaupun sebulan, it seems macam tak cukup. Towards the end of Syawal, every weekend sure fully-booked macam hotel! Penuh dengan undangan open house sana-sini.


Open house di rumah Wan @SBCR.


This was like two-in-one event.
Open house cum mini reunion @Kherun's.
From left: Laila, Yati, Me, Imah & Kherun.
Hopefully, next year lebih ramai lagi
Science students yang join.


Last Friday I organized mini open house for my son's teachers... Qdees's teachers.
Thank you all for coming.



Monday, October 5

MY open house


We held our Raya open house yesterday. We invite all our close friends & families. I was a bit worried about the turnout initially, but it was well attended. Close friends, long lost friends, families and relatives came all the way to attend our open house.


Our honoured guest... Ustaz Abu Anas Ajmain & family.

Betapa kecilnya aku bila diapit oleh adik lelaki yang besar2. Wahida pulak tengah menunggu hari... anytime from now akan masuk labour room!


Ayu, sepupu yang sebaya dengan aku.
Her first time visit to my house.


Danial & friends.

From right: Wan, Yani, Azi, Laila and me.

Happy couple, Kak K and hubby.


Kak Ton, neighbour depan rumah.
(apasal gambar ni gelap?)

Kherun, my classmate since Form One. The last time we saw each other was 17 yrs ago. Dengan kuasa Allah, we met again this year, online! SubhanaAllah.


This is Laila. She was my classmate since Form One too. We lost contact since 1992, then we found each other in Facebook! It was a good chance to catch up on old time stories.

Ernie & Lokman,
our next door neighbour with their son, Haziq.

My mum, the best mother in the world... Datin Kalsom Mohd Nor. Datuk Arshad tak dapat hadir di atas sebab2 yang tak dapat dielakkan.


Mariam, my ex-colleague masa kat TV3. She's like a big sister to me, she was my mentor when I first joined TV3 as a translator. We still keep in touch eventhough I've detached myself from TV3 about 6 years ago.


This is us in year 2009.
Now as a wife, mommy and a career woman.


This was us in 1990.
As an energetic teenagers, a stubborn child then.



With Nadia and Wan.

This is another big sister to me, Kak Nori. A good wife, a mother of four, a good English teacher, one of Mawi's big fan, a good advisor and also a good neighbour. She helps me a lot especially when it comes to my kid's education.

With Sofu.
Thank you for coming, dear.

With one of our close friends, Pak Din & Ana.

Gambar Zan dalam blog ni semuanya tersipu2 malu. Zan, thnx for coming. BTW, awat hang awai sangat balik? Aku tak dan nak sembang sakan dengan hang!


This is one of hubby's friend, Saharudin Busri, Head of Industry Designer, Product Development Department for Mimos Berhad. Pernah meraih tempat kedua Msia Good Design Mark 2008, Anugerah Pereka Muda untuk product Disc Card Design, Electric Bicycle and Msia Electric Car.

*******************************************************************************

KaNdiD SaNa-SiNi!


Amalkan sikap membaca!
Contohilah Cik Sue Bellenza dan keluarganya.


Mari-mari!
Free food, free food!


Si kecil jadi mangsa keadaan!


Dining area tengah pack, Kherun menunggu dengan sabar.


Apalah yang ditunjuknya tu!


Leganya dapat duduk.


Dining area kena serbu oleh rombongan Che Kiah.



Wan & hubby, thank you for coming.

I would like to say thank you so much kepada semua yang datang. To those yang gambarnya tak ada dalam ni, minta maaf banyak-banyak sebab tak semua gambar berjaya di 'snap' oleh Danial. Especially Che Lan & family, Niza & Family, Su & family, Jue & Amir, my brother in law & girlfriend, Alan, Wadi & kids and many more. So sorry...

And kepada yang tak dapat datang, it's okay. Biasalah... kalau ada 10 jemputan sehari, maknanya, lu pikirla sendiri. Kalau panjang umur, insyaAllah kita berjumpa lagi on next year's open house di lokasi yang berbeza... InsyaAllah.


Thursday, October 1

Cerita Raya Lagi...

Seminggu sudah kita beraya... kebanyakan saudara-mara, teman2, kenalan sudah balik dari kampung masing-masing. On that Monday, kami berpakat nak serbu rumah kenalan2 terdekat.


Lepas Zohor lebih kurang pukul 2:30, kami ke rumah Azidah @SBCR. Kata Azi (tudung biru), dia tak buat open-house this year, so datanglah bila-bila masa. Dalam pada kata tak buat open house, dia sediakan juga mihun & mee sup untuk kami berlima. Memandangkan aku dan Nadia (tudung putih) yang sampai dulu, kami pun mulalah bersantap. Then, Wan (baju merah) & Yani (tudung coklat) pula sampai. And as usual, Kak K (baju putih) was the last to arrive.


Then, we all ke rumah Nadia pulak @Anggerik. Kami dihidangkan biskut raya dan kek. Memandangkan 'mak buyung' ni tak larat, itupun dah kira okey sangat2 sebab we all understand keadaan dia.

The next day, we all ke rumah Kak K. Tapi aku tertinggal camera @rumah. Kak K hidangkan nasi impit, kuah kacang, mee jawa, rendang daging... hmmm, yummy!

This coming weekend, Wan buat open house. Hopefully camera tak tertinggal lagi. Open-house Yani TBA (to be annouced)!

Apa-apapun, kami seronok dapat beraya bersama. Geng, jangan lupa my open-house, okay?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...