My Insta

Instagram

Friday, August 28

Ramadan Anak-anak



Alhamdulillah, dah masuk hari ke-7 umat Islam berpuasa. Aku, seperti biasa akan pening dengan menu berbuka dan bersahur. Awal2 lagi aku dah paste kat board apa yang nak dimasak, but utk 1st & 2nd day je la, lepas tu aku blank! Selalunya awal2 lagi aku & hubby dah plan nak bawa anak2 berbuka di luar. At least 2 kali dalam sebulan. We went to various places. But this year, tak sure lagi memandangkan wabak H1N1 masih belum reda.

Alhamdulillah, semua anak2 berpuasa tahun ni. These are their stories.

Awin: Paling malas nak bangun sahur. Kononnya biar tidur puas2 kat rumah sebab nanti kat boarding school sure kena bangun sahur & tak cukup tidur. Tiap kali berbuka, suka sangat makan popia basah, $2 dia sorang saja yang belasah! Dan air kelapa mesti ada (lupa diri sekejap yang dia tu semput).

Danial & Afiq: This two boys memang kuat makan. Boys are boys! Menu berbuka mesti ada kebab daging & ayam, karipap sardin, popia goreng, air bandung plus nasi & lauk2 yang aku masak. Kuih2 tu kalau tak beli, ada yang akan tersentap. Kadang2 tak larat nak layan karenah makan diaorang. Yang rajin melayan, si ayah. Ada satu malam, aku kepenatan sangat, so tertidur lepas isyak. Tiba2 aku terbau roti canai.... baunya punyalah semerbak. Rupa2nya si ayah belikan roti canai segera dan this two boys masak roti canai tu. Kebetulan that day aku masak ikan pari masak asam. Aku tengok jam, pukul 1:45 pagi! Mak oiii!




Karipap Sardin... satu kemestian.



Mukhriz: Last year puasa separuh-separuh. Maknanya puasa makan, tapi boleh minum. This year, alhamdulillah, dah 7 hari puasa penuh. Tapi masa 1st day, asyik menangis sebab lapar. To motivate him, aku suruh dia tidur sampailah ke petang. Bila bangun dari tidur, sambung nangis lagi sebab nak makan. Jenuh jugak aku pujuk dia, aku umpankan dia dengan PS2. Then, the next day, he's okay. Keep it up, Qish! Mujur tak ada masalah nak kejutkan dia bersahur dan berselera aku tengok dia makan sahur. Kalau bersahur dia berselera makan, bayangkan bila berbuka. Nampaknya dia nak 'join the club' dengan the other two big brothers.

Qimie: Last year dia tak puasa langsung, but this year dia take-over tempat Qish. Puasa separuh-separuh. Minum boleh, makan tak boleh. hehehe... Bila time berbuka, dia belasah apa saja.

As for me, agar2 santan pun dah kira okey. Hubby pula suka berbuka dengan roti jala dulu, then baru makan nasi. Selain lauk2 yang aku masak, aku akan masak sama ada mee goreng atau mihun goreng. Normally balancenya akan habis lepas balik dari solat terawih.




Roti jala... hubby's favourite.

Semoga kita bertemu lagi di Ramadan tahun depan, insyaAllah. Here is the story of last year's Ramadan.


Monday, August 24

Ramadan menjengah lagi....

To all muslims out there, Happy Ramadan and to my fellow bloggers, Selamat Menyambut Ramadan dan jangan lupa terawikh, moga-moga Ramadan kita kali ini lebih diberkati. Amin.


Thursday, August 20

Hot Mama!

Finally! We decided to have our makan-makan gathering a few days before Ramadan. Nasib baik time tu semua orang free. At first, we went to The Teapot Deli @SACC Mall, tapi semua makanan dah habis, then we make a move to Semarak Cafe @Blue Wave Hotel, Shah Alam.


We called ourselves .... Hot Mama!


Nadia, a mother of 4 (soon to be 5).
Tak sabar2 nak belasah lamb chop!



Kak Kay, a mother of 6.
Slow and steady with her big beef burger & apple juice.



Me, a mother of 5.
With my salmon and watermelon juice.



Wan, a mother of 4.
Tak menyempat2 dengan chicken chop sizzling tu.


Zie, a mother of 2.
With her lambchop.



Frankly, I'm not happy with this DSLR today. Dahla battery low, then the setting semuanya lari. Arghhh!!!! Gambar pun tak cantik, kebanyakannya blur. Dont worry, girls! For our next outing, the DSLR will be on tip-top condition!




Wednesday, August 19

Karnival Sana-Sini

This month banyak betul karnival sana-sini. Boleh dikatakan as bulan karnival.

Karnival : Hari Koperasi SBPiR
Date : 1 Aug 2009

Hari Kooperasi bagi mengumpul dana SBPiR. Malangnya kami sekeluarga tak dapat jumpa Awin yang turut terlibat dalam karnival ni. She and another 50 students kena kuarantin due to... what else? Influenza A!


Makanan dan barangan dijual oleh students. Boleh tahan la jugak. Time ni kami sampai awal. Student2 masih terkial-kial prepare apa yang patut.


Ada pameran juga. Yang ini pameran PDRM. They are showing off their latest patrol car. Mitsubishi Evo! Hmm... not bad.


Dalamnya penuh dengan gadget2 polis. With the screen, walkie-talkie and whatnot!


Kerepek ni kat mana2 pasti ada jual. This booth handled by PIBG... biasalahkan, PIBG nak cari duit.


Pameran bomba pun ada. The boys sempat la menjenguk ke dalam trak bomba ni & learn a few things.


Aerodinamic design. I like!


Sporty... I like too!

*********************************************************************

Karnival : Sukan Rukun Tetangga Saujana Utama
Date : 9 Aug 2009

9 August... Rukun Tetangga Saujana Utama menganjurkan karnival untuk penduduk. Macam-macam xtvt yang diaorg buat. Soccer match was their main agenda. Aku pun menyibuk-nyibukkan diri kat situ untuk bagi support kat kawan2 yang terlibat.


Logo Karnival RTSU, designed by Mr. Right. He has a talent for that and he's good at it (siapa lagi yang nak puji kalau bukan isteri sendiri, kan?). That's his contribution towards the community and the least he could do. The t-shirt diagihkan among all AJKs' and the VIPs'.


Sahabat-sahabat yang menyertai pertandingan memakai tudung.
Zan and his daughter, third place.


Awat hang malu-malu kucing ni, Zan?


Pertandingan Menghias Kek.
Zan, aku tak tau hang ada bakat hias kek.
Tak sangka, 'juara bertahan' la katakan.


Mr. Right is trying out the paintball gear. Sepatutnya booth paintball ni kena letak kat depan, barulah orang ramai datang. But maybe sebab2 keselamatan booth paintball ni tersorok sikit.



Danial pun sama, tak lepaskan peluang mencuba paintball ni.


Paintball Gears:
Paintball guns, masks & bullets.





Monday, August 17

Bee Sting!

Qish was on mc for a week due to bee sting. Last Monday, as usual, he went to sekolah agama. 10am I received a phone call from the clerk. Ustaz Shafiq bawa Qish ke klinik. According to Ustaz Syafiz, this happened in the classroom, a bee suddenly appeared from nowhere and landed on Qish's right cheek. At first, I thought it was nothing until.....


One day before the incident.


Red spot bawah mata is where the bee landed. This pix was taken after Qish balik dari klinik, approximately 11am.


Day 1: Noon.
Right cheek & eye started to swell.

Day 2: Morning.
The bee sting had so swollen his whole face.


Day 3: Morning.
Mukhriz was almost unrecognizable.


Qme was crying non-stop bila tengok muka Qish bengkak.


Kasih adik kepada abang.
Qish sakit kepala, Qme tolong picitkan.

Alhamdulillah, on Day 5 muka Qish back to normal. Berkat air zam-zam yang aku sapukan pada muka Qish. Mulanya aku risau jugak sebab bengkak tak surut2 apatah lagi bila tahu doktor tak beri any vaksin injection, sekadar bagi ubat alahan.




Al-Ansar

Last Saturday, pergi rumah mak. We went out for dinner dengan mak, abah dan iqah. Hanim belum balik kerja, Alan dah balik campus. This was our favourite family spot. Siapa yang tak kenal Al-Ansar Steakhouse. Mak dan abah selalu bawa kami adik-beradik makan di sini sebelum aku kahwin lagi. Dari gerai tepi jalan dekat keramat AU3 terus pindah ke tempat yang lebih selesa but still kat keramat juga.


Eh, mana abah & Danial?!


Mihun kat sini nampak simple tapi sedap!


Lambchop.... favourite abah and Mr. Right!

Fish and chips...


Chicken Chop Black Pepper... my favourite!

p/s: more foods here


Tuesday, August 4

Love Story

I would like to dedicate this song to all my fellowbloggers especially to:

disturbia
zurim
sofu
nurin
kherun
irryn
runiza
fizah
teratak maya
and to all my friends out there...

I hope you guys will enjoy this song and thank you for being my friend.


We were both young when I first saw you.
I close my eyes and the flashback starts:
I'm standing there on a balcony in summer air.

See the lights, see the party, the ball gowns.
See you make your way through the crowd
and say hello;

Little did I know
That you were Romeo; you were throwing pebbles,
And my daddy said, "Stay away from Juliet."
And I was crying on the staircase,
begging you, 'Please, don't go.'"

And I said,
"Romeo, take me somewhere we can be alone.
I'll be waiting; all there's left to do is run.
You'll be the prince and I'll be the princess
It's a love story - baby just say 'Yes.'"

So I sneak out to the garden to see you.
We keep quiet 'cause we're dead if they knew.
So close your eyes; escape this town for a little while.
'Cause you were Romeo, I was a scarlet letter,
And my daddy said "Stay away from Juliet,"
But you were everything to me; I was begging you, 'Please, don't go,'"

And I said,
"Romeo, take me somewhere we can be alone.
I'll be waiting; all there's left to do is run.
You'll be the prince and I'll be the princess
It's a love story - baby just say 'Yes.'

Romeo save me - they're tryin' to tell me how to feel;
This love is difficult, but it's real.
Don't be afraid; we'll make it out of this mess.
It's a love story - baby just say "Yes.'"

Oh, oh.

I got tired of waiting,
Wondering if you were ever comin' around.
My faith in you was fading
When I met you on the outskirts of town,

And I said,
"Romeo save me - I've been feeling so alone.
I keep waiting for you but you never come.
Is this in thy head? I don't know what to think-"

He knelt to the ground and pulled out a ring and said,
"Marry me, Juliet - you'll never have to be alone.
I love you and that's all I really know.
I talked to your dad - go pick out a white dress;
It's a love story - baby just say 'Yes.'"

Oh, oh. Oh, oh.

'Cause we were both young when I first saw you...

Monday, August 3

h1n1 plague


Last Saturday we went to my daughter's boarding school to attend a school Coop Day. To my disappointment, my daughter was quarantined that day bcoz she was having a mild fever a week before, together with more than 50 other students. The school management was taking precaution measures not to let these students mingled with their family and other friends. I really pity the family who came from far just to visit their son/daughter. The school should inform us earlier regarding the situation.

Two days later, I received a phone call from my daughter and she's fine. I'm so glad. Syukur alhamdulillah...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...