My Insta

Instagram

Thursday, July 2

Muzium Padi

Gunung Keriang aka Gunung Kristal. The popular crystal stone was originated from this mountain. I still remember, I came here once with my MIL to see how the natural crystal excavated from this mountain. Soon, there will be another new attraction at the Gunung Keriang's foot hill, the Tradisional Village.


This place is a new attraction in Alor Star, Kedah. Bila Did (sepupu Mr. Right), suggestkan kami ke Muzium Padi, aku dah terbayang suara-suara sumbang anak2.

"Boring la, bu. Tempat ni tak best la, bu. Bila kita nak balik ni, bu? Kena jalan semua tempat ke, bu?" Itulah suara-suara sumbang bila pergi ke tempat yang membosankan mereka. Dont judge a book by it's cover. Tapi frankly speaking, tengok design bangunan pun aku dah boring!


This Paddy Museum is not just an ordinary museum. What is so great about this Paddy Museum compared to other museums? I'll tell you later. This museum is located just nearby Gunung Keriang.

This Paddy Museum idea came from Tun Mahathir. Tun memang ada vision 2020, kan? According to the person in charge, khidmat pelukis Korea digunakan untuk menghasilkan lukisan dalam muzium padi ni. It took them 2 years to do some research and 6 months to complete the paintings. Lukisan tu memang cantik, nampak real, nampak hidup.



The main attraction in this museum is the art paintings, we are talking about a large scale artwork here. Bukan lukisan yang digantung ya! Selepas bayar tiket, kami pun menuju ke ruang tangga gelap, surroundingnya macam masuk gua. (gua lagi!). Laluan tu menuju ke bahagian atas kubah.

Sesampainya kami di tengah kubah, kami tergamam! Bayangkan anda berada di dalam kubah, di tengah-tengah kubah berpusing. Kami berdiri di atas platform bertingkat. Terasa macam berdiri di satu kawasan tinggi sambil menikmati permandangan yang cukup mengasyikkan. Suddenly the platform stops! Actually platform tu yang berpusing 360 darjah, bukan kubah!


A very beautiful scenic view from this high rise platform. You get to see paddy fields, mountains, villages. The entire scenic view could actually remain unchange all the time! This is because they are just paintings on the wall! The place is exactly like standing in a medium room and stare at the wall!


This 360 degree view is just a painting. But it looks real, 200% real! You guys should come here and experience it by yourself. Like this scenery, it's a wall painting. The painting were so real, I could hardly find any flaw on it.


Ingat tak tentang suara-suara sumbang tadi? To my surprise, tak ada seorang pun anak2 aku yang bersungut. Kesemuanya leka menikmati lukisan tu. Masing2 cari 'pot' sendiri. Tempat ni selamat untuk budak2 so aku biarkan saja diaorang explore.


You can sit down or just standing on this rotating platform to view the scenic beauty of the paddy fields. This platform will rotate in circular motion slowly. You guys should try this!


Nama pun Muzium Padi, kan? Dah tentu semua di dalamnya berkaitan padi. Termasuklah chandilier yang ada lukisan pokok padi. Dinding dalam exhibition hall pula menggunakan sekam padi. Dinding luar bangunan pun berukiran pokok padi.

This is their way to say thank you sebab bawa mereka ke tempat yang lain daripada yang lain.

"Dont worry. Tiap kali balik rumah Tok Wan, kita mai sini lagi naaaa...."


Then we went down to the exhibition hall. Kami lepak sini kejap untuk menikmati pula pemandangan di luar bangunan. Actually lukisan dinding tadi itu menyerupai kawasan yang ada di luar bangunan muzium ini. Meaning, you can see the fake scenery inside the building and live scenery outside of the building. To teachers out there, try to make a trip to this place with your students.


Inilah budak2 kota yang tak pernah masuk sawah, tengok pokok padi, termasuklah ibunya sekali! Tapi ibunya tak berani turun dari kereta sebab takut lintah naik ke kaki.

King of fruits! Mujur dalam pagar....


6 comments:

disturbia said...

salam kak yanti...

bestnya.. rugi hari tu x singgah..
tapi takpe.. umah tok saya kat alor star jer.. pasni boleh ler p situ...

by the way.. saya dah email akak...
aurora_iiu@yahoo.com

YantiArshad said...

disturbia,

buat la class trip pergi sana. sure student2 suka...

Nor Hafizah said...

Yanty,

You byk pergi tempat2 menarik di Malaysia kan? and ada certain tempat memang tak masuk dlm "kamus" kami. Why not u create macam peta ke, then put in your website. So nnt senang nak refer kalau nak pergi area Kedah, kat mana nak pergi etc.

* once u dah create, give me the codes ... hehehe.

YantiArshad said...

Fizah,

Firstly, thank you so much sebab rajin singgah blog i nie. really appreciate it.

And thanx again for your great idea. Ok, nanti i cuba letakkan.

irryn said...

yanti, slm perkenalan. tq for stopping by my blog. but u really surprised me..when i clicked to your blog, u caught my attention, you are from Kedah! u know what, i was brough up by a foster parent who is staying near to that G. kerian and kedah has always been close to my heart but i've lost contact with the family since i got married. too busy that i almost forgot everythin' else, i've tried to cll them but the numbers are all not in service.wanted to go back but time does not permit me to do so..wonder whether they stil staying there or otherwise, perhaps you might know her...her name is Hjh Aishah, producing bedak sejuk by the name of Cempaka Sari and few other malay ointment.Staying at Pondok Tg. bedil.wonder how she's doing. dah cantik g.keriang..nasib baik u publish your photo ni..dapat i tengok how the place develops so well without me..missing Kedah always and my school of 6 years...Sek. Keb. Gunung and everything about Kedah..huhu..i am in tears..but i've lost the numbers..great knowing u..Kedahan..

YantiArshad said...

Irryn,

First of all i bukan orang Kedah. I orang KL, lahir kat HKL. But my hubby is. He was born kat Alor Star tapi belajar kat KL. Since then, terus menetap di KL. Cakap Kedah pun tak fasih. Umpama dia tu 'Kedah Murtad' hahaha...

We all balik Alor Star once or twice a year saja, mostly PIL yang turun ke KL sebab semua anak2 di KL.

That's why bila balik Kedah, we all anak beranak akan explore negeri2 Utara sebab hubby sendiri pun tak pernah explore those places.

p/s: Nasib baik jalan ke Pekan Rabu dia tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...