My Insta

Instagram

Monday, June 22

RFC vs KFC

This is something new to us. We knew about this from a friend who involved in HPA. Syarikat Radix kopi (mai secawan!) spread it's wings all around Malaysia. As a start, they opened this RFC at north region.

RFC is a fast food outlet, sama macam KFC. Kalau ada sesiapa kata tiru, yes memang tiru. Tapi apa salahnya bagi menggantikan fast food Yahudi. Sememangnya anak Malaysia Boleh! To get more info, pls check out website diaorg. Now aku nak citer experience kami anak beranak kat situ. We went to Sungai Petani sebab nak break for lunch after our long journey from KL to Kedah. Pusing punya pusing, finally jumpa jugak Radix FC ni. Alah... bukan susah pun nak cari, ikut signboard jer.



To my surprise, meals RFC exactly macam KFC. Meal setnya sama, ada coleslaw, mash potatoes, french fries, nasi ayam. Soft drinknya tentulah from HPA, Kola Radix to replace Coca-Cola. Rasanya setanding Coca-cola. Aku suka sosnya. Sedap. Harga meal set pun lebih kurang KFC. Tapi yang lain daripada KFC ialah ayamnya yang betul2 organik & halal. Sesuai dengan motonya 'makan tanpa was2'. Rempah yang digunakan ialah rempah tersendiri. Nasi ayam RFC sedap.


Customers memang ramai, long queue. Aku admire corporate color RFC, orange white! Bright color! HPA merupakan syarikat tempatan 100% Bumiputera Muslim dan sangat komited dengan mengeluarkan produk2 halal. Pekerjanya pun semuanya menutup aurat.


Latar dindingnya dihias simple, menarik and straight to the point. HALAL!


Sempat posing depan outlet RFC. I'm sure ini jadi kebanggaan orang Sg Petani. The next day and the following day, we went to RFC Alor Setar & Perlis. Mujur RFC Alor Star dekat dengan rumah PIL. RFC Perlis @ Kangar.

Actually kat SU pun ada RFC tapi itu Razlan Fried Chicken! Outlet baru HPA ada dekat Bukit Rahman Putra, dekat PMC. Bolehlah pergi cari sos cili yang sedap tu nanti.

For those yang nak ke utara, don't forget to check-out this place.



4 comments:

suealeen said...

razlan fried chicken tu dah lari ke mana ye?

kak saya yang dok di penang memang dah lama tak beli ayam lain selain ayam HPA ni.

sistem francais dia pun bagus juga sebab bukan setakat kira untung, tapi share losses sesama juga.

S.O.F.U @ S.U.F.E.I said...

ada rupanya outlet kt Sg Buluh..nnti leh pi try ...

YantiArshad said...

Sue,

razlan fried chicken tu, saya tak pasti. lagipun tak pernah try sbb was2 dgn ayam yang depa guna.

YantiArshad said...

Sofu,

yang kat sg. buloh tu bukan Radix FC. yang ada cuma kedai HPA... dekat Bkt Rahman Putra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...