My Insta

Instagram

Wednesday, May 27

King of Fruits

Last Sunday, mak and abah came to visit us. Lama juga diaorg tak datang walaupun jarak rumah kami cuma 45 minit drive. This year is a busy year for everyone, termasuklah mak dan abah. As usual, mak dan abah datang tanpa tangan kosong. Ada saja yang diaorg bawa untuk anak, menantu and cucu-cucu. Yang paling best, diaorg bawa favourite aku!


Semua anak2 ikut aku... makan durian.
Unlike hubby yang tak berapa suka.
(Sedangkan dia ada dusun durian @AS)
Pada aku, siapa yang tak makan durian, rugi!


Buah durian ni nampak saja sama, but the taste is different. Abah kata, kalau nak tahu durian tu dah masak atau belum, goncang sikit. Kalau buah di dalamnya bergegar sikit, maknanya dah masaklah tu. Then try cium. Kalau berbau manis, maknanya durian tu manis. Kalau tak berbau, maknanya durian tu tawar. Last but not least, jangan percaya pada penjual yang suka tebuk2 buah durian. Sebab bahagian yang ditebuk saja yang okey, the rest... hampeh!
 

Hanya durian-maniac aje yang tahu bezakan rasakan. Abah memang pandai pilih buah durian. Setiap buah durian yang abah pilih, tak pernah dapat busuk. Senang citer, kalau beli buah durian, yang dibuang memang biji dan kulit durian. Tak ada satu pun isi yang masuk tong sampah. In fact, bukan buah durian saja, apa saja buah. Aku ada juga belajar2 tips dari abah, tapi tak pernah menjadi.  



Various colours & flavour.
Warna macam ni, selalunya rasa lebih pekat
dan lebih manis.


1 comment:

disturbia said...

sedapnya... tapi saya tak berani le nak makan durian musim panas camni.. nanti migraine ler pulak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...