My Insta

Instagram

Wednesday, April 1

SBPiR, here she comes!

Penantian itu satu penyeksaan. True! For almost 3 mths menunggu, finally Awin dapat tawaran ke sekolah berasrama penuh ( SBP ). Penantian tu tersangatlah berbaloi bila dapat pula SBP Integrasi (SBPi) dan bertambah berbaloi lagi bila lokasinya pula dekat. Rawang! Aku & hubby sangat2 bersyukur kerana segalanya dipermudahkan olehNya. Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui.





Registration day on 23 Mac. Only 20 students yang dapat masuk ke SBPiR for second intake. Actually ramai yang tak tahu, the difference between SBP and SBPi. SBP cuma menawarkan dua aliran, Sains Tulen and Sains Teknologi, while SBPi sama macam SBP cuma ada tambahan aliran which is Sains Tulen Agama. For students yang excellent in subjek elektif such as bahasa Arab during PMR (9As'), mereka akan ditawarkan aliran Sains Tulen Agama. But Awin only took 8 subjek teras and score 8As', jadi dia ditawarkan Sains Tulen, sesuai dengan her ambition to be a gynae. Sains Teknologi plak for student yang nak ambil akaun & perdagangan.








SBPiR also known as Sepintar. During taklimat, according to the Principal, SBPiR still new, baru 7 yrs old. Tapi berjaya menjadi Top 10 among 54 buah SBP seluruh Malaysia and Top 2 antara 11 buah SBPi after SBPi Gombak.




Ini dorm Awin. Nama pun dorm, semuanya kena share. Aku harap sangat2 Awin dapat sesuaikan diri. Yalah.. selama ni semuanya privacy esp. when she's the only daughter in the family. @SBPiR cuma ada 600 students, 300 boys & 300 girls. Each class cuma ada 16 students and the students here are allowed to eat jajan semasa belajar dalam kelas.







SBPiR ni landskapnya sangat bersih dan cantik. SBPiR mengamalkan budaya tanpa tong sampah. So for parents yang datang melawat anak2, dinasihatkan bawa sendiri beg plastik sampah. Walaupun cuma ada satu saja tong sampah besar belakang kantin, parents tak dibenarkan membuang sampah di situ. Bungkus sampah sendiri dan buang di rumah, bukan di sekolah. Ceh! For student plak, cuma ada satu tong sampah untuk setiap blok dorm, sanitary bin cuma dalam toilet perempuan and dalam kelas pun tak ada tong sampah. Daun2 kering pun payah nak nampak sebab tukang kebunnya everywhere.






Wakaf macam ni banyak keliling sekolah. Convenient for parents yang datang visit anak2 especially macam we all yang datang every wiken. Every wiken, semua wakaf penuh. Masing2 macam berkelah, bawa itu ini. Then lepas pukul 5:30 barulah beransur2 wakaf-wakaf ni kosong semula dan menunggu the following wiken untuk dipenuhkan semula.



9 comments:

yatt said...

aku sekolah dulu2 boleh je mkn jajan dlm kelas :-) asalkan ko jgn buka peket besor twisties n share dgn semua org mcm party udah le...

YaNti ArShad said...

itu dulu ler beb. aku pun boleh tapi gula2 ajer la. cuba sekarang? ko tanya anak ko, cikgu bagi tak makan jajan dalam kelas? :-D

Kherun said...

Cam comei je cadar warna pink... aku dulu warna biru...

Nor Hafizah said...

Bestnya jadi Awin. Everyweek boleh hantar baju, basuh and iron kat rumah.

Yanty, lelaki boleh masuk ke dlm dorm? Posing sakan your boys!!!

JALAN REBUNG said...

salam yanti,

tahniah pada you sebab anak dpt masuk SBP. Bukan senang nak dapat dan bila dia keluar nanti banyak kenangan yang dia akan bawak.

Dah plan ke nak ke Pesta Buku KL 2009.Saya dah tak sabar dah ni ...hehehe

rizal

YaNti ArShad said...

tak jugak Fizah. Kat sana kan ada dobi, so senang ler. Iron pun sendiri kat sana. I tak bawa balik pun baju2 dia. Yang penting dia kata, everyweek i bawa lauk2 yang i masak.

Lelaki memang tak boleh masuk, tapi masa registration day, only family members aje dibenarkan. itupun on that day only.

YaNti ArShad said...

rizal,


thank you. true, bukan senang nak dapat.

Ingat nak pi jugak PBKL. Jumpa di sana, di sana, di sana....

ana said...

Salam pn, sya nk tanya, sbpi rawang ada washing machine tak utk student guna? InshaAllah anak saya register situ next week. tk

Yanti Arshad said...

ana, ada.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...