My Insta

Instagram

Wednesday, February 25

25th Feb, yearly


I was born on this date. As long as i live, i never celebrate my bday. But i'm fine with it. Thanks to my dearest sister, Hanim for always being the first person to wish me happy bday by SMS @12am on every 25th February. I love you too, sis.

Tuesday, February 24

Tag Question...

I've been to this awesome place.
Where on earth is this place?


1st clue:
of course in Malaysia.
(i cant afford to go for holiday kat oversea)

2nd clue:
this magnifique entrance


3rd clue:
resort style...

4th clue:
afloat restaurant...


5th clue:
a jetty nearby...

6th clue:
conveniently close to water recretional centre.

Friends I would like to tag:

-sofu
- disturbia
- kherun
- the principal
- KC
- suealeen
- teratakhami
- zurim
- mona
- angah

Where on earth is this place?

la nouvelle JPN

Jour: Weekend
Lieu: JPN, Putrajaya
But : Danial's Mykad


Aku tak 'xpax' JPN macam ni. Spacious & brand-new compared to 4yrs ago. The best part... tak ada orang! Kaunter buka on Saturday and Sunday from 8-1pm. Meaning counter opens 7days a week. Staf memang efisien, mesra-alam, informative, helpful. Tak rasa macam masuk opis 'gomen'. Kalau dulu, Mykad kena collect after one month, now it can be collected the very next day. Efisien, kan?



Kaunter ambil gambar. Dulu next to camera tak provide cermin, now dah ada bajet untuk cermin la tu.

Tempat ni macam one-stop centre. For those yang surat beranak dah hilang, buruk, rosak, koyak atau masih elok tapi saja-saja nak tukar yang baru, pun boleh. Just go to bahagian kelahiran & they will issue you with the latest surat beranak, on the spot. Cantik gak... green colour, saiz full A4, bayar RM2 je.

Aku admire bahagian ni. Floor ni dihiasi dgn bunga2, pelamin, anything related to wedding occasion. Hmmm... creative jugak orang gomen ni, ek?


Empat jejaka terhangat ni sempat posing kat
Jata Negara.



Once urusan Mykad settled, we went to Laman Seni.
Macam-macam ada. We tried these bahulu.
Bahulu macam2 perisa... kapucino, strawberi.
Memang sedap, berbaloi beli.
Sempat ambil bizcard.


They called themselves a Recyle Your Music group.
They used all recyled things such as
dustbins, mineral bottles, glassbottles,
papers, cans. Not bad, eh?





Tuesday, February 17

Boikot

Isu boikot nie since last year. If i'm not mistaken, it started with Dutch products selepas kes Fitna. Now yang tengah hangat 'Boycott Israel'. Aku tengok sambutan memboikot produk Israel ni pun not bad. Ramai yang punya cara tersendiri untuk memboikot produk laknatullah tu, buat demo here and there, buat banner, etc. Kalau dalam emel, non stop dalam inbox pasal boikot ni. Tapi cukup ke kalau kita sekadar melaung2, buat sepanduk, forwardkan emel sedangkan bila pergi kedai, kita masih lagi dengan sepenuh jiwa dan raga, setia menjinjing beg2 plastik yg antaranya berisi produk Yahudi laknatullah.

Aku no-komen pasal org lain, but i did told my kids pasal boycott. I did explained to them why we as muslim must boycott all those products esp foods. Alhamdulillah, anak2 faham eventhough banyak benor Q&As'. Aku print list boycott items and lekat kat fridge. Aku printkan seorang satu list utk diaorg lekatkan dalam kelas.

A bar code starting with "729" indicates that particular product is produced in Israel. 729 Israeli Bar Code Association - EAN Israel. Sometimes brands are misleading, a bar code never lies if it carries that 729.

Dulu, product Nestle memang family choice la. Especially bungkusan kuning yang perisanya 'macam2 ada'. Kalau minum pagi, seperti yg tertera "Breakfast'. Malam pulak, paket warna hijau... kononnya boleh cepat mengantuk. Anak2 pun suka minum 'paket hijau' terutama Afiq. Tapi itu dulu, now semua tu dah totally change.





Dulu kalau pergi mana-mana, asal ternampak aje logo2 ni & logo yg sewaktu dengannya, anak2 pasti merengek suruh singgah. Sometimes, beli air pun jadilah. Tapi selalunya terus singgah makan. Now, no more! Anak2 aku macam orang 'tak ada perasaan' bila nampak logo2 ni. Tak lagi jadi cacing kepanasan macam dulu. Hebat kan, pengaruh Yahudi?! Bukan nak sekat diaorg makan, tapi pada aku, banyak lagi benda lain yang boleh dimakan. Lagipun tak mati kalau tak makan fastfood tu.

At first, susah jugak nak membiasakan diri from Nescafe to Indocafe. Actually rasa lebih kurang aje... tapi harga definitely lebih murah!


Not only that, anak2 pun dah tak minum minuman bergas. No more coca-cola, pepsi, sprite and whatnot. Frankly, dulu aku anti-fruit juice esp orange juice. But ever since I saw this new drink at the store near my home, it's become my favorite drink. Why? Bcoz it's a 'Fruit Drink' , not a 'Fruit Juice' and product of Msia.

Short story: Aku ada kawan yang memperjuangkan habis-habisan isu boikot-memboikot nie. In fact dia pernah condemned aku sebab guna minyak Shell. Time tu aku buat deq aje sebab duit aku, suka hati akula. Tapi itu citer last year. Hari tu aku terserempak dgn dia kat salah satu hypermarket yg turut jadi sasaran boikot (aku tak beli barang pun kat hypermarket tu, sekadar cucuk duit). Aku tengok dia anak beranak sedap aje menikmati air tin Coca-cola sambil tolak troli yang sarat dgn barang yang dibeli dari hypermarket tu. Then, aku pun terfikir, "Apa jadi dengan perjuangan dia, ek?" And the best part is, dia dikenali sebagai insan yang kononnya memperjuangkan Parti Islam Semalaysia, salah seorang penentang kuat islam hadhari. Hai.... kata dulang paku serpih rupanya.

Moral of the story: Lu pikir la sendiri!

But still, ada banyak lagi yg aku masih tak dapat boikot. Antaranya....

1. Processor dalam lappy aku.

2. Channel NGS sebab it's sooo informative.

3. Jeans Levis yang aku pakai (beli sebelum era boikot).

4. and a lot more.... but i'm trying my best.

Monday, February 16

kuda kepang

Last week, kecoh perihal kuda kepang kat rumah. Danial kena buat kuda kepang, some sort of homework, i guess. Hampir semua family member nak menyibukkan diri, kononnya nak tolong buat esp. Qme & Qish. Akhirnya Daniel & hubby buat tgh malam, sebab ramai sgt yg nak contribute idea waktu siang. Time tu aku dah lena diulit mimpi... lantaklah dua beranak ni, after all tu kerja org lelaki.

The very next morning, aku tengok mounting board hitam yang aku reservekan untuk susun jigsaw puzzle 1K pcs, dah bertukar jadi kuda kepang. Aku tanya Danial, "sape yg potong mounting board jadi kuda kepang?", "Ayah". Then, aku pun terus zip mulut. Ye lah, benda tu pun dah 4,5 bulan terbiar. Aku yang beriya-iya suruh beli mounting board tu, tup-tup aku yang tak ada masa nak susun jigsaw puzzle. 1000pcs, beb! Bayangkan. Kerja memotong dan mengecat kuda kepang ni was done by dua beranak tu. Disebabkan aku dah fall in love dengan kuda kepang ni, aku pun contribute idea dengan mendecoratekan ekor & rambutnya.


Ada ke patut dua beranak tu guna tali buai baby untuk jadikan ekor & rambut? Dah le kuda kepang tu nampak macam orang kena kanser yang rambut jarang sana, jarang sini. Tak sensitif langsung! Time tulah aku teringat zaman aku join 'pom-pom' girls. Instructor kata pom-pom kena buat sendiri. That was long long time ago. Bila diingatkan balik, segan pun ada. Then aku suruh Danial beli tali rafia, dia pun pelik kenapa aku nak guna tali rafia. Dan terhasillah kuda kepang hasil usaha tiga beranak ni.

Click here for more story.

Friendship Award

I wish to thank disturbia for this friendship award.

"A friend who shares is a friend who cares..."
Thank you, disturbia.

Tuesday, February 10

Penumbra 20090209

Last nite, February 9th... the first lunar eclipse of the calendar year occured. I was so eager to watch sampaikan sanggup redah padang bola belakang rumah. Hubby kata, the best shot kalau surroundingnya gelap gelita. And we managed to captured the best image.


The eclipse can be witnessed with naked eye. Hubby managed to capture this image using his Lumix.


However, the event is not being considered important like total or partial lunar eclipse where the moon enters the darker shadow of the earth. These 3 images was captured by hubby's Lumix. Lama juga tunggu. Nyamuk pun dah mula main muzik kat telinga.


Gerhana bulan penumbra berlaku apabila bulan melintasi bayang penumbra bumi dan ia juga gerhana bulan yang paling sukar dilihat, seolah-olah bukan gerhana bulan.

Zorbing Experience

This is Zorb Ball.
Bizarre, one-of-its kind and exhilirating.
We found this new attraction at Ttwangsa Lake.
As if it is a replacement for Eye On Msia.

It was an unforgettable xprnce for the kids.
The ride is RM15 for adult & RM10 for kid.
But I managed to get my kids below 7yrs old, FREE!

The Zorb is extremely exciting product visually.
It catches the light dan reflects it in a beautiful way,
especially at nite.


Afiq & Danish inside The Zorb.


Danial & Faiq in this big Zorb Ball.


Zorb is the sport of rolling down a hill inside a giant inflatable ball. You can find this ultimate experience every weekend @Ttwangsa Lake from 10am-6pm.

Twelve

February 7th ... my son, Fitri Danial turns 12! Watching him grow up into a beautiful human being is one of the best experiences in my life as a mother. As usual, our muslim way of celebration is reciting the doa before a small cake cutting, with his two close friends, Danish & Faiq. No blow candles whatsoever. He was literally feeling shy. I wonder why. Maybe sebab dah 12 tahun kot. We brought some snacks, drinks, sandwiches (prepared by hubby), etc.

I was totally forgot about his bday, actually. Ramai sangat anak, that's why! If i had prepared earlier, i would hv bought a boyish cake for him.

By coincidence, there's a Libyan family at the field nearby. So these two nations boys agreed to play soccer together. This remind me of UAE trashed MY 5-0 in Asian Cup Qualifier. Nevertheless, they really enjoyed the game with spirit Malaysia Boleh!

Danial loves sport. I believed with his ability and love of the sport he can be a sports doctor, maybe.



3 best friends.
Danial, Danish dan Faiq.


Monday, February 2

I go to school

Finally, IIUM ( UIA )... here i come. Class started @8.30am. Sharp 8am, aku dah sampai. Ingatkan dah lambat, rupanya first student yang sampai. Then ternampak Che Mazlan Saad, lega. Maknanya aku tak silap kulliyah theater.
International Islamic University Malaysia
aka UIA
from main gate.


Centre For Language And
Pre-University Academic Development.

Dalam kulliyah theater, dapat kawan baru... lagi.


The lecturer, Ustaz Hj Md Iskandar MYA from S'pore.

Break time!
Ramai yang ambil kesempatan untuk beli
bahan rujukan & bersantai sambil berkenalan.

Dalam kulliyah theater.
Combination student baru & lama.


Kaed Gallery.
Seni binanya yang indah.

Depan main building.


5pm.. kelas pun habis.

Sempat singgah kat satu mini ekspo
organised by NGO.
Banyak buku2, poster, etc pasal Palestine.
Tak sempat beli T-Shirt sebab dah habis.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...