My Insta

Instagram

Thursday, January 29

Say It Right, please....

Many celebrities especially designers' names and labels have pronunciations that don't resemble their spelling! See if you've been saying these words correctly:

Moschino

Wrong: Moss-chee-no
Right : Mos-ski-no

Louboutin

Wrong : Loo-boo-tin
Right : Loo-boo-than

Lacroix
Wrong : La-cro-iks
Right : La-kwah



Guy Laroche

Wrong : Guy La-roach

Right : Gee La-roash


Givenchy

Wrong : Gee-ven-chee
Right : Jhee-von-shee

Bjorn Borg

Wrong : John-bog
Right : Beyond-bog



Bebe

Wrong : Bay-bay
Right : Bee-bee


Lanvin

Wrong : Land-veen
Right : Lon-vohn


Loewe

Wrong : Loo-wee

Right : Low-ey-ay


Wednesday, January 28

Kalumpang - Revisited

26 Jan, CNY. We went to Kalumpang Resort, again! At first, our plan was Chamang Waterfall in Bentong but something came up and we changed 'course'. Ceh! To those who plan to have a good vacation in near future, I would like to recommend The Kalumpang Resort, Tanjung Malim.



We set up a tent as if we want to stay there for a week! Ha Ha! We purposely bought this spacious tent supaya senang nak solat dalam tent ni.


Smile! You are on candid camera!



Me and Yati are busy with foods.


Yati & her family.


Qme sebelum buat perangai tak nak mandi.




Qish memang hantu air!



Me & Mr. Right.




Mothers are always concern about food!



Both pictures was taken by me.



Danial knows how to act.



Awin dan Ina ( Yati's daughter ).
This two best friends are inseparable.
Actually there are three of them,
tapi sorang tu balik kampung.
Sorry, Nad. Next time, yeah!


The daring stunt by Afiq.


The beauty of nature, captured by me.

click here for Kalumpang 2007
and
here for more story


Masjid Shah Alam




Last saturday, we performed our solat here... solat zuhur, asar & maghrib. The whole day kami kat Shah Alam. Banyak urusan yang melibatkan kawasan ni esp. cari buku rujukan Awin for Form 4. Kat Shah Alam ni banyak choice compared to my place.



Actually selalu juga kami singgah solat kat sini dan selalu jugalah kamera aku tertinggal dalam kereta. But not this time. Yang mencuri perhatian aku sebenarnya ialah deretan saf kanak-kanak perempuan di belakang saf aku tapi bila selesai doa, mereka pun bertempiaran mendapatkan ibu masing-masing. So yang sempat aku snap ialah saf wanita.



Bila semua urusan dah selesai, perut masing-masing mula lapar. So sempat singgah kat Rest. Sate Kajang @R&R Guthrie on the way back.

Thursday, January 22

Road Run

Today, SKSU is organising their annual event. The Road Run aka merentas desa. As usual, the track for girls is much, much shorter than the boys. Between Daniel & Afiq, Daniel is a sportsman. He likes to run, play football, he loves extreme sports. Pendek kata, he loves sports so much. Bagi apa saja permainan, dia akan main penuh bersemangat. Kalah menang, belakang kira!

This morning after Suboh prayer, I saw him applying my fav massage oil. That's what he always do when he wants to go for a run. Before leaving the house, he sipped at the steaming tea. When I asked, "Kenapa tak makan?" he replied, "Takut berat, nanti susah nak lari." Ceh!

In year 2007, Daniel johan merentas desa peringkat sekolah, then jadi wakil sekolah utk peringkat Kuala S'gor. This time, dapat tempat ke-15, jadilah.... When i asked kenapa tak menang, he said... "Pagi tadi banyak minum air teh, so berat nak lari." Hmmm.... jawapan standard la tu.




Tuesday, January 20

Being Tagged!

Tagged By Principal.

1. How has 2008 been for you in a nutshell?
-Full of surprises!


2. Apart from your family members, name one person who has made you happy in 2008.
- Ramai...


3. Do you feel you are better off, or worse off, in 2008 than you were in 2007?
-Definitely better off in 2008. Saving makin membukit, saham naik, banyak pengorbanan yang berbaloi.


4. Where was the best holiday trip for you in 2008?
-Genting Highlands, I guess.


5. Name three positive things that you have achieved in 2008.
-Menanam saham akhirat.
-My dream to see my daughter score 8As in PMR.
-Berjaya dapatkan ustaz datang rumah utk ajar kami sekeluarga mengaji every sunday nite.


6. Name the best movie you saw in 2008.
-None! No time lor...


7. Name five friends that you have made in 2008.
-Ramai....one of them is you, Principal.


8. What New Year’s resolutions for 2008 that you have not achieved?
-Menunaikan ibadah Umrah.


9. What would your New Year’s resolutions for 2009 be?
-Biarlah rahsia....

10. Name 5 people you would like to tag.
- Honey, Iza, KC, Fizah, Kherun.



Wednesday, January 14

Opps! Wrong Birthday Person.


9 Jan. It was my hubby's bday. But guess what? Instead of buying him a present, I bought a present for myself eventhough my bday is a month a way. I know I was being selfish that day but who cares. I bought a new transportation which will carry me to anywhere I want within Saujana Utama area. I've never had a bicycle before, even during my childhood days. I prefer walking with my friends, laughing, gossiping, those were the days. Now during weekend, with my new transportation, I don't hv to share my son's bicycle, Daniel anymore. Before, I would give him my time frame bcoz he needs to cycle to padang bola with his friends. Now, I can cycle at my own sweet will.


I havent give a name to it yet but I will definitely find one. The main reason I bought this thing? I want to lead a healthy life. I cant find time to attend any aerobic class especially the one that our community organised on weekend morning. Yes, I went for sauna dan massage... but once a month only. I hardly catch my breath to do things that I used to do. I missed those days....

This pouch come in handy. I can stuff my PDA, keys, money in this cute little pouch. That morning, I was so excited to cycle and buy nasi lemak. I was too excited until I left my money @ home. Thank god I only bought one nasi lemak which was for me since everybody went to school dan hubby left for work. Mujur aku biasa beli kat situ & kakak nasi lemak tu suruh aku bayar esoknya. This mean, I can cycle again tomorrow.



That day, I went to Petronas to withdraw some money. One of the worker asked me.

"Eh, kak. Takkan merajuk kot?"
I was puzzled. "Merajuk?" I asked.
"Yalah, harga minyak dah turun tapi akak naik basikal." She replied.
I just smiled. Dalam hati aku, "Ya tak ya jugak, ek".
But what the heck!

Now almost every morning, aku cycled hantar Qish pergi sek. agama. Qish dengan bike dia, aku dengan bike aku. Padahal, sek. agama tu belakang rumah aku ajer, tak sampai 5 minit jalan kaki. Itu jalan kaki, kalau naik basikal, tak sampai 2 minit.

Then there was this one fine morning, I make a big attempt. Dari rumah, aku kayuh ke Qdees hantar Qme. Hubby & Qme naik kereta, aku follow dari belakang kayuh basikal. Jalan ke Qdees tu mendaki all the way. Masya Allah! My determine efforts to achieve success deserve praise.

Last Sunday, aku pergi solat Maghrib kat surau. I plan to walk sebab surau tu dekat. Qish tanya aku, "Eh, ibu tak nak naik basikal ke?" Hmm, I wonder what his intentions were.... sincere ke perli?

Sunday, January 11

Mulut Longkang!

To Whom It May Concern:



"Wahai kawanku yang mulut longkang, tak cukup-cukup ke kau nak mengata aku? Tentu kau heran mana aku tahu, kan? Alah, kawan-kawan kau tu pun bukannya boleh percaya... apa yang kau cakap, diaorg bagitau aku. Tapi aku heran, apa yang kau dengki sangat dengan aku, ek? Aku tahu. Kau rasa insecure dengan kehadiran aku. Kawan2 yang lain, kau boleh 'makan', tapi bukan aku. Kau tak boleh 'makan' aku. Sori la, beb. Kita tak sama 'class'. Aku tahu lately ni kau tentu tak keruan. Entah-entah, tak lena tidur. Kau dapat tahu something. Kau terkejut, nakkan kepastian, tapi tak nak tanya aku. Kau boleh tanya N pulak. Sedangkan N tak tahu apa-apa pun. Dan N yang lurus bendul tu pun tanya aku, betul ke aku....! Bila aku tanya N mana dia tahu, dia cakap kau yang tanya dia. Kalau nak tahu sangat, come straight to my face and ask!"


"Kau ni memang busuk hati tau! Kau tak senang tengok orang lain senang. Asal ada orang lebih ajer dari kau, kau mula la kutuk itu, ini. Kau saja yang bagus, kau saja yang betul, semua orang salah. Aku bukan tak tahu perangai kau. Kita kan pernah close dulu. Tapi bila aku dah mula hidu perangai busuk hati kau tu, perlahan-lahan aku tarik diri. Kalau aku ni busuk hati macam kau, aku boleh ceritakan pada semua orang apa yang kau dah kutuk diaorg tau. Aku ingat lagi bila kau kata, Y aniaya mak dia yang dah rabun la, D tak bayar rumah 10 bulan la, rumah si H nak kena lelong la, laki N ada pasang no. 2 la. Hish! Macam2! Masa tu aku tersedar dari lena yang panjang.... kalau kau boleh kutuk orang lain depan aku, tak mustahil kau boleh kutuk aku depan orang lain. Dan kau sendiri pernah jadi batu api antara aku dengan H. Yang tu aku paling tak dapat lupakan. Sampai mati pun aku tak lupa!


Aku tahu macam2 kau dah jaja cerita aku. Aku tahu dan aku tak kisah sebab orang yang kenal aku, pasti tahu siapa aku dan macam mana aku. Kau kena ingat, kawan kau, kawan aku juga. Ada juga yang tak berkenan dengan PHD kau tu, tapi diaorg layan ajer. Sebab diaorang tu try to be nice with you. But behind you, you know what actually do they called you? "Talam" short form for "Talam Dua Muka"! They said, you'r physically changed but your heart remain the same! Pity you, dear.


Kita ni hidup tak lama atas muka bumi ni. Entah esok, entah lusa kita 'padam'. So muhasabahkan diri tu. Change is good. Live your life to the fullest. Jangan PHD. Sentiasa doakan rezeki orang lain moga2 kita mendapat tempiasnya. Tapi kau terbalik, kau kutuk kau-kau!


Pada aku, simple. Buat baik, dibalas baik dan dapat pahala. Buat jahat, KAU PIKIRLA SENDIRI, beb!"



Wednesday, January 7

The Day Has Come

Today is the busiest day! Last nite, everybody went to bed early, 9:30! They all excited especially Mukhriz & Qme. Beg sekolah siap susun tepi pintu. Hidup aku mula chaos. Untuk seminggu ni mungkin ok lagi sebab hubby cuti. Start next week, 'masaklah' aku. Bangun pagi, solat subuh, prepare breakfast, then make sure one by one 'berlepas' ke sekolah, kemas rumah, sidai kain, masak for lunch, fetch Mukhriz from sk agama, then Qme. Lepas attend Qish for lunch, then hantar Qish ke SKSU. Bila my two sons & daughter balik, preparekan lunch untuk depa pulak. Roughly after 2pm, baru aku boleh tarik nafas kejap. Petang, tunggu hubby balik kerja, Qish balik dari SKSU. That's my routine.


Five is enough!


Qme @Qdees with his new friends.
The kids are enjoying their new playhouse.
Qme surrounded by girls!



This main road has turn into parking lot!


Qish & Arief in the same class 1Budi.

Kabus menyelubungi SU that morning.
Qish beratur @sk agama.

Wajah ketua kelas Ibnu Batutta.


Lencana sekolah agama ni, hubby yang design a few years back. Time tu pihak sekolah mahukan design untuk lencana & hubby tolong designkan for them. They agreed & digunakan sampai hari ini. Alhamdulillah...

My handsome boy!

Time ni dah reda sikit. Before, pelajar pun tak nampak sebab tertutup dek kehadiran parents. Ramainya parents yang beratur membeli buku on the first day sekolah.

Sunday, January 4

8As'

30 Nov 2008... once again, a history was made. Awin scores 8As' in her PMR. I still remember four years ago, she got 5As' in her UPSR. Syukur alhamdulillah. Orang tua-tua kata, sejuk perut ibu mengandung. It is true, beb. Bila dah tahu result, lega sangat-sangat. The whole family proud dengan kejayaan anak aku. Turut tumpang sekaki ialah saudara-mara, kawan2, kenalan rapat & of course, the teachers.

Awin, we are proud of you, dear.



The moment.
You deserve it!

3 best friends. Ke mana saja bertiga dan
sama-sama score 8As'!


We bought a laptop for Awin as
a present for her achievement.




Playhouse

We hv to say goodbye to this playhouse. It has been with us for 13yrs. I still remember the day it came to our life. We bought it for our daughter's bday, Awin in 1996. Since then it serves as a special place for her. Then bila adik2 yang lain lahir, they shared this playhouse together. Main sama2 dalam playhouse ni, bergaduh pun dalam playhouse ni. Now, they agreed whole-heartedly to let it go.

Danial & Afiq volunteered to wash the playhouse.
After much consideration, we decided to give this playhouse to our friend, Emy. She owns a kindergarten, Q-dees in our area. Qme will be her student, so he can share this playhouse with other students too.

Le Chateau De Puah

Ini 'pot' makan baru yg kami singgah. We found out about this from Fizah @teratakhami. Tempatnya tak jauh pun dari rumah parents aku... somewhere kat Gombak. So we all traveled all the way from Saujana Utama to Gombak just to try out this new place.


Makanan kat sini memang best! Sedap, puas hati. Aku makan mee bandung Muar. Memang tak menghampakan, hubby plak makan Nasi Bukhara. The kids, as usual... their fav western food. Tempat makan, boleh choose. Nak duduk kat meja macam biasa, nak bersila open-air atau air-cond. We chose bersila open-air. Tempat tu memang santai, selesa sangat for big family like us.

Aku sempat risik2 tokeh kedai tu. Ownernya orang Johor, a contractor but he opens this restaurant for his side-income. Then he hired employees from Uzbekistan, dia orang tu yang prepare makanan Uzbekistan yang ada dalam menu. Konsep restaurant ni ala-ala Bali gitu.

p/s: tak sempat ambil gambar makanan sebab leka sangat menikmati hidangannya yang lazat-lazat. Both thumbs up!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...