My Insta

Instagram

Wednesday, December 3

Midnight Feast

This is the 'feast' which is so popular during school holiday in my house. Benda ni mesti ada, selalunya ia berfungsi time midnight! Apa taknya, bila anak2 semakin membesar dan empat di antaranya ialah boys, jawabnya... lu pikir la sendiri! Bila tengah malam, ada saja yang lapar. Mak aku selalu kata, "Budak lelaki memang macam tu, biarlah aje diaorg makan". Tapi bila aku teringat pada arwah nenek aku masa dulu, arwah pula kata, "Jangan makan banyak2, nanti bodoh!". Ha..ha..ha...! And my duty as a mother, "Bagi aje diaorg makan asalkan tak bawa mudarat." And my hubby's duty as a father, "Tak ape, makan aje lah... kalau habis ayah beli lagi."

Dah lama juga kami tak ke Hijaz atau Maju Ahmad utk makan roti canai. My kids will always ask me why would i 'burben' myself to cook the roti canai for them? Instead we can just buy it from the nearest stall. And my answer will always be, "Kalau masak kat rumah, lebih halal, suci dan bermutu." Tiap kali diaorg tanya macam tu, tiap kali jugalah aku jawab macam tu. Lama2 diaorg pun dah imune dengan jawapan aku.

FYI, roti prata ni actually is roti canai. Pada aku, roti ni lebih sedap daripada roti canai dari kedai mamak or mana-mana kedai yang seangkatan dengannya. Ada banyak variety from Karts. Above is the one without kuah curry & dal. Kalau makan dengan kuah asam pedas, lagi sedap. Selalunya we all akan beli 3 bungkus, 1 bungkus ada 6pcs.

6 comments:

Anonymous said...

mahal ke sepeket tu? My kids tgh suka nak makan roti canai. Buatkan i terasa nak belajar buat roti canai sendiri. Even the cost mungkin lebih tapi puas hati. Now bila anak2 dah membesar, baru terasa cepatnya makanan habis.

iza said...

i have an apposite kind of story..selalu kami ke maju Ahmad.. tapi anakku kurang makan.. tak habis pun satu keping..even half.. samapi sekarang... dia jenis yang small eaer.. fres .. apa petua bg anak selera makan membuak2...

YaNti ArShad said...

dear anonymous,

tak mahal... sepeket cuma $4.60. tapi memang berbaloi dan sedap! try la... :-D

YaNti ArShad said...

dear iza,

maybe sebab anak iza tak ada geng kot... dulu masa saya ada anak sorang pun macam tu jugak. byk makanan bersisa. anak selalu tak makan habis. tapi bila dah ramai, jadi macam competition plak. petua bagi anak selera makan ialah 'air tangan ibu itu sendiri'. selamat mencuba...

Anonymous said...

ekceli nak tuju kan komen ni kat iza. haa, kena la bagi geng kat anak tu gerenti makan banyak punya...kekeke

KC la who else

YaNti ArShad said...

setuju dengan kc! iza, apa lagi....?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...