My Insta

Instagram

Wednesday, July 16

Debat Si Jebat!

Semalam aku sempat jugak tengok debat hangat. Tapi tak tengok 'live'. Something came up dan aku managed recordkan melalui Astro Max kesayangan aku. Bila anak-anak dah tidur, baru aku onkan recorded programme tu.

Nak kata excited sangat nak tengok, tak ler jugak. Saja nak tengok gelagat dua Jebat 'terhangit'. Frankly speaking, aku bukanlah anti-pembangkang dan bukan juga pro-kerajaan. Buat masa ni, sementara menunggu pilihan raya akan datang, i choose to be an independent soul. (PARTI BEBAS of my own). Aku nak tengok lagak pak-pak menteri selama lima tahun ni dalam menyelesaikan beban rakyat, then i will make my decision again.

Point of view aku? Actually debat tu tak ada apa sangat. Tak ada iktibar yang boleh aku cedok dari perdebatan tu. Tapi banyak info lama yang aku baru tahu. Tak sangka, ek? Pak Liwat tu rupa2nya memang ketua perhimpunan haram sejak tahun '74. Maknanya stail dia tak pernah berubah. Asal tak puas hati jer, buat perhimpunan haram. Asal tak puas hati jer, buat perhimpunan haram! Aku tak nak sentuh pasal sodomy yang juga merupakan satu trend oleh Pak Liwat. Itu ke pemimpin yang dibangga-banggakan sangat oleh pengikut taksubnya?! MasyaAllah...

Aku akui, kerajaan sekarang memang goyah, banyak 'slack'nya, 'kebocoran' sana sini. Tapi zaman dah berubah, tak perlu nak riot here and there! Oh, pleazeeee! Tengok apa jadi Isnin lepas bila perhimpunan haram nak dibuat depan Parlimen. Huru-hara KL dibuatnya. Jem sana, jem sini. Memang menyusahkan. Tapi padan muka dengan penyokong pembangkang! Disebabkan 'peringkat atasan' pembangkang jugalah, penyokongnya turut jadi mangsa! Aku cuma mampu tersenyum sinis bila tengok front page Berita Harian. Dalam hati, "Serves you right!"

Dulu masa Tun M memerintah, Pak Liwat kata dia amalkan nepotismelah, guna kronilah, makan duit rakyatlah, itulah, inilah. Now tengok apa jadi dengan Pak Liwat. Same thing juga. Baru jadi penasihat pembangkang, dah letak anak bini dalam pilihan raya sebab Pak Liwat tahu dia tak boleh bertanding, jadi dia jadikan anak bini sebagai bridge. Tapi gelagat yang paling seronok aku tengok ialah penyokong Pak Liwat yang bersifat sementara. Ada yang gelar mereka ni pencacai. Orang gelar, bukan aku. Aku follow ajer.

Contohnya X, si pencacai yang gila kuasa. Macam dia sorang saja yang duduk kat kawasan kampung tu. Pencacai ni nak bolot semua jawatan. Kononnya nak dikenali sana sini macam wakil rakyat. Pirahh! Dialah ketua kampung, dialah AJK persatuan, dialah orang kuat PIBG, dialah tauke MLM, dialah AJK masjid, dia jugalah 'pak cik van' yang menghantar anak2 jiran ke sekolah. Paling best, dialah juga ketua mat rempit. Senang citer, dia nak jadi KETUA KEPADA SEGALA KETUA! Peliknya, tak nak pulak apply jadi imam!

Nak kata dia bagus, dia memang 'bagus'. Bagus dalam usaha menjatuhkan orang lain dengan cara kotor, memfitnah orang, menikam dari belakang untuk kepentingan dirinya!! Rata-rata semua penduduk kampung tahu tentang perangainya tu, tapi dia jer yang tak sedar sebab dia fikir dia 'BAGUS. Kalau kroni dia buat sesuatu yang salah di sisi undang-undang, contohnya buka kilang haram dalam kawasan kampung, dia boleh buat 'deq' ajer... tutup sebelah mata. MasyaAllah, tak tahulah apa nak jadik dengan si pencacai nie. Moga-moga dia mendapat petunjuk dan hidayah daripada Allah. Amin....

Back to debat semalam. Actually tak ada jalan penyelesaian pun. Yang aku tengok, Jebat-jebat tu nak tunjuk 'terror'. Kan lebih baik kalau pak-pak menteri rendahkan sikit ego, bersatu, bermuzakarah serta cari cara nak kurangkan beban rakyat. Buat debat bukannya boleh kurangkan harga minyak, bukan boleh kurangkan inflasi! Takkan tu pun nak habaq, kot!

Pada aku, debat semalam sekadar nak buktikan pada rakyat Jebat mana lebih hebat berdebat melalui strong points masing-masing. Tapi debat je lebih, tak ada tindakan pun tak guna juga, kan.

Jadi kepada Jebat-jebat di luar sana.... lu pikirla sendiri!

footnote : artikel ini sekadar untuk bacaan, feedback tidak dialu-alukan.

Friday, July 11

Afiq & World Cup Day

My dear, Affiq.

Today is your birthday, such a bittersweet time of reflection for me as your ibu. I am grateful for the blessing of your birth as if it were yesterday.

I still remember, I was waiting in the labour room while watching World Cup Year '98 with your dad. The match was between France and Brazil. The best player on that nite was Zinade Zidan. I would like to named you after him, but something else came up and I changed my mind.

Time has passed all too quickly. Your love overwhelms me. Though not an affectionate child, I have come to know your easy smile and laughing eyes as if they were your arms around me. Your incredible sense of humour can dissolve a cloudy day, and I find peace and joy in the sound of your laughter. Your sensitive soul has made me guardian of your heart .

In your quiet, pensive way, your gentle actions reflect honour and dignity. I know your life has not always been easy, but through your strong spirit, you have overcome and achieved. To say I am proud of you would be an understatement. I am speechless, silenced by how good you are to me and to those around you.

I hope all your dreams will become realities

and I hope to be there to see them all come to fruition.

I am honoured to call you my son and friend.

Hepi Bday To You, Afiq

We all love you so much...

footnote: thank you to mak cik shidah for the cookies & cupcakes.

Tuesday, July 8

Jangan Main Belakang....

Aku saja pilih title nie. Catchy, kan?
Title ni juga merupakan title drama kat TV,
bertepatan dgn isu hangat yang melanda msia sekarang ni.
Frankly, aku cut n paste pendapat2 di bawah sebab...
itulah juga pendapat jujur aku!

"Walau apa pun yang sebenarnya berlaku samada Anwar bersalah atau tidak, saya tetap percaya bahawa beliau bukanlah seorang pemimpin yang akan menjadi penyelamat atau "Hero" dalam menenangkan senario politik yang huru-hara ini serta masalah-masalah utama rakyat terutamanya orang Melayu sekarang ini. Saya juga tidak percaya beliau mempunyai keikhlasan untuk berjuang untuk agama, bangsa dan negara. Dari ceramah-ceramah serta syarahan-syarahan yang kononnya "hebat" di mata kebanyakan generasi berdarah muda yang hanya suka menentang sahaja, isinya lebih banyak samarnya dari yang nyata.


Sebelum ini pun, apakah jasa beliau semasa menjadi ahli kerajaan? Saya tidak nampak satu pun yang boleh saya kenang. Lebih banyak bercakap dan hebat berpidato sahaja. Yang ada cuma menjadikan negara ini huru-hara dan memecah-belahkan rakyat selepas keluar dari kerajaan.
Kita semua yang terdiri dari pelbagai kaum perlu memperjuangkan keadilan dan hak-hak kaum secara rasional. Tetapi "KEADILAN" yang beliau perjuangkan sebenarnya untuk siapa? Saya lebih rela kembali ke zaman Dr. Mahathir dulu dan tidak menjadi alat "KEADILAN"...."

"Neither Najib nor Anwar is the right candidate to replace ineffective and waswas Abdullah. Clean character/profile is the prequalification checklist to be PM. I don't see this to both of them. Don't know if the sodomy allegation is true, but no longer impressed by conspiracy theory. To much theory...Back to the story. Anwar is a flip flop version of the opposition. Cakap tak serupa bikin. I can't find a slight kindness on his face. He is charismatic but shallow. I always heard Anwar's supporters pray the truth prevails, but where is it? Is this already the truth? Why ignores? It seems Anwar's supporters hope the truth is just what they wanted. Not the truth of truths."
p/s: to anwar's supporters out there,
your comments are not welcomed here... sori, mate!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...