My Insta

Instagram

Sunday, March 16

Deerland Park

Deerland Park terletak di Bukit Rengit, Lanchang, Pahang. Berkonsepkan agro & nature tourism. Deerland menawarkan satu destinasi pelancongan yang unik di mana manusia, haiwan dan alam semula berinteraksi menjadi satu.

Finally, we made it!

Aku tak sure nie haiwan ape. Nak kata anak burung, macam anak ayam, tapi bukan anak ayam. Anak 'buyam' kot... kacukan burung-ayam. he he he...


Actually, aku suspen dengan mamat sorang ni... dia usha aku semacam, takut jugak kalau dia ambush!

Honey bagi Muda minum susu... yang ni bapak si Hitam ( below ). Dia minum susu pekat manis bagi menggantikan madu, ini spesies honey bear macam Winnie The Pooh tu lar... hari2 minum susu pekat manis, tak kena kencing manis ke?

We were given a chance to hand-feed these gentle creatures and observe their behaviour at close hand.

Tengok kuku dia! Sekali dia libas, berparut muka! Tapi honey bear nie jinak giler.


The boys seronok dapat bagi ostrich makan.


Dalam tulah kancil. Patutlah kereta kancil tu kecil sebab sang kancil memang kecil, cute dan nampak cerdik.


Inilah Hitam, anak si Muda ( above ) . Dia ni playful sikit. Umur baru tiga tahun... trainer tgh suapkan dia kentang. Cayalah! Makan French Fries. Apa kelas beb!

Gajah Kuala Gandah

Seriously, I think this Conservation Center is one of the best places I've been to in Malaysia. The staffs here are friendly and knowledgeable, the facilities are good and I love the fact that this place is not commercialised at all. IT'S FREE!!!
Conservation Centre ni di asaskan oleh Jabatan Perhilitan dan merupakan base kepada Elephant Relocation Team.
Aku yg bukanlah animal lover pun boleh 'insaf'. Yelah, insaf tentang kepentingan kita melindungi haiwan terancam.

Up close n personal. Bagi gajah makan (gajah tu diaorg tak letak dlm kurungan).

Honey and Qish got to naik the gajah with the trainer. Syiok Wo!

Beratur nak naik gajah. Very systematic... ada dua lane utk naik gajah, so taklah tunggu lama sangat. Best wei!

xtvt mandi dgn gajah. Gajah akan masuk dlm air sungai pastu dia suddenly baring dlm air! Fun betul. tapi mmg kena bawak extra baju ler kalau nak mandi dgn gajah.

Ape kelas hulur makanan kat gajah from a prison bars? Tengok ni. Daniel main hulur ajer tembikai tu...

Jangan terkejut, gajah ni namanye Siput.

Sebuah tempat yg tak ramai Malaysian yg tahu kewujudannya, tapi tourist mat saleh flocking ke tempat nie...

Apa kelas naik gajah pakai saddle?? My boys lagi selamba.

Tabik spring aku kat Conservation Centre ni.

Sg. Klah Hot Spring

I was impressed when I drove into the grounds. The first thing that struck me was that it was so clean. The grounds are nicely maintained and the landscaping soothing to the eyes. It felt as though I had entered another world. The place is around 1hr drive from my house. It is a very nice place to visit for kids and family. Entrance tak mahal, RM10 per adult, RM8 per child. Memang worth it, you all boleh jump from one pool to another... cool pool to hot pool.


I was tickled pink when someone told me the highlight of this park was egg boiling. Sg Klah Hot Spring Park boasts the hottest point in M'sia with a hot spring source recording 102 degree Celsius. But DO NOT PURCHASE the eggs at the park. MAHAL!

These eggs taste different because they have absorbed the mineral properties of the hot springs.

There is even a handy little guide telling you how many minutes to boil your egg with, so you won't get it wrong. Surprisingly the hard boiled egg is devoid of any sulphur smell and retains it's warmth for quite a while.

It's quite fun to see them boil and the water is super hot with temperatures up to almost 100 celcius. See the bubbles of water in the egg basket.

Believe it or not? Air ni memang panas giler! Dont ever touch it!


Air ni panasnya bukan suam2 kuku tau! Panas... ambil masa juga untuk rendamkan kaki. tak caya, tengok tapak kaki tu... merah.

Honey and the boys rushing down the splashing Giant Octopus Water Slide.

Cool natural water from Ttwangsa Range.


Here, you will never be short of a splashing good time!


This is a must-experience for first-timer holiday-makers at Sungai Klah Hot Springs Park.



Honey and the boys sitting pretty with their legs dipping into the hot water.

Monday, March 3

BN.. my choice

BARISAN NASIONAL
SELAMAT - AMAN - MAKMUR



8 Mac 2008, Msian will go to the polls as the defining embodiment of their democracy. As for me, casting my vote in the 12th general election will express in no uncertain terms my opinions of the Barisan Nasional government. It is an act of renewal that take place every few years, a chance for the country to take stock, to consider its future and the direction in which it wishes to go.

Pu3SU bergambar kenangan di bilik gerakan BNSU bersama Dato' Nasir B. Sapar, Pegawai Penerangan Pejabat Dato Seri Najib Tun Razak.

Penggal terakhir aku bersama Pergerakan Puteri.

Kusyuk mendengar penerangan yang disampaikan oleh dato'.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...