My Insta

Instagram

Thursday, January 31

Kawan

Allow me to choose one interesting topic to discuss.
And the lucky word is… Friend.

Yup, aku nak bercerita pasal kawan, buddy, sahabat, teman, member, rakan… or what ever you want to call it. See, this will be a long entry. Ok, now let talk about KAWAN.

The main reason aku choose to write about friend is this might be the only topic that will attract reader of this blog. Since most of you guys are my friends, samada real life or kita kenal kat internet. So, most probably you guys interested to know what I'm going to write about you.

I believe everybody have at least one friend. Paling teruk pun macam filem Beautiful Mind, where the Nobel Prize winner tu create imaginary friend to accompany his life. So, since everybody ada kawan, you guys surely akan connected dengan tulisan ini and akan ada idea sendiri untuk setuju atau tak dengan idea aku.

Ramai percaya kawan berbeza dengan sahabat. Sahabat ialah teman sehidup semati. Sanggup bersusah payah dan menempuh segala onak dan duri dalam kehidupan. Walaupun kadang-kadang onak dan duri yang betul-betul pun kita tak pernah jumpa, since sekarang hutan semua dah jadi bangunan atau padang permainan. Seriously, what exactly ‘onak’? Some sort of pokok or lumpur?

Tapi pada aku, insan yang sanggup membantu aku tatkala aku susah bukan lah indicator yang dia ialah sahabat aku. Siapa yang bergembira ketika aku berjaya ialah sahabat sejati. Pelik? Betul… allow me to explain. Everybody knows, true friend will help others in trouble. Bukan rahsia lagi, jadi ramai kawan-kawan yang sanggup jadi pelakon amatur semasa membantu kita. So bantuan semasa susah bukan lagi kayu pengukur yang terbaik untuk zaman sekarang.

Our society, especially Malays terkenal dengan sifat hasad dan dengki. Aku sanggup potong jari jika sangkaan aku salah. Aku percaya aku pandai menilai orang, and rasanya there are a lot of people out there also believe they good at this skill. Ramai yang confident mereka pandai menilai manusia lain. Funny right, kalau semua orang pandai menilai diri orang lain, there will be no war, fighting, cerai berai and all other negative stuff.

Pada aku once seseorang tu jadi kawan, seumur hidup dia ialah kawan aku. Tak kira kalau dia pernah aniaya aku, bad mouthing pasal aku, aku kena terima if I’m that unlucky to get that kind of friends. Aku tulis jangan kecil hati since aku tahu ramai reader of this blog are my current and old friends. Aku selitkan this blog url as my signature at my outgoing email. Jadi kadang-kadang tentunya mereka baca blog ini sekadar suka-suka atau nak tahu perkembangan hidup aku. My current friends pun ramai yang baca blog ini, secara senyap atau terang-terangan. So, again, jangan kecil hati.

Di sini aku nak listkan 'spesies' yang menjengkelkan.

1. Menjatuhkan air muka aku : Pernah bengang dgn aku pasal satu isu, tapi bila dia tak puas hati, sanggup guna 'middlewoman' untuk hentam aku depan kawan-kawan lain di majlis orang. (yg ini sampai mati pun aku takkan lupa).

2. Melepaskan anjing tersepit : Bukan nak ungkit tapi, pendekkan cerita, aku pernah tolong sorang hamba Allah ni, dia pulak tukang jahit. Aku hantar sepasang kain untuk dijahit, in advance... sebulan dari tarikh yg aku nak pakai. Sampai masanya, kain tu tak berjahit dan seribu macam alasan dia bagi. Bila kain tu sudah siap dijahit, amatlah menduka citakan sebab kain aku tu jadi rosak, dgn jahitan tak semenggah. Hasilnya tak berbaloi dgn harga $45 sepasang. Terus-terang cakap, aku memang tak ikhlas membayarnya. Tak lama lepas tu aku dengar, mcm2 cerita pasal aku yg dia canangkan. Yang tentunya tak betul. Lepas tu buat2 baik dgn aku.

3. Belakang lain, depan lain : Spesies macam ni cukup annoying tau. Depan kononnya baik, tapi belakang, habis segala hal rumah tangga aku dia nak tahu. Sampai sanggup visit famili aku, family in-law aku (kononnya secara kebetulan) sbb nak tahu 'berita terkini' aku. Jangan tanya mana aku tahu, sumber yg aku dapat ni memang blh dipercayai.

But still, i've a lot of good friends out there... including you, maybe.

You will not satisfy with what ever already in your plate, dan akan tak sedap hati bila orang lain berjaya, tak kira lawan atau kawan baik sendiri. Trust me, dalam masyarakat kita ada ramai, ramai sangat manusia jenis ini.

Back to the traditional assumption, friends yang sanggup tolong kita adalah sahabat sejati. Hahahahha…. karut. Macam semua orang, aku pun pernah hadapi masalah, then ada kawan-kawan datang nak tolong. Believe me, yang datang sebenarnya bukan semua nak tolong. Samada nak ambil kesempatan, nak bergembira dengan kepayahan aku, nak menyedapkan hati sendiri since they realized they did a right thing and tak end up in that kind of trouble or they approach me simply to show their cleverness by saying, I told you so…! Don’t get me wrong, they will help me. But, deep in their heart mereka suka aku berada dibawah sana dan mereka diatas.

Cara kawan-kawan hulurkan pertolongan pun berbeza. Ada yang jenis tak kedekut wang ringgit, tapi cukup berkira bila kita perlukan tenaga dia. These kinds of friend think their level just too high untuk bermandi peluh. Tapi majority orang Melayu kita tak kedekut tenaga. Cuma tak boleh sentuh wang ringgit. Aku lebih suka kawan begini. Alhamdullillah, most of my friends adalah mereka yang tak kedekut tenaga. Walaupun ada seekor dua yang masih rasa diri mereka bagus sangat. Many believe life is like a circle.

Just few of our schoolmate, uni classmate yang belum hilang nombor contact dan member-member kawasan perumahan. In my case, adalah beberapa member lama yang masih ingat aku walaupun selalunya terserempak masa tgh shopping raya atau shopping baju sekolah. Nobody we can blame for this scenario, masing-masing sibuk membina career, membina rumah tangga, membina kehidupan. Dan yang paling penting masing-masing sibuk cari duit…! Masa untuk reunion dah makin kurang. So, semua kawan dah jadi kawan lama, sebab walaupun duduk sebelah taman perumahan tapi tak pernah jumpa atau bertanya khabar.


Tangan aku dah penat taip. So, aku stop here. Last but not least, please appreciate our friendship with anybody around us regardless how low we rank them and how high we think our status. Jangan sekali-sekali masukan sifat dengki dalam hubungan sesama kawan. Another thing, kalau dah lama tak contact kawan-kawan apalah salahnya sent sms or email sekadar bertanya khabar.

Malangnya... (nak sambung sikit lagi) ada juga yang tertanya khabar melalui sms, tapi sekadar ambil bahasa... antara contoh sms yg aku baru dapat tadi, "salam. ko pe kabar? ko rasa bila agaknya nak pilihanraya?". Pengirim sms ni dah bertahun tak contact aku, cuma aku aje yg masih setia kirimkan sms walaupun aku tahu gerenti dia takkan reply punya! Yang peliknya, kenapa aku tak delete nama dia dlm PDA aku?

I know by writing this long entry some morons will gatal tangan to give stupid comment. Kalau aku refer reader here as anda, kau, you guys…tak consistent, minta maaf la. Aku dah pening, panjang sangat. And, any typo just ignore.

To you guys, KAWAN aku... jgn lupa leave your comments ye...

CemaraWest Street Events 2007

This is our yearly xtvts', but more to come.

Street Badminton
Beregu suami-isteri, pak din & ana.

Beregu suami-isteri,
salihin & ina.

Street Netball for mothers.

Batu Seremban also for mothers.


Again... xtvts for mothers.

Cat have 9 lives...

Kucing ni tak diketahui sape empunya.
Bersih, cute tapi... berlagak!
Bila aku panggil, ia buat deq ajer.
Tension aku.. atau ia pekak kot!
Kesian, cantik tapi cacat. :-)

Pandai plak posing tu!

Kureng asam! Time ni la dia nak tunjukkan 'tut'....


Danial and the cat with 9 lives!

Qurban


Light is the task where many share the toil, many hands make light work means BERAT SAMA DIPIKUL, RINGAN SAMA DIJINJING.

5 Perkara Sebelum...

1. Sihat Sebelum Sakit
2. Lapang Sebelum Sempit
3. Kaya Sebelum Miskin
4. Muda Sebelum Tua
5. Hidup Sebelum Mati
Honey waktu sihat...

Desperate diseases must have desperate remedies.

Admitted at d'sara specialist hospt. This is honey's 2nd attack, 1st attack was on 2004.

According to Dr. Kamil, honey is a stone-former. (translation is pembuat batu'...hmmm). Are they brothers or what?? Hei Doc, if you'r watching this, smile! u r in my blog!

Health is wealth

Little Qaliph aka Lil' Q

The consep,
Benefiting from both worlds!
Banner Lil Q.
Lil Q ni memang terkenal keberkesanannya.
Syukurlah dia open kat Saujana Utama,
tak perlu hantar jauh2.

Me with Pn. Faridah, the founder of this Lil' Q Programmes. She owns more that 30 branches around M'sia. Her famous branch located at Sek. 7, Shah Alam. She also owns two Intregrated International Islamic School in Indonesia for orphan kids whose parents are a victim of Tsunami and in Middle East (can't remember the location). A very down-to-earth-person with her sweet smile.

Qish and Qme can't wait to enter their new class.

Kedai Kopi...

actually dah banyak kali we all ke kedai kopi ni.
so gambar ni hubby complied macam ni
sebab banyak sgt.
Having dinner with our immediate friends,
Pak Din, Ana & kids.


makan dari petang sampai malam.

A potrait of two families.


Hepi Bday Qme...

24 Dec 2003... Mohd Arief Haqimie aka Qme was born.
Damai Service Hospital, Melawati, Dr. Halim Dato' Abu Bakar.
Berat 2.7kg, emergency caesarean, healthy, O+,
He is 4yrs old now... but physically like 2yrs old.
Advantages: free for any entrance fee due to his physical size (too small for his age)
Disadvantages : none! 3/4 perfect! (nobody's perfect)

Kek Transformers.
Qme's fav cartoon character.

Celebrate kat rumah nenek.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...