My Insta

Instagram

Wednesday, April 23

Main Getah



Pada cuti yang lepas, Qme tanya aku tentang main getah. Katanya kat sekolah ada kawan2 main... bdk pompuan vs bdk lelaki. Mcm2 dia tanya aku...macam mana nak buat, macam mana cara main, apa peraturannya. So aku pun ceritakan pengalaman aku waktu main getah time sekolah rendah. 

Aku tunjuk kat dia cara buat getah tu. "Dulu, ibu guna getah warna-warni yg tebal sikit. Pastu cara buatnya guna ibu jari kaki...mcm menganyam, tapi sekarang ibu dah lupa. So kita buat cara manual lah ya." Qme was so eager to know abt this traditional game. I explained all the details to him, the rules, the stages.  Aku sambil explain, sambil nganyam getah tu sampailah siap. 

Getah yg digunakan pada zaman aku sekolah dahulu.


Inilah hasilnya. Nampak jer pendek tapi sebenarnya panjang apabila ditarik.


The very next day, the boys were enjoying themselves with main getah. I had mixed feeling... seronok & terharu. Seronok sebab dorang nak cuba main permainan tradisional. Terharu sebab i'm here watching them playing getah in front of my eyes. I can see myself 30 years ago. It brings back memories, my childhood memories. 




Mr. Hanger

*belated n3*

Thank you for your effort, dear. I know you are not a handyman and i know it's not easy to hang this on the wall. But you did your best with Danial's help. Proud with both of you!


This too is not an easy task to do. It needs patience and a thorough details. Thank you, love!




monopod

The 'in thing' sekarang nie. Bahasa pasarnya...popular! Mulanya aku tak nak beli. Pastu ntah camne ntah, buka Insta tgk ada monopod lelong...RM30. So bodohlah kalau aku tak grab, kan?

B4 this benda ni melambak aku  tengok... kat uptown, psr malam, dlm Lelong.com semua jual benda ni. Tapi aku kurang berkenan sebab semuanya hitam. Boring!!! Pastu mahal... ada yg sampai RM60. So tak payah!

Tapi bila aku tengok dalam Insta, nampak menarik pulak monopod nie. Dah lar murah pastu warna tu kira okey lar...girlie kaler gitu. 

Lepas nie selfie tak habis2 lar jawabnya! Hehehe... 




Thursday, April 17

Surah Kahf: 1-10.



Nabi saw bersabda :”Barangsiapa yang menghafaz 1-10 ayat dari surah Al-Kahfi di pelihara dan di selamatkannya dari Fitnah Dajjal”. (Diriwayatkan oleh Ahmad dan Muslim, An-Nasaie)






Tuesday, April 1

Bell's Palsy


I believe not many know about this Bell's Palsy. Kenapa aku bukak topik ini? Sebab my Mukhriz sedang mengalami Bell's Palsy.

Bell's Palsy ialah otot pada sebelah muka menjadi lemah atau bahasa kasarnya, lumpuh sebelah muka! BP bukan berpunca daripada strok, tetapi kerosakan pada saraf muka yang mengawal otot, menyebabkan sebelah muka menjadi senget. Saraf yang rosak itu juga boleh memberi kesan kepada deria rasa, air mata serta air liur. Keadaan ini boleh berlaku dalam sekelip mata dan selalunya boleh disembuhkan. It is treatable. Ia bukan komplikasi kekal. Menurut pakar perubatan, punca BP ini tidak jelas namun kebanyakan kes adalah berpunca daripada virus  yg terdapat di dalam badan.

Contohnya Mukhriz yang menghidap Chicken Pox baru-baru ini. So, virus chicken pox itu agak teruk. Masuk minggu ketiga, aku perasan mimik muka Mukhriz berubah terutama apabila dia bercakap. Pipi kanannya senget. Jangan confused ya. Pipi yang senget itu ialah muka yang normal sebab ia boleh bergerak. Pipi kiri yang statik itu yang dipanggil BP kerana 'saraf tidur'. Mulanya aku sangka dia main-main. Tapi setelah aku perhatikan betul2, then aku bawa dia ke klinik for confirmation, yes, it's Bell's Palsy, CONFIRMED! 

Secara fizikal, percakapan Mukhriz normal. So no serious treatment needed. However it may take weeks or months for the muscle to get stronger. So doktor advised dia menjalani fisioterapi sendiri di rumah with some simple steps. Antaranya menyebut huruf2 vokal  a, e, i, o, u. Simptom selalunya sebelah muka sahaja. Muka akan terasa kebas, tertarik sebelah dan muka nampak lain. Sometimes, Mukhriz mengadu lenguh. Sian anak ibu. :-(


 Kesan Bell's Palsy pada pipi yang terlibat iaitu pipi kiri:-

1- mata kiri tak boleh ditutup.
2- susah untuk minum sebab air akan meleleh.
3- pipi kanan jadi lenguh kerana berfungsi sebelah sahaja.
4- mata kiri kering akibat tak boleh tertutup rapat
5- pipi kiri jadi kebas kerana tiada pergerakan.
6- tiada deria rasa pada mulut & lidah belah kiri.
7- telinga kiri kurang mendengar.

*tompok2 bekas chicken pox pada muka.*


Semua kesan ini dialami oleh Mukhriz. Selalunya BP boleh didiagnos dengan melakukan latihan fizikal seperti di atas tetapi kena rajin buat. Selain latihan di atas, boleh juga dituamkan kain panas suam2 kuku pada pipi.


Mengunyah chewing gum juga digalakkan oleh doktor, ia bertujuan untuk mengaktifkan semula saraf2 yang 'tidur'. Jangan terkejut jika saya katakan ada selebriti terkenal mengalami BP ini. Antaranya ialah...


Hero Gravity kita, George Clooney. Nampak tak perbezaan both pipi? Patutlah dia tak nak senyum lebih2. Ahaks!


Slyvester Stallone. Dulu saya ingat memang muka dia macam tu. Tapi rupa2 BP.



Hero James Bond, PB with BP. Nampak tak? Pipi kiri pasif, pipi kanan aktif.


Same goes with Mukhriz. Bila senyum, pipi kanan senget ke atas. Comparekan gambar di atas. Gambar kanan ialah gambar awal tahun, gambar kiri ialah gmbr latest. But alhamdulillah, the good news is...


...ini supply ubat utk sebulan. Prednosolone ialah steroid yg diperlukan utk percepatkan keaktifan saraf. Eyedrop adalah utk mata yg kering. Apabila mata tak boleh tutup rapat, mata akan jadi kering. Neurovit ialah vitamin utk saraf. InsyaAllah dengan segala ikhtiar ini, tempoh paling cepat untuk sembuh ialah sebulan, paling lambat ialah berbulan-bulan, tapi ia akan sembuh juga satu hari nanti sebab saraf itu cuma tidur, bukan mati. Usaha serta doa sudah saya lakukan, kini  saya bertawakal kepadaNYA kerana segala yang berlaku itu ialah kehendakNYA.

Di dalam entry akan datang, saya akan ceritakan apa kaitannya virus BP ini dengan MITOS chicken pox. Ini penting, nantikan entry saya.




Monday, March 31

Mukhriz 12th

The birthday boy! He turns 12 today.
How time flies. 

Jom kita tengok betapa cepatnya anak ibu ni membesar.


At 1yo... Mukhriz yang bila tidur, matanya sangat tertutup rapat dan selalu mengigau. 


Dengan serkup kepala favouritenya!
Mata kiri tu tekoyak setelah pipinya tersagat di atas jalan raya.
Mujur mata sepetnya intact!


Being creative...he made this by himself. cuba hasilkan gogal daripada 
plastik apa ntah dan gunakan rotan sebagai alat mesin rumput. 


 My handsome boy at 6yo.  Hari Ihtifal Lil' Caliph.  


His first bike...without an extra sidewheels!


1st day in school...SK Saujana Utama.


2010 at 10 yo, still being my baby.


 Get wild with his boots!

His favourite extreme games...roller skate & skateboard.


Recently, he was down with chicken pox. 
It breaks my heart to see him in this condition.
He suffered Bell's Palsy after this attack.
Will update later on that.

On his birthday, he only ask for a new Minion bolster aka 'stinky pillow'!


You are my sunshine, my happy sunshine.
You make me happy when skies are grey.
You'll never know dear, how much ibu loves you.
Please dont take my sunshine away.

H a P P y  12th  B i R t H d A y,  MuKhRiZ!


*lagi cerita Mukhriz di sini ---> M U K H R I Z


Wednesday, March 26

The mysterious MH370

Finally and officially it ended somewhere in the deep Indian Ocean. But it remains mystery. In the history of aviation, this is unbelieveable & never happen before. But as a human being & for muslims particularly, this is kun-fa-yakun. As stated "mh370 berakhir d Lautan Hindi", but the misteri masih belum berakhir selagi the blackbox belum ditemui. Deep inside my heart as deep as the Indian Ocean, i still hope that all crews & passenggers are out there...safe and sound, insyaAllah.

Monday, March 17

Di mana kau, MH370?





Hari ini dah masuk hari ke-10. Since day one, without fail, aku mengikuti perkembangan laporan kehilangan Penerbangan MH370. Aku masih ingat lagi, pada subuh 8 Mac, aku terima Whatsapp dari kawan mengatakan pesawat MAS hilang. At first, my impression was, "Hoax, jgn percaya sangat." But in the same time, "Macam mana kalau betul?" So i switched on the TV and there it was! Live from Awani.

The world is in shocked, particularly Malaysia. MAS Airlines flight MH370 missing while flying from KL to Beijing. Hard to believe. At first the word "missing" seemed describing once they "get back to the plane" everything will be alright. Further reading realize that "missing contact" from an aircraft could mean other things. It is not like losing a signal from a handphone. No distress signal from the plane. Sufficient fuel to destiny. What had happen?

Drawn by my son, Mukhriz. 

Sedikit details tentang Penerbangan MH370, Pesawat Boeing 777 ini:
MH370 is a Boeing 777-200 aircraft on a code share with China Southern Airlines. It departed Kuala Lumpur at 12.41 am today for Beijing. The aircraft was scheduled to land at Beijing International Airport at 6.30am local Beijing time. The flight had a total number of 227 passengers and 12 crew members. The passengers were from 14 different countries, most of whom are from China. Malaysia Airlines confirms that flight MH370 had lost contact with Subang Air Traffic Control at 2.40am, today. The flight was carrying a total number of 239 passengers and crew – comprising 227 passengers (including 2 infants), 12 crew members. 2 hours into flight, 140 miles of the east Malaysia coast at 35,000 ft, it's cruising in clear weather.

Ya Allah, jika di laut, Kau timbulkanlah. Jika di langit, Kau turunkanlah. Jika di darat, Kau tunjukkanlah, sesungguhnya Hanya Engkau Yang Lebih Mengetahui.  Aminnn...



Di sini aku uploadkan gambar2 sekitar krisis  kerana ini merupakan kegemparan dunia yang melibatkan Malaysiaku.

The non-stop press conference since day 1, at least twice PC a day.

The headlines around the world.

Messages of hope.


The deviated route.

The opportunist! 


Oil slick spotted in sea.

Malaysian prayers.

Ahli  keluarga penumpang Penerbangan MH370.


Footnote: 

Dalam pada itu, aku sedikit terkilan dengan kesilapan pihak media arus perdana. Kesilapan ketara tersebut, sudah pun dimaklumkan kepada pihak yang berkenaan tetapi mereka seperti memandang enteng akan perkara ini. Pada mereka isi berita lebih penting walaupun butiran tajuknya kurang tepat. 

Mereka memandang remeh tentang ini adakah kerana mereka ego atau kurang cerdik? Pada aku, both! Ego sebab sudah  tahu salah sendiri tetapi tidak mahu dibetulkan. Kurang cerdik kerana tidak tahu membezakan antara pesawat dan penerbangan. 

"Dear reporters & newscasters, it's not Pesawat MH370, it's Penerbangan MH370. If you want to say 'pesawat', it is Pesawat Boeing 777. Or to play safe, just mention MH370. There is a huge difference between 'flight' and 'aircraft', okay? Aircraft is the thing, the plane. Flight is the route, laluan pesawat. It's like minum dan makan. Can we say "Saya sedang makan air teh?" or "Saya sedang minum nasi lemak."?   Lu pikirlah sendiri!


*Hingga entry ni ditulis, usaha mencari MH370 masih diteruskan. I know everyone is doing their best to search for MH370. Have faith. Pray and Hope.

Friday, March 14

Projek Memikat Hati Ibu

Tempting tak title nie? Sebenarnya projek nie dah lama dah plannya tapi asyik tergendala. Projek ini aku namakan Sprinter Sprinkler. Tergeliat lidah nak sebut. Hehehe. Initially ini idea Danial. Sebab tu aku bubuh Sprinter sebab Danial ialah pelari pecut MRSM. Kalau tak silap, sejak tahun lepas lagi dia nak buat sprinkler nie. Macam2 yg dia propose. Ground built-in sprinkler, wall-mounted sprinkler, wheel-sprinkler. Tapi semua aku reject. Why, why and why? Sebab aku mahukan sprinkler yg practical, portable, simple, wide-range effect & low-maintenance. Kasi dia challenge sikit camne nak buat benda tu. Then cuti selama 5 hari yg lepas, he came up with this idea. Which i think is a brilliant idea! I like!!!!


DayOne...
Time tu aku tengah masak. All of a sudden, Danial kata dia nak buat sprinkler. I was like, "What???? Tengah hari buta nak buat sprinkler?". Terkejut aku sekejap. Dia kata, "Tak apa, dont worry, abg blh buat, trust me. Ibu jangan keluar, duduk diam2 kat dalam, jgn kacau abg buat." What can i say? I let him. Tapi dalam hati cuak jugak "Reti ke budak nie buat ikut specification aku?". Then bermulalah sesi selongkar-menyelongkar bilik stor belakang. Segala toolbox dia keluarkan. Aduhhhh!


Sesekali, aku jenguk dia dari dalam...

 Tinjau dia dari tingkap...

Aku jadi paparazi sekejap. Tengoklah tu, habis pasu2 kecik & batu-bata aku dia guna. Sekejap guna stretchable tube, sekejap guna hard tube. 

Then, Danial panggil aku keluar. Katanya Projek Memikat Hati Ibu hampir siap. Hmmm...not bad. I'm amazed. But I dont like the presentation of it. So he needs to do better than this. 


"I like the idea, the execution. It's well-tried, portable, simple, wide-range effect, low-maintenance except it is not practical. How do you suppose me to carry this thing from one place to another? The pot is heavy, not to mention the brick to stable the post. I believe you can do better than this", aku kata. Nampak dia down sekejap sebab rejection yang aku berikan tadi. But then i tried to lift his spirits by saying this...

"Kata nak jadi aircraft engineer? So these are what you have to face...rejection, criticism. Macam automobile engineer, they must make a prototype model to present to the customer. From there, customer akan beritahu apa yg perlu diimprove, apa yg tak nak, apa yg mereka nak. So samalah konsepnya dengan sprinkler nie. I am your customer and you need to abide by all my rules."


DayTwo.
So esoknya, first thing in the morning, aku nampak Danial dok godek2 sprinkler tu. What is his next plan, i totally have no idea. But i just go with the flow.

Tekun betul budak nak menghasilkan 'my kind of sprinkler'. With patience, i wait on the outcome of the idea....not only me but all family members are so eager.

I dont like the first attempt. But i'm fall in love with the 2nd one. Finally siap! He took two days to execute this idea of his. Yes, now i can declare this sprinkler as a practical one. Sebagai ibu, tentunya aku bangga sebab dia boleh buat. Hebat atau tidak hasilnya, jatuh nombor dua. Yang penting ialah usaha dan kesungguhan. Sedikit sebanyak ini membuktikan keikhlasan dia sepanjang menghasilkan sprinkler ini. He has done his part and i am satisfied with the outcome.


Finally, aku dapat sprinkler yang aku mahu. In three words....simple yet practical! Sprinkler nie agak ringan berbanding pasu besar tadi, so senang nak alih-alihkan. Jadi, mulai sekarang, aku tak perlu lagi nak berdiri lama2 utk kerja2 penyiraman rumput dan pokok2 bunga. I just place the sprinkler, turn the tap on and let it sprinkle for few minutes. Then remove it to the desire place and repeat the same process. As simple as that.

For my Fitri Danial, i'm proud with your 'projek memikat hati ibu' ini. Both thumbs up for your effort. So for the next project, you will have to.... Hehehe, macam Donald Trump dalam The Apprentice pulak. Okaylah, you have prove to us that you can do it. Well-done!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...