My Insta

Instagram

Wednesday, December 3

grammar peeve!





I'm totally clueless and numb here! How can you call yourself an english teacher when your grammar is so poor? I'm not saying I'm perfect but at least, silly mistake can be spotted with the naked eyes!  I still remember this one incident.

A friend of mine is an english teacher for UPSR student. Then  Ali (bukan nama sebenar, hahaha!), a  UPSR student approached her with two oranges and she said to him, "Ali, you wanna eat those two orange?" I was like.... OMGeeee!!!!! 

Can you spot the poor grammar? Supposed, "two ORANGES" not two orange! Come on!!!!

I did came across a few incidents on FB timeline of others such as...

"Let's be the very best!" => Let's be the best.

"Special dedicated" => Special dedication

"I'm touched with the situation..."  => I'm touched by the situation

Apart from being a translator, I'm a proofreader too. I proofread thesis, reports and texts too. Early this year, i proofread a  thesis for a lady  lecturer, a thesis for her master in art. Frankly speaking, I can't tolerate her 'introduction' part! What a gross error!!!!!





Recently I watched Brick Mansion movie with my kiddos. There's one part...

Paul Walker: I'm heading up town
Translator: Aku nak ke Uptown.

WTF!!! Opps, mind my language, I can't help it. Even my kids can spot the difference!

The correct translation is => Aku nak ke pusat bandar or Aku nak ke bandar. 



I'm numb! Need I say more? 





Monday, December 1

4-flat again...and again!

Syukur alhamdulillah! Memang ada hikmahknya bila Awin transfer dari Universiti Tanta, Mesir ke Pusrawi Medical School, Malaysia. Selama dua tahun Awin di Mesir, keluhan yang aku selalu dengar ialah, "Susah nak score, bu. Awin study, tapi payah nak score. Kalau lulus pun, itu dah cukup baik." Dan selama dua tahun itulah aku redho dgn semua keluhan itu, pasrah. 

But sejak Awin transfer ke Msia, alhamdulillah, tak dengar dah keluhan2 macam itu. Tiap kali aku tanya tentang study dia, mesti dia kata "Ok, boleh buat." or at least, "Susah tapi boleh score, insyaAllah." Dan dah terbukti, 2 sem dapat 4.0 utk semua subjek. Alhamdulillah! Aku tahu dia boleh buat cuma tak sangka boleh 4-flat. 

Mungkin itulah hikmahnya. Aku assume, bila berjauhan dgn family, berada di bumi asing apatah lagi bumi yang non-stop bergolak, maybe susah nak belajar, susah nak fokus, tiada kekuatan. Maybe bila belajar di negara sendiri, dekat dengan family, confident levelnya lain sikit. Itu aku cakap tentang anak akulah, mybe anak orang lain ok jer belajar di oversea. Tapi menurut cerita Awin semalam, ramai classmate dia di Mesir yg tak transfer ke Msia, tahun depan terpaksa repeat year! OMGeeeee! Nauzubillah! 

So ada lagi 3 tahun untuk Awin struggle. Then masuk alam lain pulak, practical & clinical. Pastu housemanship plak, hopefully tak ditransferkan ke hospital pedalaman di Sabah Sarawak. Haha, siapa aku nak tentukan semua itu, kan? Ke mana saja ditempatkan Awin, aku terima sebab aku tahu dia reti jaga diri, tahu mana baik mana buruk. InsyaAllah.

To Awin, hopefully result nie maintain sampai ke penghujung, insyaAllah. Ibu & ayah sentiasa doakan kejayaan Awin. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...