My Insta

Instagram

Monday, July 7

Aku dan Piala Dunia


Brazil in all it's glory! For the 1st in 34 yrs, sebuah negara Amerika Selatan akan menjadi hos FIFA World Cup. Dahsyat! Even Msia pun tak lepas nak jadi hos. Kata KJ (menteri belia & sukan), nak bid utk WC 2034, wallahualam. 


Terus-terang cakap, aku ni die-hard fan Piala Dunia. So jangan rasa pelik kalau aku sanggup berjaga utk tunggu feveret team aku turun main. Selain WC, aku turut meminati La Liga yang dikenali sebagai Spanish League,  Barclays yg juga dikenali sebagai English Premier League (EPL),  AFC and the list goes on. Sebab itulah kebanyakan player, aku familiar.

Untuk EPL, favourite team aku ialah Manchester City aka ManC. For La Liga pula, forever and ever aku akan pilih Barcelona FC. Utk AFC pulak, of coz negara sendiri, kan? 


Tapi yang aku terkezut ialah, Juara Piala Dunia 2010, Sepanyol boleh tersingkir, tersungkur, tergolek keluar awal2. Kesian ada, sedih pun ada. Tapi nak buat camner, that's what they call game. Tak kira samada sama kelab ke, sama liga ke, now ialah masa utk pertahankan nama negara. WC is about playing for your national team.

Kalau nak tahu, inilah referee kegemaran aku. Howard Webb, aged 42. Ramai peminat bola, pemain even ramai coach tak suka HW nie sebab dia strict sangat. Biasalah, kan? Siapa yang suka orang strict. Sometimes i feel like he has another pair of eyes at the back of his head. Aku perhatikan, kalau ada foul apa2, tak ramai yang nak datang kerumun dia, try minta penalti ke apa ke. But to me, it's more to respect, bukan takut. Maybe HW nie tak boleh kawtim. But i like him, as a soccer maniac lah. Hehehe...



Friday, July 4

Stink Deal, Online Store!

Selama ini aku sekadar dengar, but this time memang betul2 kena kat aku! Ceritanya macam nie. Aku beli beg handcarry nie secara online dari MyDeal.com.my pada bulan Mei. (ini first time aku beli dari MyDeal. Selalunya aku beli daripada Lelong, Groupon or Living Social.) Offer nie sangat tempting, suit dengan taste aku. Then redemption period is from May until 12 June. Lama jugak nak tunggu, kan? Tapi tak apalar sebab aku tak rushing pun nak pakai beg tu. 

Then the next day, aku try call just nak confirmkan sama ada dorang dah terima tak purchase order aku. Masalahnya ialah sehari suntuk aku call, tapi line asyik busy. Fine! The next day, aku call lagi, same thing happen. Aku emel customer service MyDeal tapi aku asyik dapat a computer generated reply. Then aku call lagi, lagi, lagi dan lagi, setiap hari! Dan yang bestnya, sehingga hari terakhir redemption, purchased item aku tak muncul2. Korang rasa aku meroyan ke tidak?


The reply from MyDeal Customer Service.



My complaint email to Malay Mail Online.

Then aku terus emel a complaint letter to MalayMail Online regarding this issue (as above). Malangnya no response from MalayMail too. Fine!!!!! Aku mati akal sekejap. Hujung June, aku minta en. asben contact kawan dia, Mr. Danny yang kerja dgn MalayMail, to look into this matter.


An email from Mr. Mahesh, the MD of MyDeal.

Then out of the blue, on 1st June, there's an email from Mr. Mahesh of MyDeal. According to his email, he will personally deliver the purchased item to me. So, we make an arrangement. And on the Independence Day of USA, 4th July, I finally receive my rose hand carry multipurpose beg. Alhamdulillah. 

So, thanks to Danny and Ben from MalayMail for the effort and Mr. Mahesh as well. Frankly speaking, aku rasa macam nyaris ditipu. Rasanya, kalau aku buat dunno, agak2 aku dapat tak beg aku tu? Tentu tak dapat dan duit hangus begitu saja. Ya, Mr. Mahesh ada explain panjang lebar kenapa delivery delay, semua tu. Tapi pada aku, itu semua alasan cliche!!!!

So moral of the story is, call the customer service terlebih dahulu sebelum make any purchase, ask about the product then baru beli. Online store ni bukannya tak bagus, cuma ada masanya dorang pun 'ting-tong' jugak! So kepada semua purchaser online, berhati-hatilah ya. Sekiranya terkena macam aku, gunakan hak kita sebagai pengguna, gunakan saluran yang boleh bantu kita. Last but not least, this is my bad experience with MyDeal, sayonara MyDeal!







Thursday, July 3

Piala Dunia 2014




Kepada pengikut, penggemar, peminat fanatik atau peminat biasa Piala Dunia, i harap uols tahu gelaran team yang ada. Jangan main sebut jer, nanti digelakkan orang. BTW, kalau uols tengok, kebanyakan top2 player memakai jersi nombor keramat which is 10. Kenapa agaknya? 

No. 10 adalah untuk pemain terbaik yang selalunya boleh menguasai permainan dan membawa banyak kejayaan kepada pasukannya. Sejarah No. 10 bermula semasa pemain Brazil, Pele, yang bermain untuk Piala Dunia buat kali pertama ketika usianya 17 tahun. Kemudian No.10 dipakai pula oleh Diego Maradona, pemain Argentina, then Zinedine Zidane, pemain Perancis. Dorang nie legend. 

Sekarang nie pula, No. 10 disarungkan oleh Messi, Neymar, Benzema, Rodriquez, Fabregas and many more. Tapi ramai juga top player yang tak sarung No. 10 seperti Cristiano Ronaldo. Dia lebih dikenali sebagai CR7 sebab dia sinonim dengan jersi no. 7. Then Rooney, Cahill, Muller, Van Persie, Robben, Drogba menyarungkan nombor yang berbeza.

Bola rasmi Piala Dunia FIFA 2014 ini namanya Brazuca, keluaran Adidas. Afiq yang beli, price RM140++ kalau tak silap aku. It's costly, tapi itu duit simpanan dia, so aku tak bising sangat. Now, jom kita tengok nama gelaran 32 pasukan terhebat Piala Dunia. Disertakan juga top player masing2 dan kelab yang mereka wakili. 


Neymar, with Barcelona FC.
1. BRAZIL: Seleção  (Hijau Kuning)



Eduardo da Silva, with Arsenal.
2. CROATIA: Vatreni (The Blazers)



Hernandez, with ManU.
3. MEXICO: El Tri = Tiga Warna



Samuel Eto, with Chelsea.
4. CAMEROON: Lions Indomptables = Singa Yang Tak Dapat Ditewaskan.


Van Persie, with ManU.
5. Netherland:  Oranje = Si Jingga


Iniesta, with Barcelona FC.
6. SPAIN: La Furia Roja = Merah Menyala


Sanchez, with Barcelona FC.
7. CHILE: La Roja  = Si Merah



Tim Cahill, with NY Red Bulls.
8. AUSTRALIA: Socceroos


Shinji Kagawa, with ManU
9. JAPAN: Blue Samurai = Samurai Biru.



Konstantinos, with Fulham FC.
10. GREECE: The Pilattes Ship


Drogba, ex- Chelsea
11. IVORY COAST: Les Elephant = Gajah Afrika


Rodriguez, Chelseaan-to-be
12. COLOMBIA: Los Cafeteros


Buffon, Goalkeeper of Juventus.
13. ITALY: Azzurri = The Blues


Rooney, with ManU.
14. ENGLAND: The Three Lions



Bryan Ruiz, with Fulham.
15. COSTA RICA: “Los Ticos



Luis Suarez, with Liverpool.
16. URUGUAY: La Celeste = Langit Biru





Benzema, with Real Madrid FC
17. FRANCE: Les Bleus = Si Biru



Rodriguez, VFL Wolfsburg
18. SWITZERLAND: Nati



Izzaguirre, Celtic FC
19. HONDURAS: La Bicolor



Antonio Valencia, ManU.
20. ECUADOR: La Tri



Messi, Barcelona FC
21. ARGENTINA: La Albiceleste



Reza Ghoochannejhad, Charlton Athletic
22. IRAN: Persian Stars = Bintang Parsi


Dzeko, ManCity.
23BOSNIA AND HERZEGOVINA: Zlatni Ljiljani


Obi Mikel, Chelsea.
24. NIGERIA: Super Eagles


Tim Howard, Everton FC.
25. UNITED STATES: The Yanks


Muller, Bayern Munich
26. GERMANY: Nationalelf = Pasukan Kebangsaan



Cristiano Ronaldo, Real Madrid.
27. PORTUGAL: Selecção das Quinas



Waris, Valencinnies
28. GHANA: Black Stars



Alan
29. RUSSIA: Sbornaya



Toby, Atletico Madrid.
30. BELGIUM: The Red devils


Kim Bo Kyung, Cardiff City (owner, Tony Fernandes Air Asia)
31. SOUTH KOREA: Taeguk Warriors


Nabil, Tottenham Hotspur
32. ALGERIA: “Les Fennecs


So, last but not least, pick your team wisely. Jangan waktu final baru nak pilih, tak aci! Hehehe...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...